Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Nova studija: Pretile osobe više uživaju u hrani i zato više jedu!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sklonost prejedanju može biti, dijelom, rezultat zadovoljstva koje osoba osjeća tijekom konzumacije hrane, zaključak je nove studije koja se bavi pitanjem odnosa prema hrani pretilih i osoba s normalnom tjelesnom težinom.

Studija objavljena u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics nije otkrila značajnu razliku u percepciji ukusa između ispitanika normalne tjelesne težine i onih koji su pretili. Međutim, pretili ispitanici imali su početnu percepciju okusa snažniju od ispitanika koji nisu bili pretili, a koja je opadala sporije nego kod ispitanika koji nisu pretili. Ovo kvantificiranje zadovoljstva s hranom može pomoći objasniti zašto neki ljudi jedu više od drugih.

pretilost

Pretilost kao ozbiljan zdravstveni problem

Pretilost je velik zdravstveni problem diljem svijeta i jedan od faktora razvoja niza bolesti, od kardiovaskularnih do dijabetesa. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Hrvatskoj više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu (57,4 posto), od čega se debelima smatra 18,7 posto stanovnika. Muškarci su značajnije deblji od žena – njih 20,8 posto u odnosu na 16,8 posto žena. Dodatno zabrinjava podatak da se u proteklih 12 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15 posto.

„Niz je mogućih uzroka pretilosti, no važnu ulogu u svemu imaju odluke svakog pojedinca o vlastitoj konzumaciji hrane te o odabiru namirnica koje će jesti te u kojim količinama. Percepcija okusa može dovesti do prejedanja jer u tom slučaju osoba vođena percepcijom okusa ne razmišlja o osjetu sitosti već samo o zadovoljstvu izazvanom unosom hrane“, navodi Linnea A. Polgreen, jedna od autorica navedene studije.

Kako osoba konzumira više pojedine namirnice, doživljava smanjenu percepciju ukusa, što znači da razina percipiranog ukusa kod dodatne konzumacije može opadati (tj. dodatna konzumacija iste namirnice može postati manje ugodna). Odnos između percipiranog okusa i konzumirane količine tradicionalno se naziva senzorno-specifična sitost.

pretilost

Percepcija okusa i količina hrane

Poznato nam je svima, kako jedemo pojedinu namirnicu percepcija okusa se smanjuje, primjerice, stavite u usta prvu kockicu čokolade. Potom stavite drugu, treću… ako dođete do desete, razmislite o okusu one prve i činit će vam se da je ona prva bila najslađa, najbolja i najintenzivnija. Provedena studija je pokazala da nema razlike u percepciji okusa kod pretilih i osoba normalne tjelesne težine, ali kod pretilih osoba  je percepcija okusa u početku bila puno intenzivnija te je opadala puno sporije nego kod osoba s normalnom tjelesnom težinom.

Dodatno, ispitanici koji su bili gladni u trenu testiranja imali su jaču percepciju okusa od onih koji su ispitivani siti. Percepcija okusa kod žena opada puno brže nego kod muškaraca i, na kraju, poznavanje nutritivne vrijednosti namirnice nije utjecalo na percepciju okusa.

Kako stoji u zaključku studije, pretile osobe su sa svakim novim komadićem čokolade imale višu razinu percepcije nego osobe normalne tjelesne težine. Upravo stoga, pretile osobe će pojesti puno veću količinu čokolade do trenutka kad će im percepcija okusa opasti i neće više toliko uživati u toj namirnici. Na ovaj način, zbog intenzivnije i dugotrajnije percepcije okusa pretile osobe će unijeti značajno veću količinu kalorija što će doprinijeti njihovoj pretilosti, nego osobe s normalnom tjelesnom težinom.

Stoga, manipulacija percepcije okusa trebala bi biti dobra strategija u prevenciji razvoja pretilosti i strategija borbe protiv bolesti koje su povezane s prekomjernom tjelesnom težinom.

pretilost

Reference:

  1. Aaron C. Miller, Linnea A. Polgreen, Elena M. Segre, Philip M. Polgreen. Variations in Marginal Taste Perception by Body Mass Index Classification: A Randomized Controlled Trial. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2019

Objavljeno 01.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!