VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

3 razloga zašto je važno jačati mišiće stražnjice (uz estetske)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako bismo trebali izabrati neku mišićnu skupinu koja je najpopularnija među pripadnicama nježnijeg spola, onda je ta svakako gluteus. Rijetko koja žena ne želi imati čvrsto oblikovanu i lijepu stražnjicu.

No, uz estetske razloge, izvedba vježbi za jačanje mišića gluteusa ima i niz drugih prednosti. U nastavku vam donosimo 3 razloga zašto je dobro redovno raditi vježbe za mišiće glutealne regije.

gluteus

Koji su mišići stražnjice?

Mišići stražnjice podrazumijevaju:

  • gluteus maximus,
  • gluteus medius, i
  • gluteus minimus.

U zajedničkoj suradnji, ovi mišići su odgovorni za ekstenziju, internu rotaciju i abdukciju kuka.

Gluteus medius i minimus zajedno rade tijekom abdukcije kuka te sprječavaju adukciju kuka. Također, ovi mišići odrađuju važan posao kad trebate održati ravnotežu na jednoj nozi, gdje kontrola pokreta u zdjelici i femuru igraju jako važnu ulogu. Gluteus maximus je primarno mišić koji sudjeluje u ekstenziji kuka te je najveći od tri mišića gluteusa.

Jaki gluteusi važni su za pravilno poravnanje zdjelice, pokretanje tijekom trčanja, pa čak i potporu kod stajanja na jednoj nozi. Jaki gluteusi također pomažu u potpori donjeg dijela leđa tijekom pokreta podizanja i sprječavaju ozljede koljena tijekom vježbi dizanja i trčanja. Imati jake glutealne mišiće temelj je za pravilno izvršavanje mnogih vježbi donjih ekstremiteta poput mrtvog dizanja, čučnjeva, pa čak i hodanja.

gluteus

3 razloga zašto je važno jačati mišiće stražnjice

1. Smanjuju se bolovi u donjem dijelu leđa

Vaš gluteus odgovoran je za ekstenziju kuka, kao i za njegovo obrnuto djelovanje. Kad su stopala fiksirana na tlu, pokret koji pomažete gluteusima je podizanje prsa od tla, kao u mrtvom dizanju. Stoga su jaki gluteusi ključni za zdravlje donjeg dijela leđa, jer pomažu i kod pokreta zdjelice i trupa.

Kad su gluteusi jaki, imate stabilnu zdjelicu i bolju potporu za donji dio leđa, tako da se svako opterećenje može ravnomjernije rasporediti kroz donji dio leđa i donje ekstremitete. Znak slabih gluteusa je zaokruživanje/krivljenje leđa tijekom mrtvog dizanja.

2. Smanjuju se bolovi u koljenima

Vaši glutealni mišići daju stabilnost zdjelici. Donji ekstremiteti funkcioniraju u zatvorenom lancu. To znači da ako nešto pođe po zlu u gležnju, to može prouzročiti neravnotežu u koljenu i dalje uz nogu u kuku.

Isto se može dogoditi ako se na kuku pojavi nestabilnost, to može dovesti do viška sila na koljenu i gležnju te to može dovesti do nelagode ili bolova u koljenu. Nestabilnost kuka može uzrokovati pretjeranu medijalnu rotaciju femura, što zauzvrat stvara nestabilnost patele. Nestabilnost patele čest je izvor bolova u koljenu kod mnogih pojedinaca.

gluteus

3. Povećava se jakost i poboljšava sportska izvedba

Već smo spomenuli važnost jakih gluteusa u vježbama poput mrtvog dizanja i da ovi mišići mogu pomoći u kretanju tijekom trčanja (stvaranjem eksplozivne ekstenzije kuka). Stoga je očito da su gluteusi ključni za mnoge sportske aktivnosti: ubrzanje, skakanje, pa čak i dizanje teškog tereta. Gluteus maximus je jedan od najvećih i najsnažnijih mišića u tijelu, stoga ima puno utjecaja na eksplozivnost sportaša i vježbača.

Kako prepoznati slabe mišiće gluteusa?

Trendelenburgov test je najlakši i najčešće korišteni način prepoznavanja slabih gluteusa, ali i disfunkcije kukova. Pozitivan rezultat testa pokazuje slabost mišića koji sudjeluju u abdukciji kukova, a to su gluteus medius i gluteus minimus.

Izvedbu testa pogledajte u videu:

 

Od vježbača se traži da stoji na jednoj nozi 30 sekundi bez naginjanja na jednu stranu, a vježbač se za može za nešto držati ako je problem ravnoteža.

Trener promatra vježbača kako bi utvrdio ostaje li zdjelica u ravnini tijekom stajanja na jednoj nozi. Trendelenburgov test je pozitivan ako se tijekom stajanja zdjelica nagne prema strani na kojoj je noga podignuta.

Radi svega navedenoga, a posebno u slučaju pozitivnog Trendelenburgovog testa, uključite vježbe za mišiće gluteusa u svoj trening.

Estetska komponenta nekima je možda najvažnija, no ako promisite o svim blagodatima koje jaki mišići gluteusa donose našem zdravlju i držanju, estetiku stavite po strani i jačanjem glutealne regije učinite dobro svome tijelu. 

I zapamtite, mišiće glutealne regije jednako trebaju jačati i muškarci i žene. 

Objavljeno 16.10.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!