VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Battle rope - super rekvizit za visoko intenzivni trening

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ukoliko ste redovito u teretani i marljivo odrađujete trening za treningom sigurno se s vremena na vrijeme borite s monotonijom i motivacijom. Ponavljate uglavnom iste vježbe, koristite iste sprave, radite s istim utezima. Stoga razbijte povremeno svoju rutinu vježbanja, uvedite nešto novo, probajte koristiti neke nove rekvizite i vježbe. Jedan od noviteta u fitnessu koji vam svakako može pomoći u tome da svoj trening učinite što raznovrsnijim i zabavnijim je svakako battle rope.

Riječ je o konopu kakvim se uglavnom vežu brodovi, a koji je u kratkom vremenu postao gotovo nezamjenjiv rekvizit u modernoj pripremi profesionalnih sportaša i rekreativaca. Na tržištu dolazi u različitim oblicima i veličinama, obično dužine 8-15 m te između 2.5-5 cm debljine. Ovisnom o navedenim karakteristikama mijenja se i težina konopa te varira između 7.5-20 kg.

Battle rope sustav treninga je jedinstven i kompletan kondicijski program koji će vam pomoći da u krakom vremenu poboljšate svoju kompletnu kondicijsku spremu, te razvijete snagu, eksplozivnost i brzinu.

Battle rope

Manipuliranje s užetom od 20 kg zahtjeva iznimnu snagu i izdržljivost posebno gornjeg dijela tijela, a natjerat će vas da aktivirate i pojedine mišiće za koje niste bili ni svjesni da ih imate.

Zbog svoje praktičnosti, niske cijene i jednostavnog korištenja, ali ponajprije zbog iznimnih rezultata koji se postižu njegovim korištenjem, battle rope danas sve češće možete vidjeti u gotovo svim ozbiljnim ustanovama koje se bave fizičkom pripremom i medicinskom rehabilitacijom.

Kod profesionalnih sportaša battle rope je najzastupljeniji u klubovima mješovitih borilačkih vještina (MMA). Osim što ga koriste za kondicijsku pripremu i razvoj eksplozivnosti, nezamjenjiv je i u jačanju ruku. Veliki naglasak treba staviti i na jačanje snage stiska šake, za što battle rope nema pravu alternativu. Kako bi se pravilno izvela pojedina vježba potrebno je aktivirati cijelo tijelo: od šaka, ruku, ramena, trbušnog zida, leđa i nogu.

U isto vrijeme battle rope je nezamjenjiva kardio sprava koje je u stanju lansirati puls i potaknuti znojenje već nakon prve minute vježbanja. Na taj način ovaj jedinstveni komad opreme može vam lako pomoći da povećate intenzitet vježbanja i svoju formu u vrlo kratkom vremenu podignete na jedan viši nivo.

Vježbe se najčešće izvode tako da uže provučemo oko nekog stupa, drva ili sl. a krajeve zatim uhvatimo svaki u jednu ruku. Uže se zatim izravna i podizanjem krajeva (uglavnom) se rade valovi. Cilj je maksimalnom snagom i brzinom održavati jednake valove u zadanom intervalu (trajanje intervala prilagođava se mogućnostima svakog pojedinog vježbača). Osim valova česte kretnje koje se izvode sa užetom su i spirale, bacanja, bičevanja i dr. Kao i svaki drugi trening visokog intenziteta (HIIT) i ovaj trening pomoći će vam da u kratkom vremenu potrošite i velike količine kalorija te ubrzate metaboličke procese u organizmu.

Još jedna prednost ovog izuzetno zanimljivog rekvizita je i ta što vam njegova jednostavna primjena daje mogućnost da vježbate gdje god i kad god poželite.

Dobrobiti vježbanja s battle rope-om:

  • Troši velike količine kalorija i diže puls jednako kao i sprint
  • Podiže intenzitet vježbanja
  • Pospješuje topljenje masnih naslaga
  • Poboljšava izdržljivost
  • Izvođenje gotovo svih vježbi uključuje cijelo tijelo, a posebno jača snagu stiska šake
  • Stvara mali ili nikakav pritisak na zglobove

Battle rope

Battle rope je jednostavna, zabavna i vrlo efikasna alternativa konvencionalnim oblicima vježbanja. Stoga nem dvojbe. Uže u ruke i probajte neke od ovih zanimljivih vježbi već danas.

Vježbe

Sve opisane vježbe pogledajte u videu na kraju članka.

