Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vodič: Kako odabrati idealne tenisice za vježbanje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Više parametara ovisi o tome kakve bi tenisice za vježbanje trebale biti. Ovisno o tome kojom vrstom tjelovježbe se bavite ovisit će i to kakve tenisice trebate imati. Različite fizičke aktivnosti aktiviraju različite skupine mišića, a prema tome se izrađuju i tenisice. Tenisice su bitna potpora prilikom vježbanja i bitno je da budu prilagođene kako bi se sačuvalo zdravlje zglobova.

Otprilike 300 sati aktivnog vježbanja u teretani ili kod kuće, ili pak do 800 pređenih kilometara ako se radi o trčanju, dovoljno je da tenisice odrade svoje i da ih zamijenite s novima. Period trajanja tenisica također je faktor na koji trebamo obratiti pozornost, tako tenisice starije od dvije godine gube na kvaliteti, odnosno materijali počinju gubiti na kvaliteti svojstava, tenisice gube oblik i ne pružaju nam potrebnu potporu.

Kod odabira novih tenisica bitan faktor odabira je taj za koje aktivnosti su vam tenisice potrebne pa prema tome odabiremo i svoj idealan model. Neki od nas se istovremeno bave i s više aktivnosti pa je pitanje treba li za svaku aktivnost imati druge tenisice. Donosimo vam nekoliko bitnih karakteristika na koje treba obratiti pozornost pri odabiru novog modela.

Reebok tenisice za trening

Odabir tenisica prema vrsti aktivnosti

Hodanje

Ukoliko se radi o hodanju potplat na peti bi trebao biti zaobljen, povišen i mekan, a prednji dio fleksibilan pri prilagodbi stopalu, ali ipak čvrst kako bi stopalo ostalo fiksirano u tenisici.

Trčanje

Kod trčanja u obzir moramo uzeti za kakvu vrstu trčanja su nam tenisice potrebne. Podloge za trčanje mogu biti mekše ili tvrđe, a staze ravne ili pod nagibima. Tenisice za trčanje po ravnim tvrđim podlogama trebale bi biti lagane, fleksibilne s mekim potplatom dok bi za, primjerice brdsko trčanje bilo idealno da potplati bude malo grublji kako bi se spriječilo klizanje.

Vježbanje u teretani

Vježbanje kod kuće ili u teretani uglavnom je sadržano od kombiniranih vježbi i tu je bitno da tenisice budu multifunkcionalne. Ako dižemo utege, bitno je da tenisice imaju sposobnost da nas održe u stabilnom položaju i daju nam čvrst kontakt s podlogom. U tom slučaju preporučuje se ravniji i tanji potplat.

Reebok tenisice za trening

Materijal bi trebao biti prozračan

Bez obzira kojom od navedenih aktivnosti se bavimo i koje je trajanje te intenzitet vježbanja, uvijek je bitno da su tenisice prozračne, da materijali od kojeg su napravljene, osim podrške zglobovima nude i prozračnost i svježinu stopalima.

Tenisice bi se trebale prilagoditi stopalu

Tenisice bi trebale ispunjavati sve navedene kriterije, ali i faktor samog subjektivnog osjećaja prilikom nošenja tenisica jer je svako stopalo specifično i ima specifične potrebe. Prema tipu stopalo može biti kruto, fleksibilno i neutralno.

Kruto stopalo je ono koje je u području luka visoko i tu tenisica treba odraditi posao potpore tog dijela. Trebala bi biti omekšana u području pete i srednjeg dijela kako bi se stopalo u tom dijelu moglo osloniti na nju.

Fleksibilno stopalo specifično je po tome što je luk potpuno spušten i ovdje tenisica također mora biti pojačana u području pete i bio bi idealan potporni uložak pojačan na sredini, s unutarnje strane tenisica.

Neutralno stopalo je normalno stopalo bez ikakvih deformacija i tom slučaju tenisice se biraju prema vrsti sporta bez potrebe za dodatnim karakteristikama.

Reebok je objedinio sve potrebne karakteristike i napravio multifunkcionalne tenisice koje ispunjavaju karakteristike za istovremeno bavljenje s više različitih aktivnosti i prilagodljive različitim vrstama stopala. Radi se o tenisicama namijenjenim za hodanje, trčanje, fitness i vježbanje kod kuće. Model prilagođen za žene i muškarce, lagan, prozračan, idealan partner svima koji žele postati još bolji, brži, jači.

Reebok tenisice

Više o ovim Reebok multifunkcionalnim tenisicima pročitajte ovdje: http://www.intersport.hr/campaign/hr-reebok-everchill-tr

Objavljeno 23.02.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!