Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Odbojka na pijesku: sexy sport koji troši kalorije i izdužuje mišiće!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ljeto, sunce, pijesak, kupaći kostimi i lopta? Koji pojam povezuje ovih 5 pojmova, a ne radi se o godišnjem odmoru? Točan odgovor je - odbojka na pijesku!

Odbojka na pijesku je sport koji je nastao kao varijacija dvoranske odbojke, te koji je u nekim točkama vrlo sličan dvoranskoj varijanti, dok se u drugima značajno razlikuje. Odbojka na pijesku prvi put se počela igrati na kalifornijskim plažama oko 1915. godine, a od Olimpijskih igara koje su se 1996. godine održale u Atlanti, na popisu je olimpijskih sportova.

Iako se radi o vrlo mladom sportu, koji se turnirski i organizirano natjecateljski počeo igrati tek prije 25 godina, odbojka na pijesku je zbog svoje brzine i atraktivnosti vrlo brzo dobila velik broj poklonika, kako igrača, tako i gledatelja. Najjači nacionalni timovi u odbojci na pijesku dolaze iz SAD-a i Brazila.

Razlika između odbojke na pijesku i dvoranske odbojke

Većina pravila odbojke na pijesku su jednaka kao u dvoranskoj odbojci, a dvije ključne razlike su vrsta terena (pijesak umjesto tvrdog parketa) te momčad koja se sastoji od dva igrača sa svake strane (a ne od 6 kao što je to u dvoranskoj odbojci). Druge razlike između odbojke na pijesku naspram dvoranske su:

  • teren je veličine 8x8 metara, a ne 9x9 m kao kod dvoranske odbojke
  • nije dozvoljeno igranje prstima iznad glave prilikom prijema servisa ili napada. Iznimno se dozvoljava igranje prstima iznad glave prilikom prijema smeča i to ako je putanja lopte iznad visine ramena igrača koji brani napad
  • standard za suđenje tzv. duple lopte prilikom igranja prstima iznad glave je znatno stroži
  • dodir bloka se uvijek broji kao prvi kontakt
  • zabranjen je mekan dodir prilikom kojeg igrač koristi vrške prstiju da odredi smjer lopte prema protivnikovom polju, već je za napad dozvoljen samo čvrsti udarac (smeč)

Ono po čemu je odbojka na pijesku najviše poznata široj javnosti su fotografije atraktivnih igračica koje rukama na leđima pokazuju signale suigraču o planiranom potezu. Signali se izvode rukama na leđima kako ih protivnička momčad ne bi vidjela.

Uobičajeni signali su stisnuta šaka koja signalizira da igrač neće pokušati blok, jedan ispružen prsti koji označava da će igrač blokom štititi moguć napad paralelom, te dva prsta koja signaliziraju pokušaj blokiranja dijagonale.

Zdravstvene prednosti odbojke na pijesku

Zbog pijeska koji otežava kretanje, u odbojci na pijesku se troši puno više kalorija nego u dvoranskoj odbojci. Sat vremena igranja odbojke na pijesku može potrošiti i do 700 kalorija, što naravno ovisi o intenzitetu vježbanja, formi igrača, njegovoj težini te drugim faktorima. Upravo zbog niza činjenica koje utječu na kalorijsku potrošnju, i dostupni podaci o potrošnji kalorija u 60 minuta igranja odbojke na pijesku značajno variraju.

Prema studiji objavljenoj u Harvard Health Publications, osoba teška 85 kilograma igrajući rekreativno odbojku na pijesku, u 60 minuta potroši 270 kalorija. U natjecateljskom nivou, osoba iste težine potroši 360 kalorija. Istovremeno, studija objavljena u Harvard Heart Letter objavila je podatak da će osoba teška 85 kilograma u sat vremena natjecateljske odbojke na pijesku potrošiti čak 710 kalorija!

Osim što je sport koji može potrošiti puno kalorija te tako posebno pomoći onima koji žele izgubiti višak kilograma, odbojka na pijesku je sport koji promovira druženje, socijalnu interakciju, ali i pozitivno utječe na kondiciju, koordinaciju, agilnost i ukupno fizičko stanje.

Osim potrošnje kalorija, odbojka na pijesku je izvrsna kardio aktivnost koja pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje, a ako govorimo o mišićnim skupinama koje se aktiviraju tijekom igranja onda je najveći naglasak na nogama, ramenima, rukama i mišićima corea. Odbojka na pijesku će vam pomoći da dobijete mišićni tonus i dobijete te jako željene izdužene, vretenaste mišiće.

Najveći utjecaj odbojka na pijesku ima na mišiće corea koji sudjeluju u servisima, blokovima, napadima, ali i svim eksplozivnim pokretima općenito. Također, za ovaj sport je vrlo važna snaga i izdržljivost nogu, posebno fleksibilnost zglobova zbog puno trčanja i skokova.

Fleksibilni zglobovi su preduvjet dobrog kretanja po terenu te zaštite od ozljeda. Uz njih, vrlo važno je rame kao zglob te rameni mišići. Zglob šake također je u igri kod upućivanja i primanja servisa, blokova, dodavanja lopte suigraču ili napada pa je prije svakog igranja odbojke na pijesku važno zagrijati zglobove za napore koji slijede.

Što nam treba za igrati odbojku na pijesku?

Da biste igrali odbojku na pijesku kao oblik druženja i rekreacije, trebate ravnu površinu prekrivenu sitnim pijeskom, odbojkašku loptu i mrežu, te suigrače željne dobre zabave.

Budući da se odbojka na pijesku najčešće igra uz plaže, natjecatelji su skladu s tim uvijek bosi i odjeveni u kupaće kostime: djevojke biraju dvodijelne kupaće kostime, dok dečki nose nešto šire kupaće gaćice i majice bez rukava. Zbog sunca neizbježni detalj su i sunčane naočale ili kape sa šiltom. Krema za sunčanje je obavezan dio opreme.

Objavljeno 03.07.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!