Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Tjedni raspored treninga za stjecanje snage i izdržljivosti (video)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Klasični programi treninga često su usmjereni na razvoj snage ili izdržljivosti. Uvriježeno je mišljenje da su ta dva tipa treninga potpuno oprečna. Stoga, programi koji su usmjereni na razvoj snage isključuju trening izdržljivosti i obratno, programi koji su usmjereni na razvoj izdržljivosti, isključuju trening snage.

Snagu definiramo kao sposobnost savladavanja maksimalnih i submaksimalnih težina (jakost) u što kraćem vremenu. Takav trening uključuje velike težine, mali broj ponavljanja i duge periode odmora.

S druge strane, izdržljivost opisujemo kao sposobnost dugotrajnog rada. Prema tome trening izdržljivosti podrazumijeva dugotrajan rad niskim intenzitetom s malim periodima odmora ili bez odmora. Takav tip treninga uglavnom se povezuje s kardiorespiratornom izdržljivosti, trčanjem, veslanjem, bicikliranjem ili triatlonskim treningom.

Tjednim planom treninga kojeg smo vam pripremili, spojili smo ova dva tipa treninga kako biste razvili snagu i izdržljivost u isto vrijeme.

Kako to izgleda u praksi:

Da biste povećali snagu i izdržljivost u isto vrijeme, potreban vam je program koji sadrži tri komponente: submaksimalne težine (80 – 90 % od max), skraćeni period odmora (1 – 2 minute) i veliki broj serija (volumen).

Velike težine

Ovdje nema previše mudrovanja, ako želite postati snažniji, morate dizati velike težine. S obzirom na to da je uključena izdržljivost, težine neće biti maksimalne (90 – 100 % od max) nego se koriste submaksimalne težine s kojima možete napraviti 3 – 5 ponavljanja.

Skraćeni period odmora

Ideja treninga snage i izdržljivosti je da velike težine možete podizati što je duže moguće. Skraćeni period odmora zahtjeva da upotrijebite maksimalnu snagu dok se mišići nisu u potpunosti odmorili. Na takav način utječemo na povećanje anaerobnih izvora energije koji su spremljeni u mišićima i tjeramo tijelo da se brže oporavlja.

Volumen

Bez velikog broja serija nećete utjecati na razvoj izdržljivosti bilo kakvog tipa. Samo veliki broj serija omogućuje razvoj izdržljivosti, ako se uz to još dodaju velike težine i skraćeni period odmora na pravom ste putu da budete snažni i izdržljivi.

Sumiramo li sve navedeno formula za snagu i izdržljivost izgledala bi ovako:

Snaga i izdržljivost =  velike težine + kratki odmor + veliki broj serija

Plan treninga

Tjedni raspored uključuje tri treninga koja se izvode svaki drugi dan. U trening su uključene vježbe olimpijskog dizanja stoga će vam biti potrebno osnovno poznavanje istih. S obzirom na to da se radi dizački trening sa submaksimalnim težinama, ovaj plan nikako ne preporučujemo početnicima. Program je napravljen za sportaše i napredne vježbače koji žele unaprijediti svoje atletske sposobnosti i poboljšati svoj izgled.

Prvi trening  

trening izdrzljivost

Cijeli trening pogledajte i u videu:

Drugi trening

trening izdrzljivost

Cijeli trening pogledajte i u videu:

Treći trening

trening izdrzljivost

Cijeli trening pogledajte i u videu:

Objavljeno 20.04.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!