Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Stolni tenis - sport koji prži masti i zbližava vas s prijateljima!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Tražite li sport koji: ne zahtijeva puno prostora, oprema nije skupa, možete ga igrati s prijateljima i - troši puno kalorija? Gotovo smo sigurni da bi vrlo rijetki od vas pomislili na - stolni tenis!

stolni tenis

Prednosti igranja stolnog tenisa

Za stolni tenis zaista trebate samo stol, mrežicu, rekete i loptice, možete igrati pojedinačno ili u parovima, a već i početničkim igranjem možete u sat vremena potrošiti 200-350 kcal. Kod naprednijih igrača, koji su znatno brži i imaju snažnije udarce i veću eksplozivnost, potrošnja kalorija se penje do 500kcal na sat. Budući da se radi o kardio aktivnosti, stolni tenis se može igrati i s ciljem gubitka viška kilograma.

Stolni tenis je sport u kojem se aktivira cijelo tijelo, ali jako značajan je rad nogu pa su i te mišićne skupine izloženije naporu. Kvadricepsi, listovi i abduktori su najaktivniji u kretanju te stalnim promjenama smjera, kako lijevo-desno, tako i naprijed-natrag. Osim nogu, tijekom igranja stolnog tenisa, aktivirani su mišići podlaktice, trbuha (posebno bočnih trbušnih mišića), biceps, ramena i triceps, kao i mišići stabilizatori romboidi i srednji trapeziusi. Osim toga, treneri stolnog tenisa ističu da ovaj sport aktivira i tijelo i duh: budući da se radi o izrazito brzom sportu, um se mora fokusirati isključio na igru što ovom sportu daje dodatnu težinu i posebnost.

Osim toga, stolni tenis se smatra jednim od najmanje opasnih sportova jer postoji mala opasnost od ozljede, udarca ili pada. Posebno ga se preporučuje osobama koje osobama koje se oporavljaju od ozljeda zglobova ili s bolnim zglobovima. Stolni tenis promovira fleksibilnost, agilnost, koncentraciju i kontrolu pokreta. Budući da se radi o kardio aktivnosti, pozitivno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava te poboljšava opću formu i zdravlje. Preporučuje ga se svim starosnim skupinama, bez obzira na trenutnu formu. Upravo zbog svega navedenoga, preporučuje ga se i starijim ljudima jer usporava procese opadanja kognitivnih funkcija, popravlja reflekse, koordinaciju očiju i ruke, mentalnu budnosti brzinu kretanja i promjena smjera.

Također, socijalna komponenta stolnog tenisa također nije zanemariva. Bez obzira igrate li kod kuće s prijateljima ili u parku ili klubu, stolni tenis potiče zajedništvo, komunikaciju i kolegijalnost, bez obzira na godine.

stolni tenis

Povijest i pravila stolnog tenisa

Stolni tenis je sport čije porijeklo seže u Englesku gdje je u počecima bio večernja razonoda viktorijanske klase (oko 1880.), a čija je ideja bila oponašanje tenisa u kući. Za igru su u počecima upotrebljavani predmeti iz kuće. Knjige su nizane kao mrežica, okrugli čep od šampanjca bio je loptica, kutije cigara su bile reketi, a kuhinjski bi stolovi poslije večere bili pretvarani u stolove za stolni tenis. S rastom popularnosti, počeli su se izrađivati prvi u okvir postavljeni pergamentni reketi. Zbog zvuka udaranja loptice od reket i stol, šport je dobio nadimak Ping-Pong.

Popularnost ovog sporta raste početkom 20. stoljeća. pa se uskoro počinju organizirati turniri i prvenstva. U 1950-im počeli su se proizvoditi reketi koji su ispod gume imali sloj spužve koja je omogućila veću rotaciju i veću brzinu loptice, a upotreba ljepila još više je utjecala na igru i njezinu brzinu. Od 1988. godine, stolni je tenis i službeni olimpijski sport. U Hrvatskoj se prvi puta stolni tenis igrao 1902. godine u Donjem Miholjcu.

Stolni tenis je sport u kome se natječu dva (ili četiri) igrača koji lopticu udaraju reketom na stolu za stolni tenis. Dimenzije stola su 2,74 x 1,525 m, stol je visok 76 cm. Dvije polovice stola dijeli mrežica visoka 15,25 cm koja viri (produžava se) s obje strane stola za 15,25 cm. Igra se do 11 bodova (na dva boda razlike), za redom se servira dva puta, što je igru učinilo bržom i zanimljivijom.

Server udara lopticu tako da se ona prvo odbija o njegovu polovicu stola, a nakon toga pada na protivničku stranu. Ako loptica dodirne mrežu, servis se ponavlja, pod uvjetom da je osim dodirivanja mrežice servis bio ispravan. Ukoliko server pri servisu ne pogodi u zrak bačenu lopticu, to se računa kao greška i protivnik osvaja poen. Svaki igrač servira dva puta, nakon čega protivnik dobiva servis, osim ako se igra produžetak seta, npr. pri rezultatu 10:10, tada igrači serviraju naizmjenično.

Tijekom igre, loptica se udara direktno u protivničku polovicu stola. Prije udarca, loptica smije samo jednom odskočiti na igračevoj polovici stola. U stolnom tenisu nije dozvoljeno lopticu udariti iz voleja (prije nego što odskoči od stola). Loptica prije padanja na suparnikovu polovicu smije udariti u mrežu i držače mreže. Loptica je ispravna ukoliko pogodi isključivo gornju površinu ili rubove, ali ne i bočne rubove stola.

stolni tenis

Jeste li znali?

  • U Kini se stolnim tenisom aktivno bavi deset milijuna igrača, a broj rekreativaca neslužbeno se procjenjuje na 300 milijuna! Za usporedbu, prema FIFA-inoj procjeni u cijelome svijetu ima 40 milijuna registriranih nogometaša.
  • Brzina stolnoteniske loptice može doseći i 170 km/h?
  • Stolnoteniska loptica se može okrenuti 6.000 puta u minuti? To je  brže od 3 perilice rublja zajedno

Svu opremu za stolni tenis potražite na fitness.com.hr web shopu.

Objavljeno 07.08.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!