Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

7 Yoga vježbi za vitku liniju

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Osim što su poznate da smiruju tijelo i duh, Yoga vježbe su vrlo zahtjevne, a ako se prakticiraju redovito i ciljano, mogu pomoći u mršavljenju i oblikovanju tijela. Pravilno izvođenje Yoga vježbi, ne šteti zglobnim sustavima, te su šanse za povrede tijela minimalne. Još jedna u moru prednosti je što yogu možete vježbati iz udobnosti vlastitog doma i ne morate trošiti novce na skupe članarine u fitness centrima.

U nastavku slijedi 7 Yoga vježbi za vitku figuru, snagu i fleksibilnost:

Ratnik I (Virabhadrasana I) 

Asana Ratnik I, snaži i isteže cijelo tijelo: tonizira leđa, bedra i stražnjicu, te pomaže pri mršavljenju.

Vježba:

U širokom raskoračnom stavu s paralelnim stopalima, savinite koljeno prednje noge pod pravi kut - koljeno je točno iznad skočnog zgloba pripadajućeg stopala, te ga postavite lateralno - prema van. Stražnje bedro neka vam ostane ispruženo, sa stopalom rotiranim prema van pod kutem od 45º.
Zdjelicu i trup rotirajte prema prednjem koljenu i dok zadržavate čvrst i dubok položaj Ratnika I, izdužite trup te ga lagano otklonite prema natrag, ispružite ruke prema nebu u produžetku ramena i spojite dlanove.
Zadržite položaj pet udaha i izdaha kroz nos.

Ponovite vježbu drugom nogom.

Ratnik II (Virabhadrasana II) 

Položaj Ratnika II, osnažit će mišiće leđa, bedara, corea, a također pomaže kod mršavljenja.

Vježba:

Početni položaj tijela je isti kao u prethodnoj vježbi – Ratnik I, ali zdjelica i trup ostaju paralelni s ostatkom tijela, a umjesto podizanja ruku iznad glave, odručite u T položaj s rukama u produžetku ramena, a glavu rotirajte s pogledom prema dlanu prednje ruke. U dubokom i čvrstom položaju Ratnika II, ostanite pet udaha i izdaha kroz nos.

Ponovite vježbu drugom nogom.

Položaj stolice (Utkatasana) 

Prednosti položaja Stolica su aktivacija core mišića i snaženje cijelog tijela s naglaskom na bedra i stražnjicu.

U uspravnom početnom položaju, odručite i spojite dlanove iznad glave u liniji ušiju, savinite koljena dok vam zdjelica putuje dijagonalno prema nazad i lagano je podvucite u C krivinu. Otiđite u pretklon trupa dijagonalno prema naprijed i zadržite položaj Stolice dok smireno udišete i izdišete kroz nos.

Ostanite u tom položaju koliko god možete, pa se kontrolirano vratite u stojeći položaj.

Položaj Polumjeseca (Ardha Chandrasana) 

Položaj Polumjeseca tonizira stražnjicu i bedra, snaži core i smanjuje masne jastučiće gornje strane trupa.

Iz stojećeg položaja prenesite težinu u balans na lijevu nogu, rotirajte stopalo prema van, savinite koljeno te se polako počnite spuštati trupom u lijevu stranu. Oslonite lijevi dlan o pod, tridesetak centimetara ispred stopala i u liniji pripadajućeg ramena.

Potisnite lijevu ruku i stopalo čvrsto u podlogu i ispružite lijevo koljeno, podižući desnu nogu paralelno od poda. Aktivno Ispružite nogu u zraku kroz petu kako bi ostala stabilna.

Rotirajte gornju stranu trupa u desno, ali zadržite desni kuk malo naprijed. Pokušajte ispružiti gornju ruku prema stropu u produžetak gornjeg ramena. Glava je u neutralnom položaju s pogledom prema naprijed.

Zadržite stabilan položaj kroz pet udaha i izdaha na nos, pa se polako vratite u početni položaj.

Ponovite vježbu drugom nogom.

Plank položaj (Kumbhakasana)

Vježba snaži i tonizira cijelo tijelo: ruke, ramena, leđa, stražnjicu, bedra i trbušne mišiće.

Iz položaja na sve četiri s dlanovima u liniji i širini ramena, a s koljenima malo iza kukova, snažno aktivirajte core te podignite koljena s podloge i ispružite ih - tako da tijelo tvori dugu liniju od vrha glave do peta.

Zadržite stabilan položaj kroz pet udaha i izdaha na nos, pa spustite koljena u početni položaj.

Bočni plank položaj (Vasishtasana)

Bočni plank položaj uz snaženje cijelog tijela, ciljano djeluje na ramena, ruke, bedra i core mišiće. Također pospješuje fleksibilnost i osjećaj za ravnotežu.

Iz prednjeg plank položaja prethodne asane, kontrolirano podignite dlan od podloge u produžetku pripadajućeg ramena. Okrenite trup bočno, tako da stopalo vanjske noge dodiruje stopalo unutrašnje (ili se gležnjevi prekriže, a vanjsko stopalo oslanja punom površinom o podlogu). Čvrsto aktivirajte core i unutarnja bedra i ne dopustite da vam se zdjelica spusti prema podlozi.

Zadržite položaj bočnog planka kroz pet udaha i izdaha na nos, pa ponovite vježbu u drugu bočnu stranu.

Most (Setu Bandhasana) 

Most tonizira stražnju ložu, stražnjicu, trbušne mišiće i jača ramena. Također opušta um, pospješuje probavu, ublažava simptome menopauze u žena, te proteže vrat i kralježnicu.

U ležećem položaju na leđima savinite koljena, tako da se nalaze u širini i liniji stopala. Zadržite izdužen vrat i neutralan položaj glave te uz snažnu aktivaciju corea podignite kukove prema nebu, oslanjajući se o područje ramena. Podlakticama možete poduprijeti težinu kukova ili se pokušajte dlanovima prihvatiti za gležnjeve.

Uz čvrste mišiće prednje i stražnje strane tijela, zadržite položaj mosta kroz pet udaha i izdaha na nos.

Svaka od gore opisanih Yoga vježbi snaži cijelo tijelo, pospješuje fleksibilnost, opušta tijelo i duh, te će vam uz pravilnu prehranu i redovito izvođenje pomoći postići ili održati vitku figuru.

Objavljeno 29.09.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!