Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

5 pilates vježbi za ravan trbuh, zdravu kralježnicu i čvrsto tijelo

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Nalazimo se u ljetnom periodu godine kada zbog godišnjih odmora, putovanja i češćih izbivanja, redoviti treninzi postaju rjeđi. Stoga sam vam pripremila set vježbi s vlastitom težinom tijela, koje se mogu izvoditi bilo gdje i neovisno o raspoloživosti rekvizita ili sprava.

5 abdominalnih pilates vježbi koje ću prikazati u nastavku, grade čvrst i ravan trbuh te istovremeno učvršćuju i istežu cijelo tijelo.

Daleko važnija funkcija im je snaženje najdubljeg sloja trbušnih mišića (transversus abdominis), kako bi se stabilizirala lumbalno-zdjelična regija te pravilno aktivirali mišići dubokog zdjeličnog dna, važnih po tome što drže organe na okupu.

Zato, ukoliko vam je cilj uz čvrst trbuh osigurati stabilnost kralježnice i smanjiti bolove u leđima, svakako uklopite ovakve vježbe u redovite programe treninga.

Pilates vježbe za ravan trbuh, zdravu kralježnicu i čvrsto tijelo

Važno je i naglasiti, da za put do lijepo oblikovanog trbuha vježbe za tu mišićnu regiju nisu same po sebi dovoljne. Prvenstveno je potrebno sagorjeti suvišne masne naslage, što je nemoguće bez kombinacije kardio treninga i funkcionalnih vježbi koje uključuju cijelo tijelo i stimuliraju velik broj mišića u isto vrijeme.

Čak i pomno planiran trening sam po sebi nije dovoljan, ako se ne unosi dovoljno vode u organizam, uskladi zdrava prehrana, te se što više kreće.

Nužna je cjelokupna promjena stila života poput penjanja po stepenicama umjesto korištenja liftom, zamjena vožnje autom, hodanjem ili vožnjom bicikla, te prakticiranje dugih šetnji umjesto ležanja pred televizorom ili sjedenja na kavi. Nabrojane aktivnosti će sigurno pomoći ubrzati metabolizam i smanjiti mogućnost razvoja kardiovaskularnih bolesti, posebno u danima kada se ne trenira.

U nastavku slijedi 5 pilates vježbi trbušnog slijeda:

  • Stotica
  • Istezanje jedne noge
  • Kosi trbuh
  • Istezanje obje noge
  • Škare

Disanje:

  • Kao što i sam naziv vježbe "Stotica" kaže, izvedite 10 setova po 5 udaha na nos i 5 izdaha kroz usta, dok ne dođete do sto brojanja.
  • U ostalim vježbama izdahom inicirajte pokret a udahom prolazite kroz centar tijela.

Kako bi trening bio što fluidniji i dinamičniji, izvodite vježbu po vježbu u slijedu bez stanki. Broj ponavljanja može biti od 10 do 20 za svaku vježbu, a serija trbušnog slijeda se može ponoviti i više puta tijekom određenog treninga.

Prednost dajte kvaliteti izvođenja vježbi i usklađivanju daha s pokretom, prije izvođenja naprednijih varijanti ili povećanja broja ponavljanja.

Vježbe se ujedno mogu otežati ili olakšati upotrebom rekvizita i raznim prilagodbama s obzirom na individualne sposobnosti pojedinca.

Vježbajte ih zasebno ili ih kombinirajte s već ustaljenim treningom doma, u dvorani, na plaži ili livadi… Mogućnosti su brojne, samo je potrebno malo volje i ustrajnosti.

Objavljeno 20.06.2014.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!