Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Diastaza recti - kako nastaje i kako je se riješiti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ukoliko ste jedna od sretnica onda se rodile vaše dijete i vaše područje abdomena je ubrzo nakon poroda izgledalo isto kao i prije trudnoće. Ipak, to se ne događa svima.

Diastasa mišića rectus abdominisa je veoma česta pojava nakon trudnoće i u ovom članku ću objasniti što je diastasa recti, zašto se javlja, kako je nekad pogrešno dijagnozirana, kakve probleme uzrokuje i možda najvažnije od svega, kako je riješiti.

Idemo redom.

dijastaza

Što je diastasa recti?

U našem abdomenu postoji više mišića. Najpoznatiji svima su mišić kolokvijalno zvan “pločice” odnosno Rectus Abdominis. Sve pločice koje vidite na utreniranom tijelu nisu pojedinačni mišići već jedan mišić podijeljen na više dijelova s vezivnim tkivom. Osim njega tu još postoje transversus abdominis te unutarnji i vanjski obliques. U ovom članku ćemo se fokusirati na Rectus Abdominis.

Na slici iznad se može vidjeti Rectus Abdominis prije trudnoće, za vrijeme i poslije trudnoće s diastasom recti. Kao što se vidi na slici vlakna ovog mišića idu uzduž po abdomenu to jest njihova kontrakcija se događa na način da se prostor između zdjelice i rebara smanji odnosno njegovo izduživanje povećava udaljenost između rebara i zdjelice. Kontrakcija mišića i inače ne radi na principu da se mišić sažima i u dužini i u širini i to je bitna informacija za ostatak članka.

Što uzrokuje diastasu recti?

Prilikom trudnoće i širenja trbuha mišići abdomena prate širenje pošto se plod razvija ispod svih mišića. To znači da se prilikom trudnoće šire svi mišići abdomena koji su u tekstu iznad nabrojeni: transversus abdominis, obliques i rectus abdominis.

Vlakna transversusa i oba obliquesa (unutarnjeg i vanjskog) idu preko trbuha na način da omogućuju širenje mišića u dužinu puno više nego li u širinu, takvo širenje mišić lako podnosi. Za razliku od njih rectus abdominis ima vlakna uzduž trbuha te se pri trudnoći širi puno više u širinu nego li dužinski što nije normalna funkcija mišića. Dakle uzrok dijastaze trbušnog mišića rectusa abdominisa je širenje mišića na način koji njemu ne odgovara.

Središnja linija koju možete vidjeti na slici gore koja okomito dijeli rectus abdominis na dva jednaka dijela se zove linea alba i nije mišićno tkivo. Linea alba je vezivno tkivo odnosno nema funkciju kontrakcije kao što mišić ima. Tijekom trudnoće dok se trbuh širi, rectus abdominis se širi do svojih granica ali nakon što dođe do njih počinje širenje vezivnog tkiva – linea alba.

Ona nema sposobnost vraćanja svog prvobitnog stanja kao što elastični mišić ima, ona je manje fleksibilna od mišića te se neće vratiti u stanje prije trudnoće veoma lako. Zadržavanje raširenog oblika linea albe nakon poroda je zapravo pojava Diastase Rectus Abdominisa.

dijastaza

Pogrešna dijagnoza diastase recti

Manje poznata činjenica javnosti je da linea alba u žena prije trudnoće nekada nije samo tanka linija vezivnog tkiva. Nismo sve rođene s veoma uskom lineom albom kao što nismo svi rođeni sa simetričnim trbušnim mišićima. Postoji mnogo žena što i prije trudnoće imaju “lažnu dijastazu recti” pošto im je širina linea albe -  vezivnog tkiva nešto veća nego li 1 cm.

Takva anatomija žene nakon trudnoće i poroda se može vratiti u svoje prvobitno stanje (što je na primjer 2 cm široka linea alba), a da se i dalje dijagnozira kao dijastaza recti! Ipak, moram naglasiti da vam ovdje doktori ne mogu pomoći, same morate znati vašu normalnu širinu između dvije polutke mišića rectusa abdominisa kako nakon poroda ne bi bile zabrinute što ste primijetile 2cm udaljenosti između dvije polutke (što ste imale i prije trudnoće).

Ovo nije problem, ako je vaše tijelo rođeno s blago razmaknutim rectusom abdominisom nema razloga za brigu, dio ste velike skupine žena!

Problemi koje uzrokuje diastasa recti

Poanta ovog članka nije da netko s dijastazom recti neće imati savršeni trbušni zid nakon trudnoće, dakle cilj ovog članka nije estetski lijepi trbuh. Cilj ovog članka je funkcionalnost tijela bez kompenzacija radi diastase recti. Što to znači?

Diastasa Recti nije bezazlena, ukoliko ostane netretirana nakon poroda smatra se rizikom za održavanje stabilnosti trupa. Prilikom testiranja diastase recti kineziterapeut/kinja može zamijetiti nemogućnost da klijentica mijenja položaj zdjelice iz anteriornog tilta u posteriorni, zadržavanje pozicije trupa u određenim pozicijama i opću slabost trupa.

Osim toga klijentica se može tužiti na simptome kao bolovi u donjem dijelu leđa, loša postura i nemogućnost zadržavanja ispravljene posture, bolovi u vratu i gornjem dijelu leđa, probavni zatvor i slično. Ukoliko netretirana, diastasa može dovesti do ozljeda u lumbalnom dijelu kralježnice.

dijastaza

Tretman / trening za diastasu recti

Većina žena koje imaju diastasu je mogu vidjeti ako se vraćaju treningu nakon poroda. Najlakši način je da pogledate svoj trbuh dok radite bilokakve vježbe za trup – trbuh će vam imati oblik male planine s vrhom po sredini trbuha. Zašto se javlja takvo izbočenje? Jer prilikom kontrakcije trbuha u npr. trbušnjacima se mišići skraćuju, ipak linea alba ostaje istog oblika što je znatno duže i šire nego li sam mišić oko nje pošto nema funkciju kontrakcije.

Trening za popravka diastase recti nije lagan. Zahtijeva veliki fokus i često se žene zasite “dosadnog” i repetitivnog treninga. Ipak, to je jedini način tretiranja ovakve disfunkcije.

Trening izgleda veoma jednostavno, u slikama/videima ispod možete vidjeti same vježbe ALI! – Pretpostavka prije izvođenja svake vježbe je pravilna početna pozicija. Početna pozicija svake od snimljenih vježbi jest da aktivirate trup podizanjem glave i lopatica od poda, te ostvarivanje kontakta cijele kralježnice uz površinu na kojoj ležite. Osim toga, ovo je često pozicija gdje vam se od trbuha stvori mala planina – nastavljanje treninga bez ispravljanja ove pozicije je greška!

Ovakav oblik trbuha ispravljate tako da pokušavate trbuh uvući sve do kralježnice to jest da vam pupak ide što niže prema podu. Samo ova pozicija je iznimno teška! Sve vježbe navedene nakon postizanja ove pozicije nisu vrijedne rada ako ovakvu poziciju trupa izgubite tijekom treninga radi gubitka fokusa ili pažnje. Isto tako, zadržavanje samo pravilne početne pozicije je već trening za sebe tako da nemojte žuriti s daljnjim progresijama ukoliko gubite početnu poziciju.

Početnu poziciju i daljnje progresije pogledajte u videu:

Objavljeno 21.08.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!