VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Zašto je koronavirus posebno opasan za one s visokim krvnim tlakom?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Broj oboljelih, ali i preminulih od zaraze koronavirusom raste iz dana u dan. Prije nekoliko dana objavljeno je da jedan od preminulih imao problema s visokim krvnim tlakom te da su upravo osobe s hipertenzijom izrazito rizična skupina, jer u slučaju zaraze imaju visoku stopu teških simptoma, komplikacija i smrtnih slučajeva.

Zašto se COVID-19 toliko opasan kod osoba koje boluju od visokog krvnog tlaka, pročitajte u nastavku članka.

Rizik visokog krvnog tlaka

Podaci iz Kine i Italije, dviju zemalja u kojima je najveći broj oboljelih od COVID-19 pokazuju da osobe s povišenim krvnim tlakom imaju visok rizik od infekcije koronavirusom i komplikacija uzrokovanih zarazom.

U Kini, 25-50% oboljelih od koronavirusa koji su završili u bolnici je imalo visok krvni tlak ili neko drugo oboljenje, poput karcinoma, dijabetesa ili plućnih bolesti. U Italiji, više od 98% osoba koje su preminule od komplikacija izazvanih COVID-19 je imalo neko od navedenih bolesti, a 76% preminulih je imalo povišen krvni tlak.

koronavirus

Koja je poveznica između visokog krvnog tlaka i koronavirusa?

Oslabljeni imunološki sustav je je jedan od razloga zašto osobe s povišenim krvnim tlakom i drugim zdravstvenim problemima imaju viši rizik kod zaraze koronavirusom. Dugotrajne bolesti i starenje slabe imunološki sustav koji je tada slabije sposoban boriti se protiv infekcije i virusa. Po nekim procjenama čak dvije trećine osoba starijih od 60 godina ima povišen krvni tlak.

Drugi mogući razlog jest taj da povišen rizik ne dolazi od samog povišenog krvnog tlaka već od lijekova za tretiranje povišenog krvnog tlaka - ACE inhibitora i blokatora receptora angiotenzina (ARB).

Ipak, treba imati na umu da su ovo zasad samo moguće teorije o utjecaju koji lijekovi za povišen krvni tlak imaju na COVID-19. Naime, ACE inhibitori i ARB podižu razinu enzima ACE2 u ljudskom tijelu, a upravo su ti enzimi potrebni za infekciju: koronavirus prijanja na ACE2 u ljudskom tijelu i tako nastaje infekcija.

Kako koronavirus pogađa ljude s povišenim krvnim tlakom

Iako je upala pluća najčešća komplikacija koronavirusa, ova bolest može utjecati i na kardiovaskularni sustav. Upravo zbog toga, osobe s povišenim krvnim tlakom, srčanim bolestima i preživjelim infarktom imaju viši rizik od COVID-19.

Visok krvni tlak uništava arterije i smanjuje dotok krvi u srce. Zbog toga srce mora raditi jače da bi pumpalo dovoljno krvi potrebno za normalno funkcioniranje. S vremenom, ovaj pojačani rad oslabljuje srce do točke u kojoj ono ne može dopremiti dovoljno kisika i kisikom bogate krvi po tijelu.

Istovremeno, koronavirus može direktno oštetiti srce, što može biti posebno riskantno u slučaju da je srce već oslabljeno radi visokog krvnog tlaka. Virus može izazvati upalu srčanog mišića (miokarditis) što otežava srčano pumpanje krvi.

Ako uz sve to u arterijama imate nakupljen plak, virus može izazvati razbijanje plaka i srčani udar. Ranije studije su pokazale da osobe sa srčanih bolestima koje obole od bolesti respiratornog sustava, poput gripe imaju povišen rizik od srčanog udara.

koronavirus

Što učiniti?

Bez obzira na zdravstveno stanje, svi trebaju poduzeti sve moguće mjere kako bi se izbjegla zaraza koronavirusom.. osobe s povišenim krvnim plakom i drugim kroničnim bolestima trebaju biti dodatno oprezne i slijediti upute nadležnih tijela:

  • Ne izlazite iz kuće osim u situacijama koje su neizbježne i neophodne
  • Ograničite socijalni kontakt s osobama koje borave vani te pazite na distancu od 2 metra
  • Izbjegavajte bilo kakav susret s osobama koje pokazuju simptome bolesti
  • Redovno i često perite ruke sapunom i toplom vodom
  • Čistite i dezinficirajte sve površine koje se često dodiruju, poput kvaka ili radnih površina
  • Redovito uzimajte lijekove koje vam je liječnik propisao
  • Imajte kod kuće lijekove za snižavanje temperature i druge simptome u slučaju da se zarazite

Cjepivo za koronu ne postoji i mjesecima ga još neće biti. No, uzimajte redovno sva cjepiva koja vam liječnik savjetuje, pogotovo cjepivo protiv sezonske gripe. Čuvajte se i budite odgovorni i prema sebi, ali i prema ljudima iz vaše okoline koji su možda bolesniji od vas i kojima bi zaraza koronavirusom mogla biti životna ugroza.

Objavljeno 30.03.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!