Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Matičnjak - smirenje iz prirode za dobar san i bolje mentalno zdravlje

Image

Matičnjak (Melissa officinalis) još je jedna ljekovita biljka, potekla iz porodice usnača (Lamiaceae) kao i jednako tako popularna metvica. Karakteristično za usnače je to da, osim što sadrže eterična ulja, jako vole toplu klimu pa ih nalazimo na području oko Mediterana, a neke (pa tako i sam matičnjak) i na području zapadne Azije.

Ova zanimljiva biljka obiluje ljekovitim svojstvima, a uz to je specifična i po ugodnom mirisu limuna kojeg razvijaju njeni listovi kad ih protrljamo prstima što čaj od ovih listova čini izrazito ukusnim napitkom sa smirujućim učinkom na tijelo.

Ako ste se slučajno zapitali čemo duguje svoj lijepi latinski naziv znajte da svoje ime može zahvaliti pčelama – naime, pčele jako vole matičnjak i često ga posjećuju u svrhu skupljanja nektara i nešto peluda pa tako latinsko ime roda Melissa označava pčelu. To matičnjak čini medonosnom biljkom, a njegov med jako cijenjenim i popularnim.

maticnjak

Zdravstveni učinci matičnjaka

Listove matičnjaka zbog svog nutritivnog sastava u kojem se ističe vitamin C te zbog svoje fine arome možemo pronaći u kuhinji, kod pripreme brojnih jela (kao začin umjesto limunove kore u salatama, juhama, povrću itd), ali se prvenstveno već stoljećima koriste kao pomoć iz prirode za tretiranje mnogih zdravstvenih problema kao što su:

  • anksioznost i ostali mentalni poremećaji
  • poremećaji u spavanju
  • poremećaji koncentracije
  • problemi s probavom
  • za zacjeljivanje rana
  • kod raznih akutnih bolova (glavobolja i zubobolja)
  • kod menstrualnih grčeva

Osim toga, matičnjak jača srce, odnosno pomaže pri srčanim oboljenjima što je prepoznato još u srednjem vijeku.

Još jedno vrijedno svojstvo matičnjaka zasigurno je ono vezano za tretiranje simptoma slabe i umjerno jake Alzheimerove bolesti, odnosno nekim studijama je utvrđeno kako isti pomaže pri poboljšavanju kognitivnih funkcija i pri smanjivanju depresije oboljelih što znatno unaprjeđuje njihovu kvalitetu života.

maticnjak

Čaj od matičnjaka

Matičnjak dobro djeluje sam, ali još bolje u kombinaciji s ostalim biljkama pa se tako dobro slaže s valerijanom, kamilicom ili pak mentom.

Dobro je poznato da čaj od listova matičnjaka ima umirujući efekt te pomaže u smirivanju nervoze i pogotovo pri induciranju sna, što su potvrdile i brojne kliničke studije u kojima se proučavao učinak kombinacije matičnjaka i valerijane u usporedbi s učinkom lijekova za spavanje i u kojima je dokazano da je kombinacija iz prirode jednako efektivna u poboljšavanju kvalitete sna sudionika.

Priprema čaja zahtijeva minimum truda i vremena pa se tako dvije žličice svježih ili sušenih listova matičnjaka treba preliti toplom vodom, pustiti da odstoji 10 minuta, procijediti te ispiti nekoliko puta dnevno.

Također, čaj od matičnjaka tradicionalno se veže uz probavni sustav pa je jedan od prvih izbora kada nam zatreba olakšanje od probavnih problema, a još je bolji u kombinaciji s drugim biljkama (npr. mentom) što je isto tako dokazano brojnim studijama u kojima je potvrđen efekt smirivanja želuca nakon konzumacije čaja.

maticnjak

Listovi matičnjaka

Listovi matičnjaka sadrže flavonoide, fenolnu kiselinu i ostale komponente koje se bore protiv virusa herpesa pa su tako istraživanja pokazala da tretiranje istoga s ovom vrijednom biljkom efektivno smanjuje vrijeme zacjeljivanja kod ove neugodne pojave. Isto tako, svježi listovi mogu poslužiti i u svrhu masiranja mjesta od uboda insekata.

Zbog svih navedenih pozitivnih učinaka na zdravlje, čaj od matičnjaka definitivno bi trebao biti dio vaše kućne prirodne ljekarne, a za još bolji učinak pobrinite se da je obogatite sa što više različitih pomoćnika iz prirode.

Sigurnost uzimanja matičnjaka

Što se sigurnosti tiče, trudnice i dojilje bi se trebale pripaziti, kao i dijabetičari te oni koji uzimaju lijekove za smirenje. Također, ljudi s problemima štitnjače ne bi trebali koristiti matičnjak zbog bojazni da isti mijenja funkciju štitnjače te kontraindicira s hormonalnom terapijom.

Objavljeno 07.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!