Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Bugarska vreća: Rekvizit za novu fitness generaciju

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljudi su kroz povijest razvijali jakost uz pomoć raznih vrsta vanjskog opterećenja i uvijek su tražili najučinkovitiji i najkraći put do najboljih rezultata. U jednom od takvih pokušaja unapređenja vlastitog treninga, Ivan Ivanov, bivši Olimpijac i trener američke hrvačke reprezentacije patentirao je bugarsku vreću.

Bugarska torba

Bugarska vreća, poznata i pod nazivom bugarska trening torba, polumjesečasti je komad fitness opreme koji omogućuje vrlo učinkovito izvođenje treninga snage, pliometrije, izdržljivosti i poboljšanje općeg stanja organizma. Iako je u početku bila dizajnirana i predviđena samo za hrvače, s vremenom su je prihvatili i ostali treneri i profesionalni sportaši kako bi svoj trening učinili što raznovrsnijim i zanimljivijim.

Vreća je napravljena od kozje kože ili nekog drugog umjetnog materijala i punjena pijeskom i vunom. Dostupne težine su od 5 do 23 kg, s fleksibilnim ručkama kako bi se omogućilo izvođenje velikog raspona osnovnih vježbi, te za različite vježbe jačanja hvata i gripa.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Trening s bugarskom torbom

Vježbe s bugarskom vrećom mogu se koristiti u razne svrhe samo u jednom dijelu treninga, a mogu ispuniti i čitav samostalan trening. Svoju važnu primjenu ima u treningu eksplozivne snage i izdržljivosti, kao i za poboljšanje dinamičkih pokreta poput guranja, ljuljanja, rotacije, udarca, povlačenja. Također zbog svog oblika, materijala i konstrukcije može se koristiti i za razvoj brzine i agilnosti što vam klasični utezi ne dozvoljavaju.

Jedna od najvećih prednosti ovog rekvizita jest da se gotovo svi pokreti koji se inače izvode šipkom ili bučicama mogu izvesti i s bugarskom torbom, s time da bugarska vreća omogućuje izvođenje pokreta u svim smjerovima, te je samim time broj vježbi koje se mogu izvoditi s ovim relativno mladim rekvizitom iznimno velik.

Tome valjda dodati da vježbe mogu biti jednozglobne ili višezglobne, mogu aktivirati veći ili manji broj mišićnih skupina, ovisno o tome što se njima želi postići. Neke od ostalih prednosti su i jednostavni materijalni uvjeti rada, odlična promjena od uobičajenog načina rada, učinkovito vježbanje provedeno u kratkom vremenu, mogućnost razvoja energetskih kapaciteta, ne samo jakosti, izvrsna aktivacija mišića stabilizatora trupa i mnoge druge.

U nastavku ćemo navesti zanimljive vježbe koje možete izvoditi s ovim iznimno zanimljivim rekvizitom.

bugarska

1. Spin

Spin je osnovna vježba koja se izvodi s bugarskom vrećom. Ovaj pokret uključuje zaista cijelo tijelo, trup, noge, stražnjicu, ruke, ramena. Izvodi se u raskoračnom stavu, noge su u širini ramena, stopala lagana okrenuta prema van. Bugarsku torbu uhvatite za njezine krajeve. Stanite uspravno i sa umjerenim naporom krenite rotirati torbu oko glave.

Cijelo vrijeme izvođenja vježbe stopala su čvrsto na podu, a mišići trupa aktivirani i napeti. Pravilno disanje također je vrlo važno kako bi si što više olakšali izvedbu. Izdahnite kad je vreća ispred vas, udahnite kada radite zamah i torba vam je iza glave.

2. Bočno bacanje

Bočno bacanje jedan je od složenijih pokreta koje možete izvoditi s bugarskom vrećom. Uhvatite bugarsku torbu za osnovne ručke, stav je raskoračni. Prebacite torbu preko desnog ramena tako da vam leži na desnoj lopatici, a ručke neka budu što bliže jedna drugoj. Iz blagog počučnja na desnoj nozi eksplozivno bacite torbu sa ramena, zaokrenite tijelo i ispružite ruke dok istovremeno prebacujete težinu i radite počučanj na lijevoj nozi.

Iskoristite mišiće trupa kako biste usporili zamah vreće, a zatim ponovno ubrzajte kako bi torbu opet uspjeli prebaciti preko ramena koristeći mišiće trupa i nogu i vratili se u početnu poziciju.

3. Drvosječa s bugarskom vrećom

Ova vježba vam je zasigurno već poznata i sigurno je dio vaše trening rutine, ali možda s nekim drugim rekvizitom. Krećemo iz raskoračnog stava, noge su malo šire od širine ramena, kako bi vam bugarska vreća mogla neometano proći između nogu. Koljena su blago pogrčena.

Torbu uhvatite za osnovne ručke, zamahnite prvo između nogu a zatim naglo prema gore tako da vam torba završi iza glave, lagano dodirujući vaša ramena. Iz te pozicije eksplozivno zamahnite vrećom kao da ćete je baciti na pod, ali dopustite da torba prođe između nogu i zatim ponovite cijeli pokret.

4. Sklekovi s bugarskom vrećom

Kao što znamo, sklekovi su jedna od temeljnih vježbi za izgradnju savršenog tijela. Ima ih različitih, a ako ste se već zasitili svih varijacija te vam više ne predstavljaju izazov, predlažem da probate izvoditi sklekove s bugarskom vrećom.

Prije početka izvođenja vježbe vreću je potrebno dobro smjestiti na leđa. To čete učiniti tako da vreću prvo stavite na ramena, na način da vam glavne ručke budu okrenute prema naprijed. Iz te pozicije provucite ruke kroz trake tako da vam sjednu na ramena.

Ako ste sve učinili kako treba, u poziciji skleka, vreća bi trebala ugodno sjesti na vaša leđa. I vježba može krenuti. No pazite da vam se leđa ne uvijaju i da ste cijelo vrijeme izvođenja vježbe ravni i zategnuti.

5. Trbušnjaci s bugarskom vrećom

Još jedna izvrsna vježba kojom ćete vrhunski ojačati mišiće trupa. Ako su vam klasični trbušnjaci davno dosadili pokušajte ovu verziju i sigurno ćete se ugodno iznenaditi.

Legnite na leđa, bugarsku vreću uhvatite za lateralne ručke i podignite iznad glave. Iz te pozicije lagano se dignite u sijed, tako da su vam ruke cijelo vrijeme ispružene. Na isti način vratite se u početnu poziciju.

Primjer treninga za početnike:

bugarska vreća

Napomene:

  • Trening za početnike ne bi trebao trajati duže od 20min
  • Sve navedene vrijednosti uzimajte okvirno, ovisno o vašim mogućnostima
  • Vježba spin i drvosječa izvode se jedna iza druge bez pauze

Evo još nekih video primjeraka treninga koji vam mogu poslužiti za razbijanje vaše trening rutine:

Bugarsku vreću možete naručiti na Fitness.com.hr webshopu ili Fitness.com.hr trgovini (Horvaćanska cesta 178, Zagreb).

Objavljeno 08.08.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!