Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

5 prednosti vježbanja na gimnastičkim karikama

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Niz je fitness rekvizita koji, kad vidite da ih netko koristi, pomislite „kako je ovo atraktivno i zanimljivo“, no gimnastičke karike svakako su u samom vrhu takvih rekvizita. Osim toga, vježbanje na njima je – puno teže nego što izgleda, kad gledate iskusne vježbače.

Naime, samo održavanje tijela mirnim dok visite na gimnastičkim karikama ( u kojem god položaju, a bez doticanja tla) iznimno je teško i aktivira niz mišića koje za koje do tog trenutka niste znali ni da postoje.

No, upravo zbog toga, gimnastičke karike su jedan od najboljih rekvizita za razvoj gornjeg dijela tijela te jakost corea.

Upravo zbog toga, ako ste se dosad dvoumili, donosimo vam 5 prednosti vježbanja na gimnastičkim karikama što je ujedno i 5 razloga zašto ovaj rekvizit trebate imati u svoj vježbačkom prostoru:

1. Nestabilnost gimnastičkih karika drastično doprinosi povećanju jakosti

Kad god vježbi dodate nestabilnost, prisilit ćete mišiće da rade jače. Primjerice, ako bez problema radite propadanja (dips) na klupici ili paralelama, pokušajte ih odraditi na karikama – bit će iznimno teško i značajno teže nego što ste navikli na stabilnim rekvizitima. Dodatni izazov koji je potreban da biste se stabilizirali doprinosi povećanju jakosti, što se neće događati na stabilnoj podlozi.

Dodatno, budući da gimnastičarske karike možete postaviti već u najbližem parku, one su izvrstan rekvizit kojim ćete pojačati trening, dati mu raznolikost i podići zahtjeve koje pred tijelo stavljate.

gimnasticnke karike

2. Podesiva širina gimnastičkih karika omogućava prilagođeni trening

Iako se na paralelama koje su u parkovima, može odraditi dosta vježbi, one su gotovo redovno postavljene preširoko za prosječnu osobu. To ćete uvidjeti kada nakon samo par vježbi na njima osjetite bolove u zapešćima i ramenima.

Primjerena širina pozicije za izvedbu propadanja trebala bi biti nešto šira od širine vaših ramena, a upravo ovdje će dobro doći gimnastičke karike koje možete postaviti na širinu koja vam odgovara te tu širinu mijenjati iz vježbe u vježbu. Na taj način ćete vježbe izvoditi sigurnije i efikasnije, s manjim rizikom od ozljede.

3. Duljina karika se vrlo jednostavno prilagođava

Sve gimnastičke karike dolaze s trakama podesive duljine, kako biste mogli mijenjati visinu karika te ih prilagoditi potrebama svake pojedinačne vježbe. Kraće postavljene karike bit će primjerenije za zgibove ili muscle-upove, dok će dulje postavljene biti za l-sit ili dipseve. Najduže postavljene karike, skroz prema podu su primjerene za sklekove ili rolanje za trbušnjake.

Promjenjiva i prilagodljiva dužina karika pomaže i iznimno visokim i niskim osobama da si prilagode visinu kako bi neke vježbe (primjerice zgibove) mogli raditi u potpunom opsegu pokreta i bez poteškoća.

4. Gimnastičke karike su lako prenosive

Ekonomične, cjenovno prihvatljive i veličinom umjerene, gimnastičke karike možete u ruksaku klasične veličine ponijeti gdje god poželite. Možete ih ponijeti na izlet, putovanje ili godišnji odmor i trening odraditi gdje god ih imate gdje objesiti.

Igralište, drvo ili čak i košarkaška tabla s košem mogu biti dovoljni za objesiti karike i odraditi svoj trening.

karike

5. Gimnastičke karike čine tijelo čvršćim, snažnijim i stabilnijim

Budući da gimnastičke karike značajno povećavaju jakost niza malih mišića koji sudjeluju u stabilizaciji pokreta, a nalaze se oko ramena i laktova, njihovo jačanje značajno smanjuje rizik od njihovih ozljeda.

Dodatno, povećanje jakosti doprinosi čvrstoći, snazi i stabilnosti čitavoga tijela, a to se u svakodnevni život preslikava kroz veću funkcionalnost, bolju ravnotežu i manji rizik od padova i ozljeda.

Gimnastičke karike možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 17.09.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!