Prijavi se i osvoji nagradu u nagradnom natječaju

Bolovi u donjem dijelu leđa - Kojom vježbom početi?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Etiologija boli u donjem dijelu leđa je vrlo različita, međutim kod gotovo svih osoba s čestom pojavom lumbaga (bol u donjem dijelu leđa) nailazimo na slabost i nefunkcionalnost dubokih mišića trbuha, mišića uz kralježnicu te leđnih mišića.

vakum

Vježbe istezanja i jačanja uvijek treba prilagoditi konkretnoj situaciji, odnosno stanju osobe, no postoje vježbe i neki principi koje možemo generalizirati. Za bolju predodžbu o slojevima mišića trbuha moramo razumjeti njihovu građu.

Trbušnu stijenku izgrađuju tri plosnata mišića

  • m. obliquus externus abdominis
  • m. obliquus internus abdominis
  • m. transversus abdominis

I jedan ravni mišić

  • m. rectus abdominis.

U većine ljudi postoji i mali zakržljali mišić

  • m. pyramidalis.

Mišić koji se nalazi između dvanaestog rebra, I-IV lumbalanog kralješka i velike zdjelične kosti ubraja se u mišiće trbuha, ali ima i značajnu ulogu u pokretima kralježnice, kao i u osiguravanju njezine stabilnosti.

  • m. quadratus lumborum

Svaki od triju plosnatih mišića trbušne stijenke ima svoju aponeurozu, koja sprijeda zajednički oblikuju ovojnicu ravnog trbušnog mišića.

Da bismo temeljito pristupili problemu boli u donjem dijelu leđa treba početi od temelja. Pri tome mislim na vježbe disanja i neke osnovne vježbe za jačanje mišića trbuha. Posebno važan mišić zbog svoje anatomije je m. transversus abdominis.

On polazi s unutarnje strane rebrenih hrskavica od sedmog do dvanaestog rebra, a u hvatištu u blizini lateralnog ruba ravnog trbušnog mišića prelazi u aponeurozu. Kontrakcija ovog mišića smanjuje volume trbušne šupljine i sudjeluje u tvorbi trbušne preše zajedno s drugim mišićima prednje i bočne trbušne stijenke.

Važnu ulogu ima u stabilizaciji zdjelice i donjeg dijela kralježnice. Zbog svog anatomskog položaja djeluje kao oklop oko cijelog tupa.

Za razliku od većine mišića trbuha m. transversus abdominis kontrahiramo disanjem, što je povezano s njegovom funkcijom. Prvi korak je osvijestiti kontrakciju, a najbolji položaj za to je ležeći na leđima s pogrčenim nogama u koljenu.

Postavite ruke bočno na trbuh između bočnih mišića trbuha (m.obliquusa abdominis externus) i ravnog mišića trbuha (m. rectus abdominis). Na tom mjestu najlakše ćete osjetiti njegovu kontrakciju. Udahnite tako da vam se podigne donji dio trbuha i na izdah kontrakcijom izdahnete udahnuti zrak. Na mjestu gdje su položene ruke osjetit ćete kontrakciju duboko ispod ravnog mišića trbuha i bočnog mišića trbuha.

Ovaj način kontrakcije možete povezati s kontrakcijom ravnog mišića trbuha, odnosno s tzv. „trbušnjacima“. Kontrakciju m. transversus abdominis navodim samo kao početak rehabilitacije vezane za bol u donjem dijelu leđa. Kompletna rehabilitacija, ali i prevencija je mnogo složenija i sadržajnija.

Objavljeno 28.09.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!