Pregled najpoznatijih DVD-a za vježbanje

Image

Vježbanje uz fitness DVD postaje svakim danom sve popularniji oblik rekreacije. Jedna od glavnih prednosti ovakvog načina tjelovježbe je svakako to što možete vježbati u udobnosti vlastitog doma, jeftino je, omogućuje vježbanje bez obzira na vremenske prilike, a također daje vam mogućnost da vježbate u vrijeme kada vam najbolje odgovara. I naravno, ako vam dosadi jedna vrsta treninga možete ju vrlo lako zamijeniti nekom novom i atraktivnijom.

Danas se na tržištu može naći puno videa koji nude različite vrste treninga, a ovisno o vašim ciljevima potrebno je izabrati onaj koji vam najbolje odgovara i uz koji ćete istovremeno uživati dok vježbate. DVD-i su obično klasificirani kao oni za početnike, srednje i napredne vježbače. Uz to dobro je da prije odabira DVD-a pročitate recenziju i komentare drugih rekreativaca koji su vježbali po istom programu kako bi dobili što bolji dojam o onome što kupujete.

Osim što se morate odlučiti koju vrstu treninga želite i koliko vremenski mislite vježbati svaki dan, prije kupnje svakako provjerite i koja oprema vam je potrebna za određeni trening i imate li istu kod kuće.

Kada ste odabrali program uz koji ćete se znojiti sljedećih nekoliko tjedana potrudite se odrađivati treninge redovito. Video vam neće pomoći da skinete kile i učvrstite tijelo ako stoji na polici i skuplja prašinu. Da bi izvukli najviše iz svoje trening rutine potrudite se maksimalno slijediti upute koje vam daje instruktor, a vježbe pokušajte izvoditi što pravilnije kako se ne bi ozlijedili i postigli kontra efekt.

Osim što su klasificirani po težini, DVD-i su klasificirani i po vrstama treninga. Tako danas na tržištu možemo naći velik broj video treninga iz pilatesa, joge, kickboxa, stepa, aerobika, onih za mršavljenje, za nabijanje mase, samo gornji dio tijela, samo donji dio tijela i mnogih drugih.

U nastavku vam donosimo pregled najpoznatijih DVD-a na svjetskom tržištu i među domaćim rekreativcima.

P90X

1. P90X

Najpoznatiji program po kojem rade brojni rekreativci diljem svijeta ali i mnogi naši fitovci jest zasigurno P90X ili Power 90 Extreme. P90x revolucionarni je kućni program treninga koji je razvio Tony Horton u suradnji sa stručnjacima iz drugih područja kako bi svojim klijentima pružio što kompleksniji pristup vježbanju. Radi se o 90-dnevnom programu koji kombinira različite vježbe snage, kardia, eksplozivnosti, joge i fleksibilnosti.

Program osim detaljnog plana treninga sadrži i vodič prehrane, detaljan fitness vodič i seriju DVD-a. Vježba se 6 dana u tjednu, po jednom od 3 različita programa ("classic", "lean" i "double") što znači da svatko može odabrati program koji mu najbolje odgovara. Glavna prednost mu je što vam je za izvođenje potrebno samo malo slobodnog prostora, set utega (ako nemate utege sve vježbe možete izvoditi i sa fitness gumenom trakom), šipka za zgibove, sat vremena dnevno i puno puno volje :)

Iskustva naših fitovaca sa P90X programom možete pročitati ovdje.

Evo i nekoliko izuzetno motivirajućih video isječaka koji najbolje govore o učinkovitosti ovog programa:

2. Insanity

Sljedeći, također vrlo popularan DVD sa vježbama, dolazi nam od iste kompanije kao i P90X i poprilično mu je sličan. Riječ je o Insanity programu , koji u samo 60 dana napornog treninga sa osobnim trenerom Shaun T obećava izvanredne rezultate. Riječ je o intervalnom treningu trajanja od 45min u kojem se svaka vježba izvodi npr. 2min, slijedi odmor od 30sec, i tako u krug. Svaka vježba izvodi se 3 puta. Prednost ovog programa je što ne zahtjeva nikakvu dodatnu opremu, samo puno želje i volje za izgraditi tijelo kakvo ste oduvijek sanjali.

"Ovo je pravi test za vas i za vaše tijelo :). A traje samo dva mjeseca, a dva mjeseca svatko može izdvojiti, zar ne? ;) Vježbe su doslovno INSANE i definitivno nisu za početnike (ja sam pravi primjer toga, heh). Tako da... Probajte i uvjerite se sami :)" - kaže o ovom programu naša blogerica Freakusha.

Na našem forumu ova je tema također veoma popularna, a komentare možete pročitati ovdje.

A kako to ustvari izgleda pogledajte ovdje:

3. Jillian Michaels

Jillian Michaels, poznata fitness trenerica iz Los Angelesa koja se proslavila u američkom show-u Biggest loser gdje ljudima koji imaju problema s prekomjernom tjelesnom težinom nastoji pomoći da smršave, također je ponosna vlasnica popularnog DVD sa vježbama. Jillian se i sama kao tinejdžerica borila s problemom prekomjerne tjelesne težine, te danas svojim iskustvima nastoji pomoći drugima.

