Stojeći pilates trening s elastičnom trakom
Vježbe

Stojeći pilates trening s elastičnom trakom

Elastična traka u pilates treninzima može poslužiti kao pomoćni rekvizit kako bi ispravila krive položaje tijela, aktivirala slabiju skupinu mišića, povećala mobilnost i fleksibilnost tijela, a ujedno pomaže u otežavanju već savladanih vježbi. Kroz članak ću prikazati neke od pilates vježbi s elastičnom trakom u stojećem položaju, koje imaju fokus na mišićnu izdržljivost i snagu.

Razlikuju se od klasičnih vježbi snage zbog primjene 5 biomehaničkih pilates principa (disanje, položaj zdjelice, rebara, lopatica, te glave i vrata) koji osiguravaju kvalitetan pokret (bez rizika od ozljeda), pravilno držanje i dugoročne rezultate.

Stojeći pilates trening s elastičnom trakom

Koju elastičnu traku izabrati?

Izaberite idealnu traku ovisno o ciljevima treninga (snaga, fleksibilnost, balans, izdržljivost, rehabilitacija, relaksacija), te individualnim funkcionalnim i motoričkim sposobnostima.

Intenzitet pojedine vježbe možete povećati ili smanjiti upotrebom različitih gustoća traka koje su označene raznim bojama. Pritom gušća traka pruža jači otpor, a rjeđa slabiji, što ovisi od proizvođača i lako se testira širenjem trake između dlanova u suprotne strane.

Ujedno će način na koji držite traku odrediti intenzitet izvođenja pojedine vježbe, gdje uži hvat daje jači otpor, a širi slabiji.

Preporuka je koristiti traku dužine najmanje 2 do 2,5 metra, jer što je traka duža, to je veći raspon mogućnosti izvođenja raznih vježbi s obzirom na različite visine i građe tijela, te stupanj treniranosti. Ujedno se lako može dužu traku presaviti na dva jednaka dijela ili užim hvatom smanjiti njena dužina, što ne vrijedi u slučaju potrebe produženja kraće trake.

Pilates vježbe s elastičnom trakom u stojećem položaju:

Ovo je prikaz samo nekih od stojećih pilates vježbi s elastičnom trakom u kojima rade svi mišići tijela s naglaskom na gornji dio tijela.

Neka vam traka bude lagano napeta cijelo vrijeme tijekom izvođenja vježbe, posebno pri povratku u početni položaj. Aktivirajte mišiće središta tijela i tek nakon što ste osigurali stabilnost, krećite u izvođenje pojedinih vježbi.

Obratite pozornost na pravilan princip disanja opisan u prethodnom članku. Izdišite pri pokretu a udišite pri povratku u početni položaj. Broj ponavljanja je individualan ovisno o ciljevima treninga.

Uklopite ovaj trening u svoju uobičajenu rutinu ili iskoristite pojedine vježbe sukladno željama i potrebama. Uživajte u raznim kreativnim varijantama vježbi koje vam pruža elastična traka, gdje god da se nalazite.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Stott Pilates® vježbe na prostirci - 1 .dio x 86
    Stott Pilates® je certificirani sustav vježbi za tijelo i um izgrađen na suštini i principu rada osnivača Josep H. Pilatesa. Sastoji se od više od 500 sistematskih vježbi na prostirci i sa opremom, ko...
  • Pilates obruč - vježbe za ravan trbuh i čvrsto tijelo (video) x 16
    Pročitajte više o prednostima pilates obruča kao rekvizita i pogledajte video prikaz pilates trbušnog slijeda koji će vam pomoći oblikovati trbuh i učvrstiti čitavu muskulaturu u stabilnim položajima ...
  • Stott Pilates® vježbe na prostirci - 2 .dio x 52
    Stott Pilates® je certificirani sustav vježbi za tijelo i um izgrađen na suštini i principu rada osnivača Josep H. Pilatesa. Donosimo vam drugi dio članka i još 7 zanimljivih vježbi.
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova