Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Najpopularniji rekviziti za trening kod kuće – za žene i muškarce

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kućni treninzi uvijek su bili popularan izbor onih koji vole slobodno vježbati unutar svoja četiri zida i pritom uštedjeti na članarini fitness kluba, no pojavom pandemije te mnogim zatvaranjima i ograničenjima koja su uslijedila kao posljedica iste o opremanju svoje privatne vježbaonice počeli su razmišljati i oni kojima je to nekad bilo nezamislivo.

Trening kod kuće ima mnoge prednosti, ali i neke nedostatke. Lijepo je znati da ne moramo čekati na red za svoju omiljenu vježbu, ali nam je zato i veći izazov motivirati se i dignuti s naslonjača kako bi odradili trening. No ipak, kad uzmemo u obzir sve benefite dobro opremljenog prostora za vježbanje u vlastitom domu nije ni čudo da velik broj vježbača jednom kad se u tome okuša ostane zauvijek vjerno takvom načinu treninga.

A što uopće znači dobro opremljen prostor za kućno vježbanje? Koji su vam to fitness rekviziti neophodni za dobar trening? Kako s njima napraviti kvalitetan trening? I čini li ikakvu razliku to kojeg ste spola? Postoje li najbolji rekviziti za žene i muškarce i ako da koje od njih jednostavno morate imati ako želite postići formu o kojoj sanjate?

Ovaj članak mogao bi vam biti od najveće pomoći ako tek krećete na svoje kućno fitness putovanje. No, mogao bi vam koristiti čak i ako se na tom putu već dugo nalazite, ali žudite za promjenom ili tek malo dodatnog izazova.

Slijede najpopularniji rekviziti za trening kod kuće – za žene i muškarce.

Najpopularniji rekviziti za muškarce

1. Kompleti utega i šipki

Ako tražite samo jedan rekvizit s obzirom na mali prostor koji vam ne daje puno mogućnosti za kreativnost, podesivi komplet utega s velikom i/ili malom šipkom pravo je rješenje za vas budući da pomoću istog možete odraditi širok spektar različitih kompleksnih i izolacijskih vježbi za jačanje cijelog tijela, odnosno za jedan ujednačen razvoj mišićne mase i snage od glave do pete - a pritom se ne brinuti kako ćete sve uklopiti u kvadraturu koju imate. 

Komplet utega - trening kod kuće

Velika prednost kompleta također se skriva i u tome što ga uvijek možete nadopuniti novim težinama i time svom tijelu neprestano zadavati nove izazove, pogotovo ako se odlučite uložiti u jednu dobru klupicu i stalke za vježbanje koji će vam biti vrijedan dodatak i otvoriti još više zanimljivih mogućnosti za kvalitetan i ozbiljan trening.

Preporučujemo:

2. Jednoručni utezi

Kad se radi o štednji prostora prednost nad raznim kompletima utega imaju podesivi jednoručni utezi koji su izrazito praktični, a otvaraju cijeli niz mogućnosti za vježbanje svih mišićnih skupina. Težina bučice se brzo i lako prilagođava te se tako možete bez problema prebacivati na različite vježbe koristeći različita opterećenja.

Idealni su za kružne treninge, ali njihova primjena tu ne staje – kako kod kompleksnih tako i kod izolacijskih vježbi poput čučnjava i biceps pregiba, a i zbog činjenice da se za razliku od vježbanja sa različitim šipkama mogu koristiti odvojeno, točnije u izvedbi unilateralnih vježbi za uravnoteživanje razvoja i snage obje strane tijela.

Preporučujemo:

3. Šipka za zgibove (Pull up šipka)

Šipka za zgibove - trening kod kuće

Šipka za zgibove, odnosno pull up šipka također pripada kategoriji najpopularnijih rekvizita, posebno kod muškaraca jer predstavlja savršen način za jačanje leđa, ruku ali i trbuha te kao takva predstavlja izvrstan dodatak kompletima utega i jednoručnim utezima jer nudi izazov koji isti ne mogu pružiti. Lako se postavlja na okvir vrata sobe ili neke druge prigodne prostorije zbog čega vam svakodnevno može biti na dohvat ruke i podsjećati vas da je vrijeme za još par zgibova – onako, usput.

Preporučujemo:

4. Girje

Za one koji vole nešto malo drukčije girja je savršen izbor jer predstavlja odličnu alternativu bučicama, odnosno jednoručnim utezima jer se većina vježbi koja se može napraviti istima može jednako dobro napraviti i girjom, a za neke je ista jednostavno idealna. Uživate u izvođenju swinga ili ljuljanja girjom? U tom slučaju girja će biti neizostavan dio vašeg trening asortimana, makar samo za izvedbu istog.

Jedini nedostatak iste skriva se u financijskom aspektu s obzirom na to da progresija vježbanja girjom ovisi o neprestanom nabavljanju sve težih girja, a što iziskuje znatan financijski ulog. No, za početak vježbanja ili tek kao dodatak uz gore navedene rekvizite predstavlja savršen izbor za kućni trening.

Preporučujemo:

Trening s girjom kod kuće

5. Suspenzijske trake

Suspenzijske trake su toliko praktične i prilagodljive da ih možete koristiti bilo gdje, a pogotovo u svojoj kućnoj teretani ako volite trenirati ali nemate u planu nabavljati ništa od gore navedenih rekvizita ili ako ih za malo promjene samo želite začiniti nešto izazovnijim bodyweight vježbama.

