Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Povišeni jetreni enzimi – mogući uzroci i kako ih tretirati?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jetra je organ u ljudskom organizmu s nizom funkcija, među kojima su najpoznatije ona vezana uz pravilan rad metabolizma, probavu hrane, te detoksikaciju odnosno izbacivanje štetnih toksina iz organizma.

Među dijagnostičkim testovima kojima se utvrđuje pravilno funkcioniranje jetre svakako je prvi test krvi iz kojeg se doznaju vrijednosti jetrenih enzima te njihova ravnoteža. Bilo kakve vrijednosti koje odskaču od referentnih vrijednosti mogu ukazivati na neku jetrenu bolest ili upalne procese i važno ih je na vrijeme prepoznati, ali i primjereno tretirati.

jetra

Jetreni enzimi

Testovima se najčešće određuju vrijednosti alanin aminotransferaze (ALT), aspartat aminotransferze (AST), alkalne fosfataze (ALP), gama glutamil transferaze (GGT), vrijednosti ukupnog i konjugiranog bilirubina te vrijednosti kojima se procjenjuje sintetsku funkciju jetre, mjerenje albumina i koagulacijskih parametara, navode Marušić i sur.

Vrijednosti koje su 5-15X povišene smatraju se blago i umjereno povišenima, dok se vrijednosti koje su povišene više od 15X smatra izrazito povišenima.

Kolike su referentne vrijednosti pojedinih jetrenih enzima?

Granične, odnosno referentne vrijednosti jetrenih enzima su sljedeće:

 • ALT – muškarci 12-14 U/L, žene 10-36 U/L
 • AST – muškarci 11-38 U/L, žene 8-30 U/L
 • ALP – muškarci 60-142 U/L, žene 54-119 U/L
 • GGT – muškarci 11-55 U/L, žene 9-35 U/L
 • Bilirubin ukupni – 5,1-17 mcmol/L
 • Albumini – 40,6-51,4 g/L

krv

Što mogu značiti poremećene vrijednosti pojedinih jetrenih enzima?

Povišene vrijednosti ALT i AST enzima prvi su pokazatelji neke jetrene bolesti. No, budući da se AST, osim u stanicama jetre, nalazi i u stanicama skeletne i srčane muskulature, bubrezima, gušterači, eritrocitima i leukocitima, samo njihova povišena vrijednost ne mora značiti nužno i poremećaj u funkciji i radu jetre.

U slučaju blago do umjerenog povišenja najčešći uzrok povišenja je tzv. nealkoholna bolest jetre (uz koju se bilježi i pretilost, inzulinska rezistencija, dijabetes i hipertenzija).

Među drugim mogućim uzrocima povišenja ovih enzima su hepatitis, ozljede jetre uzrokovane lijekovima, Wilsonova bolest, celijakija, sepsa, mononukleoza, a u slučaju značajno povišene vrijednosti AST, najčešće se radi o alkoholnoj bolesti jetre i cirozi.  

Među uzrocima blagih povišenja ovih vrijednosti mogu biti vježbanje, bolesti štitnjače i dr. bolesti.

Jako visoka povišenja ovih enzima mogu upućivati na ishemijsku ozljede jetre, akutne virusne uzroke i toksične ozljede jetre (paracetamol, otrovanja gljivama i dr.).

Povišene vrijednosti alkalne fosfataze (ALP), ukoliko su prisutne uz povišenje drugih jetrenih vrijednosti mogu biti pokazatelj niza bolesti jetre. No, u slučaju da je samo ova vrijednost jetrenih nalaza povišena uzroci mogu biti drugi, od trudnoće, metastaza, ali i znaka koštanog rasta kod adolescenata.

Povišena vrijednost gama glutamil transferaze (GGT) također ne upućuje isključivo na bolesti jetre jer ovaj enzim nalazimo i u bubregu, gušterači, prostati, slezeni, srcu i mozgu. Stoga, njegove povišene vrijednosti, uz jetrene bolesti mogu biti znak bolesti gušterače, uključujući šećernu bolest, infarkta miokarda, bubrežnog zatajenja i kronične opstruktivne bolesti pluća. U slučaju urednih ostalih jetrenih nalaza, a povišene vrijednosti GT-a uzrok može biti bilo koja od navedenih bolesti ali i nedavno prekomjerno konzumiranje alkohola ili lijekova.

Kod povišenih vrijednosti bilirubina uzroci mogu biti različiti, od povećane proizvodnje te poremećene apsorpcije i konjugacije, a niz je bolesti i poremećaja koji mogu biti uzroci toga.

toalet

Simptomi poremećenih jetrenih enzima

Niz je simptoma koji mogu biti pokazatelji postojanja neke bolesti jetre, a u pozadini će se nalaziti i povišeni jetreni enzimi. Među najčešćim simptomima su:

 • Svrbež po cijelome tijelu
 • Umor
 • Žutica
 • Zamućen urin tamne boje
 • Nepravilnosti na koži, poput akni
 • Probavne tegobe poput proljeva ili zatvora
 • Nedostatak apetita
 • Debljanje
 • Anksioznost i tjeskoba

U slučaju blago povišenih vrijednosti jetrenih enzima, liječnik obično savjetuje kontrolu nakon 3-6 mjeseci, a po potrebi upućuje da daljnju i detaljniju dijagnostičku obradu koja može uključivati ultrazvuk abdomena i biopsiju jetre.

Pri redovnom godišnjem sistematskom pregledu svakako zatražite i pretragu krvi, a koja će uključiti i jetrene enzime. U slučaju povišenih vrijednosti konzultirajte se s liječnikom, a po potrebi posjetite i specijalista te odradite detaljniju analizu i dijagnostiku.

Kako poboljšati zdravlje jetre?

Među prirodnim preparatima koji se ističe u svojem pozitivnom djelovanju na oporavak funkcija jetre je silimarin, koji nalazimo u ekstraktu sjemenki sikavice. Smatra ga se prirodnim lijekom za ublažavanje poremećaja funkcije jetre, a njegovo djelovanje je takvo da sprječava vezanje toksičnih tvari na jetru.

Kako navode Féher o sir. silimarin potvrđeno pozitivno djeluje u prevenciji i liječenju bolesti jetre i karcinoma jetre, ali i kao sredstvo koje pomaže u sprječavanju širenja metastaza kod ovog tipa karcinoma.

Silimarin možete kupiti u Fitness.com.hr Webshopu ili Fitness.com.hr trgovinama.

trbuh

Reference:

 1. Marušić, M., Paić, M., Knobloch, M., Luetić, K. i Jurčić, D. (2020) Laboratorijske pretrage u bolestima jetre. Medicus, 29 (1 Hepatologija danas), 13-18.
 2. Filipec Kanižaj T, Jelić A, Mikolašević I. Laboratorijske pretrage u bolestima jetre. Dostupno na: plivamed.net. Pristupljeno 02.02.2021.
 3. Féher J, Lengyel G. Silymarin in the prevention and treatment of liver diseases and primary liver cancer. Curr Pharm Biotechnol. 2012 Jan;13(1):210-7.
 4. Federico A, Dallio M, Loguercio C. Silymarin/Silybin and Chronic Liver Disease: A Marriage of Many Years. Molecules. 2017 Jan 24;22(2):191.

Objavljeno 28.10.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!