Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Cipele na petu - Najveći neprijatelj zdravlja žena?

Image

Čak 72% žena iznad 18 godina nosi cipele na petu. Neke češće neke rijeđe – 49% žena između 18 i 24 godine; 42% žena između 25 i 49 godina i 34% žena iznad pedesete. Kojim povodom ih nose?

Visokih 77% žena ih nosi u posebnim prilikama, 50% ih nosi na zabave i večere, 33% ih nosi za plesanje i 31% ih nosi na posao. No, zašto nošenje cipela na petu predstavlja toliku opasnost na zdravlje?

pete

Utjecaj cipela na petu na posturu

Posturalne promjene: Prilikom stajanja idealna pozicija tijela bi bila da je kralježnica u neutralnoj s krivulji te da su, gledajući sa strane, vaše uho – kuk – sredina pete na istom pravcu. Na slici možemo vidjeti takvu poziciju. Tijelo je uspravno, i kut između stopala i potkoljenice je 90 stupnjeva.

Prilikom nošenja cipela na petu taj se kut povećava te ga tijelo kompenzira tako da promijenite poziciju u kojoj držite balans – donji dio tijela se više oslanja na prste pošto ste promijenili poziciju stopala dok se s gornjim dijelom tijela “ naslonite” prema natrag kako bi vam bilo ugodnije stajati na nogama, navode Baaklini i sur.

U tom slučaju smanjujete S krivulju u kralježnici i dobijate “ravna leđa” što je zapravo disfunkcija koja se zove hipolordoza – umjesto oblika “S” kralježnice dobijete “I” kralježnicu. Bole vas leđa nakon dugog dana u cipelama? To je razlog. Ali to nije sve! Prilikom čestog nošenja cipela na petu skraćujete svoje mišiće lista, Ahilovu tetivu i zadnju ložu. I naravno, što je viša peta situacija je gora.

Pritisak na prednjem dijelu stopala se povećava za 76% ako je potpetica visoka 8 cm, za 57% ako je potpetica 5 cm i 22% ako je potpetica 2,5 cm visoka.

Anatomske promjene: koliko god ozbiljno zvuče posturalne promjene – one su samo početak! Dugotrajnim nošenjem potpetica vam se u tijelu događaju i anatomske promjene. Osim stresa na kralježnicu, gubljenja balansa i skraćivanja mišića nošenje potpetica može dovesti do:

  • Spondilolisteza: ovo je degenerativna bolest kralježnice, kada iz raznih razloga (promjena balansa pri nošenju cipela na petu) jedan kralježak klizne prema naprijed u odnosu na kralježak ispod. Kod 95% pacijenata nastaje na donjim lumbalnim kralješcima.
  • Foraminalna stenoza: preko 72% slučajeva foraminalne stenoze događaju se na najnižoj lumbalnoj razini, obično zahvaćajući izlazeći korijen bedrenog živca. Živčano foraminalno suženje učestali je rezultat degeneracije diska. Proces degeneracije diska ili nabreknuće može uzrokovati sužavanje foraminalnog kanala. Jednom kada taj otvor dosegne točku kompresije živca unutar spinalnog stupa, često dolazi do boli, utrnuća, peckanja i slabosti mišića. 
  • Išijas: odnosi se na bol koja se širi duž ishijadičnog živca koji kreće od donjeg dijela vaših leđa preko kukova ili glutealne regije, duž cijele noge, ponekad sve do prstiju. Drugi naziv za išijas je lumboishialgija. Karakteriziran je pojavom boli niz nogu, najčešće jednostrano. Išijas se najčešće pojavljuje kada disk, koji se nalazi između lumbalnih (slabinskih) kralježaka, vrši pritisak na dio živca. Disk u svom normalnom položaju ne dolazi u kontakt sa živčanim strukturama, ali u slučaju išijasa on je prolabirao (iskliznuo iz svoj položaja čime tlači živac).

pete

Što napraviti?

  1. Smanjite vrijeme provedeno u cipelama na petu! Nosite ih samo u posebnim prilikama (ako i uopće) te uvijek ponesite rezervni par ravnih cipela kako bi se mogli preobući.
  2. Birajte niže cipele – ne nosite potpetice preko 5 cm! Sve preko toga stavlja veliki pritisak na prednji dio stopala i samo pogoršava problem.
  3. Izbjegavajte cipele “u špic”. Cipele koje vaše nožne prste dodatno pomiču i rade nepotrebni stres su loše za posturu a i donose probleme kao žuljevi i zakoštavanja.
  4. Kupujte cipele popodne kada vam se noga raširila radi tlaka i gravitacije, a ne ujutro! Često se dogodi da su cipele premale jer smo ih kupile ujutro kada je stopalo bilo pola broja manje.

pete

Reference:

  1. Baaklini E, Angst M, Schellenberg F, et al. High-heeled walking decreases lumbar lordosisGait Posture. 2017;55:12-14.
  2. How High Heels Affect Your Body. Dostupno na: Advent Health. Pristupljeno 14. lipnja 2020. 

Objavljeno 19.06.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!