1. HIGH ALTERNATE/ LOW ALTERNATE

Raskoračni stav, noge su malo šire od širine ramena, prsti okrenuti prema van. Čvrsto uhvatite uže za njegove krajeve, spustite se u polučučanj, trup je u laganom pretklonu i naizmjenično radite valove dižući lijevu pa desnu ruku. U drugoj varijanti se samo malo više spustite u čučanj i napravite veći pretklon trupa.

2. ARM WAVE

Raskoračni stav, noge su malo šire od širine ramena, prsti okrenuti prema van. Čvrsto uhvatite uže za krajeve, spustite se u polučučanj i radite paralelne valove dižući istovremeno desnu i lijevu ruku.

3. HIP TOSS

Početni položaj isti kao i kod prve dvije vježbe. Uže čvrsto primite za krajeve i dignite do visine glave. Rotirate tijelo u jednu stranu, stražnja noga ostaje samo na prstima, i istovremeno radite snažan zamah rukama. Isto ponovite i u suprotnu stranu.

4. POWER SLAM

Raskoračni stav, noge postavite malo šire od širine ramena, spustite se u polučučanj i čvrsto uhvatite uže za njegove krajeve. Radite snažan zamah podižući ruke iznad glave te istovremeno ispružate i koljena da bi se kasnije opet završili u polučučnju.

5. ALTERNATE ARM SIDE LUNGE

Stanite u raskoračni stav i izvodite imitaciju bo??nog iskoraka istovremeno izvodeći naizmjenične valove s užetom.

6. ALTERNATE ARM REVERSE LUNGE

Iz sunožnog stava izvodite stražnji iskorak jednom pa drugom nogom te istovremeno radite naizmjenične valove s užetom.

7. ULTIMATE WARRIOR RIGHT/ LEFT

Stanite paralelno uz uže u raskoračni stav, uže držeći uskim hvatom. Iz početne pozicije radite snažne zamahe dižući ruke do visine glave. Isto ponovite i na drugu stranu.

8. ALT SQUATS

Raskoračni stav, prsti okrenuti prema van, uže čvrsto uhvatite za krajeve. Spuštate se u polučučanj te istovremeno radite naizmjenične valove podižući prvo jednu pa drugu ruku.

9. SQUAT JUMPS

Sve jednako kao u prethodnoj vježbi ali umjesto čučnja sad izvodite čučanj-skok.

10. ALTERNATE STAND TO KNEE

Iz polučučnja izvodite klek na jednu nogu, zatim na drugu, istovremeno radeći naizmjenične valove. Istim putem vraćate se u početnu poziciju.

11. FORWARD / BACKWARD HOPS

Spustite se u polučučanj, noge su malo šire od širine ramena, uže čvrsto uhvatite za krajeve.Iz početne pozicije napravite tri do četiri skoka prvo prema naprijed, zatim prema nazad. Rukama cijelo vrijeme radite naizmjenične valove.

12. SEATED STABILITY BALL

Uže uhvatite čvrsto za krajeve i sjednite na pilates loptu. Iz te pozicije radite naizmjenične valove.

13. STABILITY BALL ON KNEES

Stanite na koljena na pilates loptu, uhvatite uže čvrsto za krajeve i iz te pozicije izvodite naizmjenične valove.

14. BOSU BALL STABLE

Stanite na bosu loptu, spustite se lagano u koljenima a uže čvrsto uhvatite za krajeve. Iz te pozicije izvodite naizmjenične valove. Istu vježbu možete izvoditi i tako da bosu loptu okrenete naopačke.

15. JUMPING JACKS

Sunožni stav, uže uhvatite čvrsto za krajeve i iz te pozicije izvodite „Jumping Jacks“ s užetom.

16. IN AND OUT WAVES

Raskoračni stav, noge su malo šire od širine ramena, uže čvrsto uhvatite za krajeve. Iz te pozicije radite odručenja s užetom.

17. SIDE TO SIDE

Raskoračni stav, lagano pogrčena koljena, trup u pretklonu. Iz te pozicije izvodite zamah u jednu pa u drugu stranu istovremeno s obje ruke.

18. INSIDE / OUTSIDE CIRCLES

Raskoračni stav, uže čvrsto uhvatite za krajeve. Iz te pozicije kružite rukama prema naprijed sa užetom. Isto ponovite i tako da kružite rukama prema natrag.

Battle rope možete naručiti i u fitness.com.hr web shopu!

 

Objavljeno 30.04.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!