Važnost kvalitetnog obroka nakon treninga
Prehrana

Važnost kvalitetnog obroka nakon treninga

Uz doručak, još je jedan obrok kojeg nutricionisti ističu kao "najvažniji u danu". To je obrok nakon treninga, u sportskim krugovima poznatiji kao PWM (Post-Workout-Meal). Upravo o tome obroku, uz nekoliko drugih komponenti, poput odmora i sna, ovisi napredak nakon treninga. Naime, glavni zadatak ovoga obroka je unos nutrijenata koji će, poput gradivnog materijala, obnavljati i graditi mišiće koji su tijekom fizičke aktivnosti izmučeni i na mikrostrukturnim razinama potrgani.

Obrok koji unosimo u organizam nakon treninga mora se nutritivno sastojati od kvalitetnog izvora proteina koji će se brzo i jednostavno probaviti i što brže dopremiti do gladnih mišića i brzodostupnih ugljikohidrata koji će nadopuniti treningom potrošene zalihe energije.

kardio trening

Najvažniji razlog potrebe za brzim ugljikohidratima neposredno nakon treninga jest nadopuna potrošenih zaliha glikogena. Naime, tijekom treninga, upravo je mišićni glikogen najvažniji izvor energije za aktivnost. Glikogen je pohranjena forma glukoze. U potrebi za energijom, glikogen se razbija i stvara neposredno iskoristivu kemijsku energiju potrebnu za svaku mišićnu aktivnost.

Izbjegavanje nadomještanja potrošenih zaliha energije, što je vrlo čest slučaj kod osoba koje preskaču obrok nakon treninga, uvjereni da time pomažu proces mršavljenja, ima niz negativnih utjecaja na fizičko zdravlje. Naime, izbjegavanje unosa obroka nakon treninga onemogućava mišićni oporavak i povećava opasnost od ozljeda na sljedećim treninzima.

Osim toga, još jedna prednost unosa ugljikohidrata neposredno nakon treninga jest i osjećaj oporavka kojeg ova vrsta hrane omogućava vježbaču. Naime, često nas nakon treninga obuzima osjećaj jakoga umora i nemoći, pa će unos brzih ugljikohidrata spriječiti takva stanja i popraviti raspoloženje i razinu energije.

girje trening

Dodatno, hrana koja se unese u organizam nakon treninga jest ona oko koje se trebate – najmanje brinuti, ako se borite s viškom kilograma. Naime, period nakon treninga je vrijeme kad možete biti sigurni da se hrana koju tada unesete neće pretočiti u masti i nataložiti na neželjenim područjima. Naime, ako ste na dijeti, zadnji obrok iz kojeg želite izbaciti ugljikohidrate je upravo ovaj, obrok nakon treninga.

Što odabrati nakon treninga?

Mi biramo Franck Bianka Classic napitak uz proteinski shake. Ekstraktom ječma i raži te ječmenim sladom kao zdravom zamjenom za šećer, Bianka je napitak uz koji će vaš trening dobiti ukusan i kvalitetan završetak.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Zašto se obrok nakon treninga ne smije preskakati? x 18
    Obrok koji se unosi nakon treninga potrebno je da sadrži kvalitetne proteine koji će doprinijeti izgradnji i održavanju mišićne mase te jednostavne ugljikohidrate koji će nadomjestiti potrošen glikoge...
  • Obrok poslije treninga - shvatite ga ozbiljno ! x 202
    Istina je da puno bodybuildera postupa na tako pogrešan način, a način je pogrešan zato jer se zanemaruje užasno važni PWM , “ Post workout meal “ ili hranjivi obrok neposredno nakon treninga. Nije va...
  • O glikemijskom indeksu ovisi naše zdravlje? x 19
    Na policama trgovina zapadnoeuropskih zemalja sve je više prehrambenih proizvoda na čijim je deklaracijama naveden i glikemijski indeks, GI. Zašto je on važan ? Glikemijski indeks GI je mjera koja gov...
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 04.10.2016
Piše:
Sponzorirani članak