Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako se riješiti štucanja?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sve nas je, češće ili rjeđe, uhvatilo štucanje. Često se to događa u nekim situacijama koje biste svakako željeli izbjeći kad imate osjećaj da svi oko vas čuju samo vaše štucanje, poput primjerice tijekom gledanja kazališne predstave ili filma u kinu.

No, štucanje je prirodna pojava i, osim u slučaju, višednevnog ili često ponavljajućeg štucanja, nemate razloga za brigu. Kako je počelo, štucanje će jednako tako i prestati.

voda

Što je uopće štucanje?

Štucanje je iznenadna, nehotična kontrakcija (grč) mišića dijafragme. Kada se mišić zgrči, glasnice škljocnu, proizvodeći zvuk štucanja.

Često nam se čini da štucanje počinje i prestaje bez jasnog razloga, no stručnjaci navode da je štucanje rezultat neke vrste iritacije dijafragme, poput primjerice prebrzog unosa hrane, konzumacije alkohola, unosa prevelike količine hrane ili pića, nervoze ili uzbuđenosti ili pojedinih lijekova.

U nekim slučajevima štucanje može biti uzrokovano operativnim zahvatom u području abdomena, moždanim udarom, tumorom na mozgu ili udisanjem opasnih para. Štucanje prestaje samo od sebe, najčešće nakon nekoliko minuta.

U slučaju kroničnog štucanja koje traje više sati bez prestanka ili čak dana ili se učestalo ponavlja, savjetuje se posjetiti liječnika kako bi se utvrdili uzroci i krenulo s tretiranjem stanja.

Kako se riješiti štucanja?

Niz je načina na koje možete pokušati zaustaviti štucanje. Među neke od „kućnih pripravaka“ spadaju:

 • Zadržavanje daha
 • Brzo ispijanje velike čaše vode
 • Grgljanje vode
 • Snažno povlačenje za jezik
 • Žvakanje i zagrizanje limuna
 • Udisanje mirisa soli
 • Pijenje vode iz udaljenog dijela čaše
 • Neka vas netko prestraši

U slučaju dugotrajnog štucanja liječnici običnu propisuju klorpromazin, haloperidol i metoklopramid.

limun

Kako spriječiti štucanje kod beba?

Kao i kod ljudi, štucanje se događa i kod malih beba ili djece. Čak se i kod fetusa, dok su još u majčinom trbuhu, može dogoditi štucanje.

Ako se štucanje kod novorođenčadi dogodi tijekom dojenja ili hranjenja, treba stati dok štucanje ne prestane. Ponekad može pomoći mijenjanje položaja djeteta ili štucanje prestane kad dijete podrigne.

Maženje dok se dijete ne smiri također je jedan od načina zaustavljanja štucanja. Ako je štucanje vrlo učestalo, savjetuje se češće hraniti dijete a ne čekati da jako ogladni.

U slučaju dužeg štucanja, svakako se savjetuje posjetiti liječnika pedijatra.

U slučaju neprekidnog dugotrajnog štucanja…

U slučaju štucanje koje trsje 3 sata ili duže (u nekim slučajevima čak po nekoliko dana) ili se vrlo često ponavlja, savjetuje se posjetiti liječnika opće prakse. Prema uzroku štucanja, liječnik će osobu uputiti specijalistu:

 • Ako je uzrok moždani udar ili drugi neurološki poremećaj, potrebno je posjetiti neurologa, stručnjaka za živčani sustav i mozak.
 • Ako je uzrok refluks kiseline, potrebno je posjetiti gastroenterologa, stručnjaka za poremećaje probavnog sustava.
 • Ako je uzrok bolest pluća ili upala pluća, potrebno je posjetiti pulmologa, stručnjaka za poremećaje respiratornog trakta.

Kako je štucanje vrlo česta i normalna pojava, najčešće nije potrebna nikakva intervencija kako bi ono prestalo te će se to dogoditi nakon par minuta. U slučaju dugotrajnog štucanja svakako posjetite liječnika kako bi se otkrio pravi uzrok ove, mnogima, neugodne pojave.

Objavljeno 15.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!