Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koliko tenisice mogu utjecati na vaš sportski rezultat?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Iako vam se ovo pitanje iz naslova može učiniti nevažnim, utjecaj tenisica na sportske performanse i rezultat je – ogroman! Naime, pravilan odabir tenisica iznimno je važan za mišićno-koštano zdravlje, a ono direktno utječe na rezultate.

Stoga, kod odabira tenisica za svoje treninge prije svega se trebate voditi njihovom funkcionalnošću, a estetski kriterij ipak postavite na neko manje važno mjesto. Tenisice služe kao produžetak našeg tijela i pomažu u osiguravanju sigurnog načina na koji naše tijelo podnosi pokrete. Tenisice moraju biti prilagođene individualnim karakteristikama stopala, ali i zahtjevima sporta kojim se bavite, odnosno pokretima koji se susreću u toj aktivnosti i koji rade različite vrste pritiska na skočni zglob i stopalo.

nano reebok

Koliko štete mogu donijeti krive tenisice?

Pokušaj izvođenja određenih vježbi ili pokreta u pogrešnoj obući dovodi vas u neposredan rizik od ozljede, ali i smanjuje vašu sposobnost optimalne izvedbe. Što vam tenisica bolje odgovara nozi i vašoj aktivnosti, to ćete imati čvršći temelj za kretnje. Također, uz pravilnu tenisicu nećete energiju tratiti pokušavajući prevladati nedostatak tenisice, već ćete svoj maksimum i fokusa i energije moći usmjeriti izravno na aktivnost, odnosno svoj sportski rezultat.

Osim pogrešne veličine, koja može izazvati žuljeve, ali čak i opadanje noktiju, pogrešan odabir tenisica može biti krivac za razvoj žuljeva, ali i niza bolnih stanja poput tendonitisa, upale zgloba, ali čak i fraktura kostiju u stopalu.

reebok nano x

Kako odabrati prave tenisice?

Primjerice, ako se bavite fitnessom i radite vježbe poput čučnjeva, mrtvih dizanja, iskoraka, ali izvodite i HIIT treninge, preskačete vijači i radite različite vrste skokova, trebate tenisice koje će vam osigurati sigurnost svih navedenih pokreta i poduprijeti vas čvrstoćom i udobnošću.

Tenisice koje ćete odabrati za trening moraju podupirati kretnje u svim smjerovima, eksplozivne treninge, kardio i kružne treninge, ali i treninge teških dizanja. Stoga, tenisica koju tražimo mora imati fleksibilan gornji dio, jastučaste (a opet čvrste tamo gdje vam trebaju) uloške, minimalan pad od pete prema prstima, ojačane pete, dodatni grip na potplatu i zaštitne obloge s bočnih strana.

Sve navedene vježbe zahtijevaju sigurnost pokreta u smjeru gore-dolje, lijevo-desno, ali i naprijed-nazad što znači da tenisica mora biti dizajnirana tako da stopalu omogućava fleksibilnost, ali i stabilnost u pokretu i sigurnost u svim različitim doskocima i drugim pokretima.

Tenisice koje u sebi imaju nove tehnologije najčešće su napravljene od materijala koji istovremeno daju čvrstoću, trajnost i sigurnost uz omogućavanje zdravog „disanja“ stopala te imaju malu težinu čime nisu dodatno opterećenje stopalu i zglobu kod kretanja.

reebok nano x

Ako tražite tenisicu koja će zadovoljiti sve gore navedene kriterije, Reebok Nano X je tenisica koja treba biti vaš odabir. Široka baza i malen pad s pete prema prstima daje dodatnu stabilnost u podizanju velikih težina, a čvrsta pjena daje zaštitu kod skokova i plometrijskih pokreta.

Mekan, fleksibilan, ali čvrst gornji dio održava stopala hladnima i prozračnim, bez obzira na to koliko intenzivno trenirate i znojite se. Strateški postavljeni žljebovi na potplatu poboljšavaju prianjanje i kad stojite mirno i kad se brzo se krećete u svim smjerova.

Stoga, kod odabira tenisica, birajte one koje će vam osigurati maksimalnu učinkovitosti i na treningu, ali i na natjecanjima. Reebok Nano X je tenisica s kojom ne možete pogriješiti!

Objavljeno 30.09.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!