Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Što je koronavirus od kojeg trenutno strahuje cijeli svijet?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Prema posljednjim podacima, do danas je koronavirusom zaraženo 2700 ljudi, a najmanje 81 osoba je preminula od posljedica zaraze. Kineske vlasti blokirale su sav transport u i iz grada Wuhana koji se smatra početnom točkom zaraze 2019-nCoV virusa.

Prema službenim podacima, vjeruje se da je do prve zaraze došlo sa životinje na ljude, a potom se zaraza krenula širiti nalik gripi, s čovjeka na čovjeka.

koronavirus

Što je koronavirus?

Koronavirusi su velika skupina virusa koji izazivaju niz bolesti, od prehlade do ozbiljnih bolesti poput bliskoistočnog respiratornog sindroma (Middle East Respiratory Syndrome) ili MERS-a i teškog akutnog respiratornog sindroma (Severe Acute Respiratory Syndrome) ili SARS-a, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Često sve zaraze koronavirusima imaju simptome slične upali pluća. Ovaj Wuhanov koronavirus je nova sorta koronavirusa koju je WHO imenovala 2019-nCoV.

Virusi se mogu prenijeti sa životinja na ljude. Primjerice, virus koji uzrokuje SARS prvobitno se prenio na ljude s cibetke, životinje nalik mački. U nekim slučajevima, kao što se čini da je slučaj s ovim novim sojem koronavirusa, oni se mogu prenijeti i između ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da u životinjama kruži više poznatih koronavirusa koji još nisu preneseni na ljude.

Odakle je krenula zaraza?

Središtem zaraze smatra se kineski grad Wuhan, koji broji 11 milijuna stanovnika. Većina prvih oboljelih bila je na neki način povezana s velikom tržnicom životinja i morskih plodova u središtu grada, pa se smatra da je upravo to mjesto odakle se koronavirus krenuo širiti.

Ova tržnica je od 1. siječnja 2020. zatvorena, stoji u obavijesti WHO.

Prema recentnim podacima, zaraza koronavirusom je dosad zabilježena u Tajlandu, Tajvanu, Japanu, Južnoj Koreji, Vijetnamu, Maleziji, Nepalu, Singapuru, SAD-u, Australiji i Francuskoj.

Savjetuje se odgoditi putovanje u kineski grad Wuhan, ali i poduzeti što bolje mjere opreza u slučaju dolaska u kontakt s moguće zaraženim osobama. U slučaju kontakta, savjetuje se odmah posjetiti liječnika te izbjegavati susrete s drugima, radi sprječavanja širenja zaraze.

koronavirus

Ima li lijeka?

Zasad nema cjepiva za koronavirus, no farmaceutske kompanije su najavile da „rade na pronalasku cjepiva za koronavirus“, stoji u priopćenju iz Novavaxa.

Objavljeno 28.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!