Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Capoeira - brazilski borbeni ples

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Capoeira je tradicionalni brazilski ples kojeg odlikuju osobine borilačkih vještina, a prema legendi potekao je iz 17 stoljeća. Iako u današnje vrijeme postiže sve veću popularnost zbog atraktivnih figura, nekada joj smisao nije bila tjelovježba i atraktivne demonstracije već samoobrana afričkih robova u zarobljeništvu na plantažama brazila. Mogli bismo za nju reći da je i afrička vještina jer je u Brazil stigla iz Afrike, iz Angole i Konga, preko generacijske predaje afričkih robova. U početku, capoeira je bila ples zrelosti kojeg su mladići izvodili kako bi osvojili djevojku koja im se sviđala, a kako se borba za djevojku "zahuktavala" ples se pretvarao u borbu.

Capoeira

Mnogi su taj ples uspoređivali sa pokretima mužjaka zebre koji se bore za ženku, a tome ide u prilog činjenica da mnogi pokreti u capoeiri nalikuju zebrinim pokretima. Upravo navedene afričke zemlje bile su portugalske kolonije, stoga je jasno da su stanovnici odvedeni u zemlje koje su Portugalci pokorili, na njihove farme koje su se u to vrijeme sve više razvijale.

Ova se vještina nastavila u Brazilu razvijati prema okolnostima u kojima se našla; živeći u teškim uvjetima afrički su robovi često bježali sa plantaža na kojima su radili u slobodu i osnivali vlastite kolonije, daleko od veleposjednika koji su ih unatoč tome uspijevali pronaći. Napadali su ih i uništavali njihove nove „slobodne“ domove, a capoeirom su se branili i preživljavali. Tada, ta borilačka vještina nije bila zabranjivana jer su je robovi prikrivali plesom; svaki pokret i udarac u capoeiri popraćen je plesnim pokretima koje su robovi predstavljali kao ritualne stoga ih veleposjednici nisu zabranjivali. Osim tajnog oružja, capoeira je služila i kao igra nakon napornih radova u poljima, u brazilskim lukama, koja je objedinjavala robove, služila im kao razonoda i odmak od teških uvjeta života. Uz pjesmu i ples oni su provodili svoje večeri, a istodobno ubacivali pokrete borilačkih vještina koji su im dobro poslužili.

Današnja verzija capoeire samo je jedna od verzija koja se prenijela na mlade naraštaje, sa pokretima koji su potekli od onih nekadašnjih, a neki su zadržali izvorne osobine. Upravo zato capoeira se razvijala u nekoliko pravaca; osnovni pravci su angola, čije učenje prenosi mestre Pastinhi i regional, koju je utemeljio mestre Bimbi. Iz ova dva pravca nastali su i capoeira contemporanea (moderna), capoeira objectiva ili borilačka capoeira, koja ističe segmente borilačkih vještina.

Popularnost capoeire naglo je porasla među mladim generacijama zato što je svestrana odnosno uključuje, borilačke elemente samoobrane, ples uz pratnju sambe i ratničkog plesa sa štapovima zbog kojih sve izgleda mnogo efektnije.

Želite se uključite u capoeiru ali mislite da ste prestari, da nemate ritma, gipkosti ili kondicije? Neka vas takve stvari ne zabrinjavaju. Capoeira je otvorena za sve, dovoljno je da budete otvorena uma, spremni na novitete u životu. Kondiciju ćete brzo steći, gipkost izvježbati. Naravno da isti ritam vježbanja ne mogu imati početnici ili profesionalci, ali moto capoeire je da ujedini sve svoje poklonike i usmjeri ih da uče jedni od drugih, bez prethodnog znanja borilačkih vještina ili plesnih pokreta.

Capoeira

Nije vam posebna nikakva potrebna oprema u početku kako biste se priključili treninzima- dovoljno je da se pojavite u udobnoj odjeći i obući, koja neće sputavati vaše pokrete. Na treninzima ćete osim, dobre rekreacije biti obogaćeni usvajanjem borilačke vještine koja će vam pomoći da uskladite duh i tijelo, a sve sa mnogo ritma i plesa.

Većina hrvatskih gradova ima osnovane škole capoeire u koje često dolaze strani instruktori, rodom iz Brazila koji će vam iz prve ruke prenijeti svoja iskustva, a istovremeno ćete imati prilike naučiti nešto o brazilskoj kulturi. Nećete odmah moći izvesti sve pokrete, izvoditi razna salta, okrete, udarce iz zraka, ali morate biti uporni. Uostalom, capoeira je dovoljno zanimljiva i lijepa kako bi zadržala vašu pažnju dovoljno dugo da stignete naučiti osnovne elemente na koje ćete moći nadograđivati i one teže, "majstorske" pokrete.

Objavljeno 11.05.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!