#Ostanidoma - fitness.com.hr webshop je tu za vas!

Koronavirus i potres: Kako se nositi s napadima panike?

Image

Broj oboljelih od koronavirusa raste iz dana u dan, a Zagreb i okolicu je pogodio i jak potres nakon kojeg je uslijedio niz manjih potresa. Sve ove okolnosti dovele su do toga da mnogi osjećaju napade panike, ali i anksioznosti i tjeskobe.

Kako se nositi s napadima panike pročitajte u nastavku članka.

Napad panike

Napadi panike su iznenadni, snažni naleti straha, panike ili anksioznosti. Oni su snažni i imaju fizičke, ali i emocionalne simptome. Često, osobe s napadima panike mogu imati poteškoće s disanjem, oblijeva ih znoj, drhte i osjećaju kako im srce lupa. Neki će također osjetiti bol u prsima i osjećaj odvojenosti od stvarnosti ili sebe tijekom napada panike, pa mnogi misle da imaju srčani udar. Drugi bilježe osjećaj kao da imaju moždani udar.

covid-19

Napadi panike mogu biti zastrašujući i mogu vas brzo i iznenada pogoditi. Stoga, u nastavku vam donosimo 11 strategija pomoću kojih možete pokušati zaustaviti napad panike kada ga imate ili kada osjetite da će vas uhvatiti:

1. Duboko dišite

Dok je hiperventilacija simptom paničnih napada koji mogu povećati strah, duboko disanje može umanjiti simptome panike tijekom napada. Ako možete kontrolirati disanje, manja je vjerojatnost da ćete doživjeti hiperventilaciju koja može pogoršati druge simptome - kao i sam napad panike.

Usredotočite se na duboki udisaj kroz usta, osjetite kako vam zrak polako ispunjava prsa i trbuh, a zatim ih polako ponovo napušta. Udahnite brojeći do četiri, zadržite sekundu, a zatim izdahnite također brojeći do četiri.

2. Prepoznajte napad panike

Prepoznajući da imate panični napad umjesto srčanog udara, možete osvijestiti da je ovo privremeno stanje, da će proći i da ste dobro.

Riješite se straha od umiranja ili od nadolazeće propasti, što su dva simptoma napada panike. To vam može omogućiti da se usredotočite na druge tehnike za smanjenje simptoma.

3. Sklopite oči

Neki napadi panike dolaze kao rezultat na određene triggere koji vas uznemiravaju. Ako se nalazite u okruženju s puno podražaja, to može potaknuti vaš napad panike. Da biste smanjili podražaje, zatvorite oči tijekom napada panike. To može spriječiti dodatne podražaje i olakšati fokusiranje na disanje.

4. Vježbajte pažnju

Pažnja vam može pomoći da se vratite u stvarnost oko vas. Budući da napadi panike mogu izazvati osjećaj odvojenosti od stvarnosti, pažnja može biti uspješna borba protiv napada panike dok se on približava ili se već događa.

Usredotočite se na fizičke senzacije koje su vam poznate, poput dodirivanja neke poznate površine dlanovima. Ove specifične senzacije čvrsto vas prizemljuju u stvarnosti i daju vam nešto na što biste se mogli usredotočiti i tako pridonijeti smanjenju paničnog napada.

covid19

5. Fokusirajte se na nešto

Neka će pomoći da se tijekom napada panike fokusiraju na neki predmet. Odaberite objekt koji vam je u vidokrugu i svjesno se usredotočite na sve njegove elemente.

Primjerice, promatrajte kazaljke na svom satu te kako kazaljka za sekunde poskakuje kod svakog pokreta. Osvijestite boju, oblik, materijal i veličinu predmeta na koji se fokusirate te svu svoju energiju usmjerite na taj odabrani objekt, kako biste na taj način umanjili ili spriječili panični napad.

6. Koristite tehnike opuštanja mišića

Slično kao i duboko disanje, i tehnike opuštanja mišića mogu spriječiti panični napad tako što ćete kontrolirati odgovor tijela na neku stresnu situaciju.

Svjesno opustite mišiće, počevši od mišića ruku i dlanova, pa nastavite opuštati ostale dijelove tijela. Najbolje ćete ovaj savjet uspjeti ostvariti ako ste ove metode vježbali i u situacijama kad niste u panici.

7. Zamislite svoje sretno mjesto

Koje je najopuštenije mjesto na svijetu koje vam prvo pada na pamet? Sunčan dan na plaži usred ljeta? Ili topla brvnara na planini?

Zamislite vaše sretno mjesto i maksimalno se fokusirajte na sve moguće detalje. Zamislite kako bosim stopalima hodate po toplom pijesku ili kako osjećate miris borove šume kad izađete iz brvnare. Ovo zamišljeno mjesto mora biti tiho, opušteno i mirno. Naime, u ovoj situaciji vam neće pomoći ako zamislite ulice nekog milijunskog grada, koliko god da ste osoba koja voli velike gradove.

8. Odradite neke lagane vježbe

Endorfini pomažu održavati cirkulaciju. Upravo vježbanje podiže razinu endorfina, koji poboljšavaju raspoloženje. Kad ste pod stresom, odaberite laganu fizičku aktivnost, poput šetnje ili plivanja.

Ovaj savjet nemojte slijediti jedino u slučaju da hiperventilirate i otežano dišete. Tada prvo trebate vratiti ritam disanja u normalu, a potom poduzeti ostale korake.

covid

9. Lavanda smanjuje panične napade

Lavanda je poznata po svojim opuštajućim svojstvima te kao sredstvo za smanjenje stresa i opuštanje tijela. Ako ste skloni napadima panike, uvijek u blizini imajte ulje lavande kako biste ga lagano udisali u trenutku panike i tako smanjili napad.

Osim ulja, u smanjenju paničnog napada će vam pomoći i čaj od lavande, ali i kamilica.

10. Ponavljajte neku svoju mantru

Ponavljanje mantre u sebi može biti opuštajuće i uvjerljivo, a može vam pomoći tijekom napada panike. Bilo da je to jednostavno “I ovo će proći”, ili mantra koja vam nešto osobno govori, ponavljajte je u petlji u glavi sve dok ne osjetite da napad panike počinje prolaziti.

11. Uzmite benzodiazepin

Benzodiazepini su skupina lijekova koji se koriste u liječenju anksioznosti, nesanice i sličnih stanja povezanih sa živčanom napetošću. Ovi lijekovi mogu pomoći u liječenju napada panike ako ih uzmete čim osjetite napad.

Iako mogu pomoći i drugi načini liječenja panike, polje psihijatrije priznaje je da postojea ljudi koji neće odgovoriti u potpunosti (ili uopće u nekim slučajevima) na druge gore navedene pristupei takvi će ovisiti o farmakološkim pristupima terapiji.

Ti će pristupi često uključivati benzodiazepine, od kojih neki imaju odobrenje FDA za liječenje ovog stanja, kao što je Xanax. Budući da su benzodiazepini lijekovi na recept, vjerojatno će vam trebati dijagnoza paničnog poremećaja kako biste dobili ove lijekove. Ovi lijekovi vrlo lako izazivaju ovisnost, pa ij je potrebno uzimati samo u slučajevima krajnje potrebe.

Objavljeno 24.03.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!