Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Pilates obruč - vježbe za ravan trbuh i čvrsto tijelo (video)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pilates obruč poznat i pod nazivima: pilates ring, fitness circle, pilates magic circle ili exercise circle, predstavlja rekvizit koji oblikuje cijelo tijelo, pomaže u stabilizaciji pojedinih dijelova tijela i aktivaciji pojedinih mišićnih skupina.

Najčešće se primjenjuje u pilates metodi vježbanja, kao i u ostalim funkcionalnim programima treninga čiji je fokus snaženje iz središta tijela – core.

U nastavku pročitajte više o prednostima pilates obruča kao rekvizita i pogledajte video prikaz pilates trbušnog slijeda koji će vam pomoći oblikovati trbuh i učvrstiti čitavu muskulaturu u stabilnim položajima kralježnice i zdjelice.

Od prstena bačvi za pivo do revolucionarnog rekvizita za vježbanje

Preteča ovog jedinstvenog rekvizita seže iz razdoblja Drugog svjetskog rata, kada se osnivač pilates metode – Joseph Pilates u nedostatku opreme za vježbanje poslužio prstenovima bačvi za pivo, kako bi mu pomogli u rehabilitiranju ranjenih vojnika prikovanih za krevet.

Pilates obruč

Modernog vježbača bi zasigurno smetao oštri metalni okvir bačve za pivo pa se danas na tržištu mogu naći obruči čvršćeg ili mekšeg materijala ugodni na dodir.

Vrste pilates obruča i njihova funkcija

Pilates obruč obično je izrađen od fleksibilnog metala ili gume, promjera oko trinaest centimetara s dva mala držača s obje strane obruča (unutarnjoj i vanjskoj).

Neke ranije verzije obruča imaju držače samo s vanjske strane, dok su u novijim verzijama držači najčešće i s unutarnje strane, što vježbačima pruža puno veći raspon izvođenja vježbi tj. dva načina stvaranja otpora: pritiskom vanjskih drški prstena prema središtu ili pritiskom unutarnjih drški prstena od središta prema van.

Pilates obruč
Pilates obruč
Pružanje otpora prema središtu i od središta prema van

Pilates obruč služi istovremenom snaženju, istezanju i stabilizaciji cijelog tijela s naglaskom na aktivaciji gornje mišićne regije, ukoliko ga držimo s dlanovima ili donjih mišića tijela, kada ga obuhvatimo bedrima.

Izbor idealnog obruča ovisi o ciljevima treninga, gdje će čvršći modeli pružiti veći otpor i trajnost samog rekvizita, a mekši modeli blaži otpor.

Pravilno korištenje obruča za maksimalan rezultat treninga

Vrlo slično kao i s elastičnom trakom, kod korištenja obruča je najveći naglasak na pravilnom izvođenju vježbe u drugoj fazi mišićne kontrakcije (ekscentrična faza) gdje se mišićna hvatišta odmiču, mišić se isteže, ali zadržava tonus. Dakle, umjesto da se rade brzi, nekontrolirani pokreti pritiskanja i otpuštanja otpora obruča, sporijim i kontroliranim izvođenjem postiže se i zadržava mišićni tonus tijekom trajanja cijelog pokreta, što smanjuje rizik od ozljeda.

Jeftiniji rekvizit idealan za putovanja

Pilates obruč spada u jeftinije pilates i fitness rekvizite te je idealan za korištenje kod kuće. Zbog male težine i malo mjesta koje zauzima u torbi, vrlo lako ga se može nositi na putovanja.

Pilates obruč

Slijede video vježbe s pilates obručem za ravan trbuh i čvrsto tijelo u stabilnim položajima kralježnice i zdjelice:

U videu je naglasak na unutarnjim bedrenim mišićima, a ukoliko se potkoljenice postave s unutarnje strane obruča, naglasak će biti na vanjskim bedrima.

Fokus se može prebaciti i na gornje ekstremitete izvodeći iste vježbe s obručem između dlanova i aktivacijom mišića ruku i ramenog obruča kod svakog izdaha.

Disanje uskladite s pokretom, gdje je izdah kroz usta pri otporu, a udah kroz nos pri povratku u početni položaj. Kroz svaki izdah svjesno aktivirajte obruč.

Izvodite prikazane vježbe u slijedu bez stanki, a svaku vježbu ponovite 15-20 puta. Ukoliko ste početnik, krenite s manjim brojem ponavljanja i stankama između dvije povezane vježbe.

Vježbe:

  • Trbušni izdržaj: ispružanje i pregib koljena i kukova
  • Križanje (potkoljenica i natkoljenica u zraku pod pravim kutem)
  • Istezanje obje noge
  • Trbušni izdržaj: ispružanje i pregib kukova
  • Podizanje zdjelice

Prilagodbe:

U slučaju bolova u lumbalnom dijelu leđa, savinuti potkoljenicu i natkoljenicu pod pravi kut ili ostaviti stopala na podlozi, dok dovoljno ne ojačaju mišići corea.

Prikazane pilates vježbe trbušnog slijeda su samo neke od brojnih vježbi snage, fleksibilnosti, balansa itd. koje možete izvoditi stojeći, klečeći, ležeći na leđima, boku ili trbuhu i primijeniti ih u bilo kojoj vrsti treninga.

Svaka promjena rekvizita probudit će neke druge skupine mišića pa je poželjno vježbati raznoliko i mijenjati naučene obrasce treninga.

Pilates obruč je rekvizit koji će vam pružiti raznolikost i funkcionalnost u bilo kojoj vrsti treninga, stoga ga uvrstite u program vježbi prvom prilikom!

Pilates obruč možete naručiti na fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 02.02.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!