U svojim treninzima kombinira najviše vježbe snage sa kickboxingom, pilatesom, jogom i vježbama eksplozivnosti. Ponosna je vlasnice cijele kolekcije DVD-a za vježbanje, a najpoznatiji je "30 day Shred" kojim je moguće izgubiti do 20kg u 30 dana. Naše čitateljice koje su probale vježbati po njenom programu kažu kako nije prezahtjevan i da je više namijenjen početnicima nego naprednijim vježbačima.

Našoj forumašici Leni program se svidio, a evo i zašto:

"Prvo, vježbe su jednostavne, lako ih je pratit i ne treba oprema (samo mali ručni utezi) ni puno prostora. Cardio nije plesni, nema koraka koje treba pamtiti a to je osobi s dvije lijeve i bez ritma kao što sam ja jako bitno;). I mogla sam to odradit kad god sam stigla, što mi je isto bilo bitno jer kad imaš klinca onda ti je najlakše vježbat dok spava."

Osim ovog programa postoji još cijela kolekcija njenih DVD-a a najpoznatiji su „No more trouble zones“, „Branish fat Boost metablisam“, „6 week-sixpack“, „Ripped in 30“, „Shred it with weights“ i drugi.

Komentare vezane uz Jillian možete pogledati i na našim forumu.

A kako to ustvari izgleda:

4. Tracy Anderson

Sljedeća dama koja je uspjela u svijetu fitness industrije te se proslavila kao trenerica mnogih poznatih i slavnih je svakako Tracy Anderson. Upravo je ona dovela Gwyneth Paltrow, Madonnu, Naomi Campbell i mnoge druge hollywoodske zvijezde u najbolju formu života. Zahvaljujući svom režimu vježbanja koji ne zahtijeva skupe sprave ali uključuje ogroman broj ponavljanja, postala je jedna od najuvaženijih trenera svjetskih zvijezda. Njezin početni i najuspješniji video je „Method“ u kojem je koncentrirana na vježbe za manje mišićne grupe ( "strategic muscle exhaustion") i tonizaciju istih. Vježbe su teške, ali ne i nemoguće za odraditi do kraja. Druga serija DVD-a je „Perfect designed series“, a za kardio tu je kolekcija „Dance Cardio“ DVD-a.

Tracy preporučuje vježbanje 6 dana u tjednu, a svaki trening trebao bi biti kombinacija vježbi snage i kardia.

Što naši forumaši kažu o Tracy možete vidjeti ovdje.

A evo i kako to radi Tracy:

5. Jane Fonda

Jane Fonda, poznata američka glumica, manekenka i oskarovka pokrenula je prije više od 30 godina trend vježbanja ispred televizora, odnosno donijela nevjerojatnu popularnost fitness kazetama. Jane je začetnica plesnog aerobika – oblika vježbanja u kojem su pokreti vježbe nadahnuti plesnim pokretima. Program vježbanja izdala je pod nazivom "Jane Fonda's workout", a istim je osvojila milijune muškaraca i žena.

Program se sastojao od zagrijavanja tijela, trčanja, vježbi za jačanje muskulature tijela i istezanja, uz za to primjerenu glazbu. A koliko je njezin aerobic program dobar najbolje pokazuje ona sama jer i danas, sa svoje pune 74 godine izgleda prekrasno pa nam ne preostaje ništa drugo nego ugledati se na nju.

Kako je to Jane nekad radila pogledajte ovdje:

6. ChaLean EXTREME

ChaLean EXTREME još je jedna u nizu programa koji nam garantira savršeno tijelo i odličnu formu u samo 90 dana. Riječ je o extremnom programu koji je osmislila Chalene Johnson, a namijenjen je isključivo ženama koje svaki dan do kraja života žele biti u vrhunskoj formi. ChaLean EXTREME program sastoji se od 15 program treninga podijeljenih u 3 faze-burn, push i lean, a svaka faza traje 30 dana. Program garantira gubitak od 60% tjelesne masti u samo 90 dana. Glavna filozofija ovog programa jest da ćete se nakupljenih masnoća najlakše riješit tako da ojačate svoje mišiće i na taj način ubrzate metabolizam i pospješite izgaranje masnoća ne samo za vrijeme vježbanja nego i za vrijeme oporavka.

Evo što vas očekuje ako se odlučite baš za ovaj program:

7. Brazil Butt lift

Brazil Butt lift kolekcija DVD-a dolazi iz istog tima kao i ChaLean Extreme, P90x i Insanity, a kako sam naziv kaže riječ je o programu koji je ciljano usmjeren na stražnjicu i donji dio tijela pa je samim time i idealan za žene. Ovim programom prvenstveno ćete se riješiti masnoća sa bokova i bedara, oblikovati stražnjicu te ju podići tako da izgleda odlično bez obzira što nosite a sve to postići ćete ciljanim vježbama koje je za vas pripremio Leonardo Carvalho.

Evo što sam Leonardo kaže o svom programu i kako to otprilike izgleda:

A sada nema više izgovora. Izaberite program koji vam se čini najboljim za vas, kupite ga ili posudite od prijatelja i okušajte se u novom izazovu za vas i vaše tijelo.

Objavljeno 05.09.2011.

Trebate savjet stručnjaka? Tu smo za vas

Besplatne savjete možete dobiti od fitness trenera i nutricionista zaposlenih u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu.


Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!