Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Tribal stil trbušnog plesa – suvremena forma koja inkorporira tehnike joge i pilatesa

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U današnje doba sveopće globalizacije, sasvim mirno možemo reći da je trbušni ples postao multikulturalna plesna disciplina koja stječe sve više poklonika – žena,ali i muškaraca – u cijelom svijetu.

Tradicionalni folklorni ples Bliskog Istoka u moderno vrijeme stopio se sa raznim kulturnim i plesnim utjecajima, a jedna od fuzija koja se krenula razvijati krajem 20. stoljeća naziva se tribal. Doslovni prijevod riječi tribal bio bi "plemenski", a ovaj epitet vuče iz plesnog stila koji mu je prethodio, a koji je njegova začetnica Carolena Nericcio nazvala American Tribal Style. To je ples koji je isključivo orijentiran na grupu ("pleme plesačica") koje su savladale fascinantan sistem neverbalne komunikacije kroz plesni pokret. Prilikom izvedbi American Tribal Style-a, jedna je plesačica zadužena za "vođenje" plesa, a ostatak grupe ju prati.

Tribal stil trbušnog plesa

Iz perspektive gledatelja, ovaj ples čini se kao da je koreografiran, ali radi se o čistoj improvizaciji. Iz American Tribal Style-a razvio se, skraćeno, tribal odnosno tribal fusion, koji se može izvoditi grupno, ali i u solo verziji. Najpoznatije predstavnice tribal fusion plesnog stila danas su Rachel Brice, Sharon Kihara, Kami Liddle, Unmata…

Tribal je teško opisati samo riječima, jer ovaj plesni stil karakterizira baza pokreta iz tradicionalnog trbušnog plesa, upotpunjena stilizacijama iz flamenka, indijskih plesova , suvremenog plesa i drugih plesova ili folklornih utjecaja koje plesačica ima pravo izabrati. Podjednako bitni elementi tribala su -osim pokreta - glazba i kostimografija.

Tribal se može plesati uz orijentalne ritmove, ili – što je još češće slučaj - uz moderne verzije kompozicija, digitalizirane i remiksirane u studiju. Kostimi su podložni trendovima i vlastitoj kreativnosti osobe koja ga nosi, a najomiljeniji trend u svijetu je trenutno onaj inspiriran Art Deco i Art Noveau razdobljem (poput poznate predstavnice tog vremena Mata Hari, koja je i sama imitirala trbušni ples) ili pak viktorijanskim vremenima.

Tribal plesačice najčešće nose puno teškog nakita, srebrnog odsjaja sa patinom i šarenim kamenčićima ili kauri školjkama. Ovakav nakit tradicionalan je nekim plemenima Centralne Azije (Kuči, Paštuni, Hazari…). Svoj izgled plesačice upotpunjuju teškim make-upom, a ukrašavanje tijela (prvenstveno trbuha) tetovažama također visoko kotira na listi ukrašavanja kod tribal plesačica. Blještećim šljokicama, resicama ili pastelnim bojama koje obilježavaju karakter tradicionalnog, klasičnog trbušnog plesa, nema mjesta u tribal kostimografiji.

Tribal ples karakteriziraju snažni i kontrolirani pokreti torza, ali i ostatka tijela (takozvana tehnika pops and locks) u kombinaciji sa senzualnim i fluidnim pokretima i vrlo kontroliranom osnovnom plesnom pozicijom.

Tribal stil trbušnog plesa

Zbog toga se tribal trening sastoji od joga-vježbi istezanja mišića kojima se poboljšava gipkost i pokretljivost cijelog tijela, vježbi snage koje stavljaju naglasak na korištenje mišića "centra tijela" (mišići trbuha, donjeg dijela leđa, stražnjice i kukova), vježbi za ostvarivanje bolje koordinacije i sklada pokreta te tehnike plesa. Kvalitetno osposobljena instruktorica tribal trbušnog plesa posjeduje i golemo znanje iz vježbanja joge, baš kao i pilatesa i ostalih tehnika za postizanje mišićne snage i koordinacije.

Tribal stil trbušnog plesa možda nije "lepršav" poput klasičnog trbušnog plesa, ali je podjednako afirmirajući za žene, djelujući istovremeno i na tijelo, ali i mental osobe koja ga trenira.

Tribal stil trbušnog plesa

Unatoč svojoj opširnosti u treninzima, tribal stil trbušnog plesa pogodan je za sve ljude, bez obzira na tjelesne predispozicije ili godine. Rekreativno bavljenje omogućuje vam kvalitetan i zabavan trening za jačanje mišića te preveniranje nekih bolnih stanja muskulature kojima su podložni svi koji žive uglavnom sjedilačkim načinom života. Ozbiljnija posvećenost treningu može vam donijeti nova iskustva nastupanja pred publikom. U jednoj i drugoj varijanti profitirate sa kvalitetno uloženim vlastitim vremenom i druženju sa ljudima koji dijele vaš interes.

U novootvorenom Studiju orijentalnih plesova "Čarobni vrt" u Zagrebu, tečajeve tribal stila trbušnog plesa vodi Susan Frankovich, međunarodno priznata plesačica koja je ovu plesnu formu prva donijela u Hrvatsku.

Objavljeno 18.11.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!