Uz pomoć ovih popularnih traka možete odraditi efektivan i zanimljiv trening cijelog tijela, ojačati ga i oblikovati te se istovremeno zabaviti razbijajući trening rutinu novim vježbama.

Preporučujemo:

Najpopularniji rekviziti za žene

1. Bučice

Od svih ostalih rekvizita koji ćemo navesti bučice predstavljaju jedan "old school" i mnogima najpoznatiji rekvizit za vježbanje, a što ne čudi s obzirom na to da isto kao i podesivi jednoručni utezi ženama pružaju cijeli niz mogućnosti za vježbanje svih mišićnih skupina. Njihova mana skriva se jedino u tome što ćete za pribavljanje različitih težina trebati odvojiti znatna financijska sredstva, no ako vam to nije problem ili ako zapravo i ne planirate ići tako daleko s progresijom ta financijska strana vam neće biti toliko ograničavajuća.

Trening bučicama kod kuće

Ako ste unatoč svim mogućim modernim verzijama rekvizita još uvijek najveći ljubitelji klasičnog načina treninga snage i treba vam nešto praktično s čim možete izvježbati cijelo tijelo bučice će vam biti najbolji izbor – barem za početak.

Preporučujemo:

2. Elastične trake

Kad govorimo o praktičnosti i cjenovnoj dostupnosti malo toga može zamijeniti elastične trake - pogotovo kad govorimo o kućnim treninzima s obzirom na to da zauzimaju vrlo malo mjesta dok istovremeno omogućuju trening cijelog tijela na niz različitih i kreativnih načina kroz dodavanje otpora prilikom izvođenja pokreta.

Jednostavno se transportiraju što može biti velika prednost ako nemate mogućnost ili želju uvijek trenirati u istoj prostoriji ili pak ako često putujete. Možete ih pronaći u više boja koje predstavljaju različita opterećenja što otvara mnogo prostora za progresivan trening, i to na način koji je nemoguć kod vježbanja bučicom s obzirom na to da ne postoji fiksno opterećenje u kilogramima već si opterećenje podešavate sami biranjem različitih otpora i smanjivanjem dužine hvata.

Pitate se – je li efekt isti kao kod vježbanja s bučicama? Ako ste početnik u vježbanju ili nemate neke velike ciljeve elastične trake mogle bi vam od treninga pružiti ono što tražite, no ako ste napredni vježbač mnogo više dobit ćete kombiniranjem istih s nekim klasičnim rekvizitima poput bučica kako biste povećali opterećenje, odnosno intenzitet vježbe bez potrebe za dodavanjem težine.

Preporučujemo:

3. Kružne elastične trake (Mini band/Booty band)

Tražite rekvizit za trening koji je tako malen i lagan da stane u torbicu? Mini band će vas po tom pitanju sigurno oduševiti jer ne samo da je učinkovit za izvođenje velikog broja različitih vježbi za oblikovanje i jačanje cijelog tijela (iako je popularan u vježbama za noge) već je i izrazito praktičan s obzirom na to da s njime niste ograničeni na vježbanje u jednom prostoru.

Isto bismo mogli reći i za još jednu varijantu kružne elastične gume za vježbanje koja je odlična primarno za zagrijavanje i aktivaciju mišića stražnjice te zajedno sa Mini band-om i njegovim učinkom intenziviranja različitih vježbi poput opružanja nogu i lateralnog iskoraka čini savršen par rekvizita - Booty band. Mini i Booty band udruženo rade na oblikovanju onih dijelova tijela koje mi žene toliko volimo raditi pa stoga ni ne čudi popularnost istih među ženskom populacijom. Ako želite svoje omiljene vježbe za glutealnu regiju i noge učiniti izazovnijima, a bez prevelikog ulaganja u skupu opremu, ova dva malena, ali moćna rekvizita mogla bi biti pravi izbor za vas.

Mini band - trening kod kuće

Preporučujemo:

4. Prostirka za vježbanje

S kojim god od nabrojenih rekvizita odlučili vježbati kod kuće, trebati će vam dobra prostirka za vježbanje - ako već iz nijednog drugog razloga onda u svrhu ublažavanja udaraca i zaštite vašeg poda od mogućih oštećenja nastalih zbog padova ili premještanja opreme. Za to su idealne različite gumene podne obloge i kvadratne ploče različitih veličina kao i tatami strunjače koje ujedno mogu poslužiti i za dječju igru.

A ako vam podloga treba isključivo za vježbanje, u današnje vrijeme svjedočimo zaista šarolikom izboru istih - od onih najjednostavnijih prostirki za jogu, pilates ili izvođenje raznih vježbi cijelog tijela do onih naprednih masažnih podloga za poticanje cirkulacije krvi u nogama i ublažavanje napetosti mišića te onih s velikim brojem masažnih točaka za ugodnu masažu cijelog tijela, meditaciju i opuštanje nakon treninga.

Zaključak

Ako ste se čitajući ovaj tekst zapitali postoji li zaista podjela fitness rekvizita na one za žene i muškarce i jeste li u krivu ako ste zavirili u kategoriju suprotnu od svoje ne brinite – takva podjela ne postoji. Iako ćete sigurno komplete utega češće pronaći kod muškaraca, a elastične trake svih vrsta i oblika kod žena to ne govori puno o tome što biste vi trebali izabrati za svoje ciljeve. Dapače, i sama bih se više pronašla u muškoj kategoriji - kompletima utega i jednoručnim utezima. A vi?

Koje god rekvizite za sebe odabrali, najbitnije je da ih redovito koristite - i da se pritom dobro zabavljate!

Objavljeno 02.03.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!