5 pilates vježbi za ravan trbuh, zdravu kralježnicu i čvrsto tijelo
Vježbe

5 pilates vježbi za ravan trbuh, zdravu kralježnicu i čvrsto tijelo

Nalazimo se u ljetnom periodu godine kada zbog godišnjih odmora, putovanja i češćih izbivanja, redoviti treninzi postaju rjeđi. Stoga sam vam pripremila set vježbi s vlastitom težinom tijela, koje se mogu izvoditi bilo gdje i neovisno o raspoloživosti rekvizita ili sprava.

5 abdominalnih pilates vježbi koje ću prikazati u nastavku, grade čvrst i ravan trbuh te istovremeno učvršćuju i istežu cijelo tijelo.

Daleko važnija funkcija im je snaženje najdubljeg sloja trbušnih mišića (transversus abdominis), kako bi se stabilizirala lumbalno-zdjelična regija te pravilno aktivirali mišići dubokog zdjeličnog dna, važnih po tome što drže organe na okupu.

Zato, ukoliko vam je cilj uz čvrst trbuh osigurati stabilnost kralježnice i smanjiti bolove u leđima, svakako uklopite ovakve vježbe u redovite programe treninga.

Pilates vježbe za ravan trbuh, zdravu kralježnicu i čvrsto tijelo

Važno je i naglasiti, da za put do lijepo oblikovanog trbuha vježbe za tu mišićnu regiju nisu same po sebi dovoljne. Prvenstveno je potrebno sagorjeti suvišne masne naslage, što je nemoguće bez kombinacije kardio treninga i funkcionalnih vježbi koje uključuju cijelo tijelo i stimuliraju velik broj mišića u isto vrijeme.

Čak i pomno planiran trening sam po sebi nije dovoljan, ako se ne unosi dovoljno vode u organizam, uskladi zdrava prehrana, te se što više kreće.

Nužna je cjelokupna promjena stila života poput penjanja po stepenicama umjesto korištenja liftom, zamjena vožnje autom, hodanjem ili vožnjom bicikla, te prakticiranje dugih šetnji umjesto ležanja pred televizorom ili sjedenja na kavi. Nabrojane aktivnosti će sigurno pomoći ubrzati metabolizam i smanjiti mogućnost razvoja kardiovaskularnih bolesti, posebno u danima kada se ne trenira.

U nastavku slijedi 5 pilates vježbi trbušnog slijeda:

 • Stotica
 • Istezanje jedne noge
 • Kosi trbuh
 • Istezanje obje noge
 • Škare

Disanje:

 • Kao što i sam naziv vježbe "Stotica" kaže, izvedite 10 setova po 5 udaha na nos i 5 izdaha kroz usta, dok ne dođete do sto brojanja.
 • U ostalim vježbama izdahom inicirajte pokret a udahom prolazite kroz centar tijela.

Kako bi trening bio što fluidniji i dinamičniji, izvodite vježbu po vježbu u slijedu bez stanki. Broj ponavljanja može biti od 10 do 20 za svaku vježbu, a serija trbušnog slijeda se može ponoviti i više puta tijekom određenog treninga.

Prednost dajte kvaliteti izvođenja vježbi i usklađivanju daha s pokretom, prije izvođenja naprednijih varijanti ili povećanja broja ponavljanja.

Vježbe se ujedno mogu otežati ili olakšati upotrebom rekvizita i raznim prilagodbama s obzirom na individualne sposobnosti pojedinca.

Vježbajte ih zasebno ili ih kombinirajte s već ustaljenim treningom doma, u dvorani, na plaži ili livadi… Mogućnosti su brojne, samo je potrebno malo volje i ustrajnosti.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Stott Pilates® vježbe na prostirci - 1 .dio x 86
  Stott Pilates® je certificirani sustav vježbi za tijelo i um izgrađen na suštini i principu rada osnivača Josep H. Pilatesa. Sastoji se od više od 500 sistematskih vježbi na prostirci i sa opremom, ko...
 • Stott Pilates® vježbe na prostirci - 2 .dio x 52
  Stott Pilates® je certificirani sustav vježbi za tijelo i um izgrađen na suštini i principu rada osnivača Josep H. Pilatesa. Donosimo vam drugi dio članka i još 7 zanimljivih vježbi.
 • Video prikaz - vježbe za trbušne mišiće x 29
  Ukoliko želite imate jake te izražene trbušne mišiće definitivno pregledajte sve video primjerke u ovom članku. Članak prikazuje preko 20 video primjeraka gdje se obrađuje trbušna mišićna skupina.
Na forumu ima 3 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: 5 pilates vježbi za ravan trbuh, zdravu kralježnicu i čvrsto tijelo

Super vjezbe izgledaju,ali meni je to uzasno tesko..I vrat me boli.Bilo bi super kad bi postojale neke modifikacije gdje mi je vrat manje opterecen.
Tyna
20.06.14. u 21:01
line
u vratu i je caka, on treba biti "izdužen" cijelo vrijeme vježbe, a ramena i prsa "otvorena". Tom položaju ti pomažu stisnuti trbušni mišići i ravna leđa. Probaj ne ljepiti vrat za prsa pozz
avangarde
21.06.14. u 09:39
line
Postoji niz modifikacija prilagođenih ponaosob kako bi klijent napredovao iz sata u sat bez bolova u bilo kojem dijelu tijela. Zato toplo preporučam trening s certificiranim profesionalnim pilates instruktorom.
marinasoldo
13.08.14. u 11:00
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova