Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Prirodna ulja za zaštitu kože od sunca

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Okruženi smo velikim izborom proizvoda za sunčanje, ali se nerijetko radi o preparatima na bazi naftnih derivata, parabena i ostalih sastojaka od kojih su mnogi štetni za zdravlje.

Nanošenjem preparata na kožu, svi sastojci direktno ulaze u krvotok, a kako je koža najveći organ našeg tijela, sami smo odgovorni hoćemo li posegnuti za prvim proizvodom na policama drogerija ili se bolje informirati o najboljem što nam pruža majka priroda.

Zato je korisno znati da postoje prirodna ulja koja štite od UVB zračenja (uzrokuju opekline), a jednako su učinkovita kao reklamirani preparati i ne sadrže toksične sastojke.

Dobro ih je koristiti zajedno sa prirodnim mineralima (cinkov oksid, titanijev dioksid, ekstrakt crvene alge) koji štite od UVA zraka (uzrokuju starenje kože i utječu na pigmentaciju).

Stoga, pripremite sami svoj prirodni preparat za sunčanje, ovisno o tipu kože i potrebom za većim ili manjim zaštitnim faktorom.

Maslinovo ulje

Zaštita kože počinje zdravom prehranom

Najbolja zaštita od prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama je unos kvalitetnih sezonskih namirnica tijekom cijele godine.

Kako ljudsko tijelo čini 70% vode, potrebno je konstantno unositi i dovoljne količine vode u organizam, kako bi se pospješilo oslobađanje toksina iz tijela i kako bi koža zadržala vlažnost, elastičnost i sjaj.

U zaštiti kože od sunca prvenstveno će pomoći:

  • karotenoidi (mrkva, marelica, mango, breskva, papaja) koji pripremaju kožu za sunce i
  • vitamin C ( citrusi, bobičasto voće, šipak) koji je štiti, regenerira i sprječava nastajanje sunčevih pjega i upala

Prirodno ulje birajte prema solarnom zaštitnom faktoru (SPF)

Koristeći čista prirodna ulja, njihov zaštitni faktor ostaje isti, što pravilnim nanošenjem osigurava adekvatnu zaštitu, dok se razrjeđivanjem zaštitni faktor ulja smanjuje.

Također, zaštitni faktor ovisi o uvjetima uzgoja same biljke iz koje se ulje dobiva (kvaliteta zemljišta, sunce, stupanj vlage).

Ukoliko niste sigurni koji je idealan omjer mješavine ulja, minerala i drugih sastojaka, uvijek se možete posavjetovati sa stručnjakom.

Ulje sjemenki malina SPF 30-50

Ulje sjemenki malina pruža zaštitu od cijelog UV spektra (UV-A, B i C), pa se preporuča svima koji imaju ekstremno blijedu kožu ili su skloni alergijama te raznim gljivičnim upalama, a posebice se preporuča malim bebama.

Brzo se apsorbira u kožu, sadrži velike količine Omege 3 i 6, vitamin E i antioksidante, te pruža potpunu pripremu za sunčanje i njegu nakon sunčanja.

Kod uljnih mješavina je potrebno primijeniti oko 35 ml pripravka za jedno premazivanje tijela, a ukoliko se primjenjuje čisto ulje, tada je dovoljno namazati kožu i u tanjem sloju.

Ulje sjemenki mrkve SPF 38-40

Ulje sjemenki mrkve je esencijalno ulje s velikom količinom vitamina A, velikim brojem antioksidanta, antibakterijsko je, te pomaže u dobivanju lijepe brončane boje.

Omogućava pravilnu njegu nakon sunčanja, osigurava vlaženje kože, te joj daje elastičnost. Također ima protuupalno djelovanje i sprječava naglo starenje kože.

Jednaka mu je primjena kao i kod ulja sjemenki maline.

Ulje lješnjaka SPF 10-30

Ulje lješnjaka je iznimno vrijedna zaštita od UVA zračenja, te se preporuča svima koji se tek počinju sunčati.

Brzo se upija, te hrani i omekšava kožu. Dobro je za sve tipove kože, uključujući i iznimno blijedu, osjetljivu kožu i kožu s alergijama.

Koristi se samostalno ili kao mješavina.

Ulje lješnjaka

Ulje pšeničnih klica SPF 20

Ulje pšeničnih klica ima zaštitni faktor 20, a posebno se preporuča osobama s blijedom kožom, koje borave u hladovini zbog zaštite od jakih sunčevih zraka.

Puno je antioksidanta koji štite kožu tijekom sunčanja, te također vlaži i održava kožu.

Koristi se čisto ili u mješavini, a ne smiju ga koristiti jedino osobe alergične na pšenicu.

Shea maslac SPF 6-10

Shea maslac je jedan od najčešćih dodataka prirodnim kremama za zaštitu od sunčanja, a dobar je i kao njega poslije sunčanja.

Preporuča se osobama s tamnijim tenom ili s već dobivenom bojom. Zaštitni faktor 6-10 ovisi od boje tena i količine melanina.

Hidratizira kožu, pojačava joj elastičnost i smanjuje upalne procese.

Shea maslac

Sojino ulje SPF 10

Sojino ulje proljepšava i ujednačava ten, te sprječava nastanak bora. Bogato je vitaminom E, brzo se upija, a koristi se i kao sredstvo protiv komaraca.

Ulje kokosa SPF 4-10

Kokosovo ulje ima zaštitni faktor 4-10 ovisno o vrsti i pigmentaciji kože i slobodno se koristi kao jestivo ulje, bilo kao priprema kože za sunčanje ili za obnovu i njegu kože nakon sunčanja.

Ima hranjiva svojstva, prepuno je vitamina i pomaže u borbi protiv gljivica, bakterija i virusa.

Prirodna ulja sa nižim zaštitnim faktorom:

Maslinovo ulje SPF 2-8

Uz relativno mali zaštitni faktor, sadrži visoku koncentraciju antioksidanta, te čak sprječava rast i širenje tumora.

Dobra je podloga za kombinaciju zaštitnih biljnih preparata, te pomaže u prirodnom stvaranju lijepe brončane boje.

Ulje sezama SPF 2-4

Bogat je izvor vitamina E, antioksidanta i magnezija, neutralizira slobodne radikale i sprječava nastanak raka.

Održava vlažnost kože i pomaže u borbi protiv gljivičnih upala i psorijaze.

Ulje jojobe SPF 4

Ima snažan učinak na ozdravljenje kože i dobro je za sve tipove kože.

Polagano se upija u kožu, pospješuje otvaranje začepljenih pora, te sprječava gubljenje vode iz kožnog tkiva i presušivanje stanica kože na jakoj sunčevoj svjetlosti.

Pomaže u liječenju opeklina, porezotina i rana, te se zbog navedenih svojstava nalazi u brojnim kozmetičkim preparatima.

Ulje avokada SPF 4

Liječi opekline i ozljede kože, te pomaže u bržem zacjeljivanju rana.

Primarni sastojak ovog ulja je sterolin koji umanjuje čak i staračke pjege koje nastaju nepravilnom pigmentacijom derme i njenim starenjem.

Pospješuje vlaženje kože, omekšava je i zaglađuje.

Ulje avokada

Ulje badema SPF 4

Puno je magnezija i vitamina E, sadrži prijeko potrebne esencijalne masne kiseline i ima blago analgetsko djelovanje.

Ulje badema je jedan od najboljih prirodnih hidratantnih sredstava, usporava starenje i minimizira napukline, lezije, bore i svrab kože.

Svatko najbolje zna kako njegova koža reagira na sunce, te je važno odabrati odgovarajuću prirodnu zaštitu bez toksičnih sastojaka, jer koža pamti.

Svakako birajte čista, hladno prešana, nerafinirana ulja, te ih držite u staklenim bočicama, jer ulja u plastičnim bocama mijenjaju kemijski sastav, posebice u doticaju sa sunčevim zrakama.

Sunčanje

U ničemu ne valja pretjerivati, pa tako ni u izlaganju sunčevim zrakama koje su najjače od 12 do 16 sati, pa je u to vrijeme najbolje izbjegavati sunce.

Objavljeno 18.07.2014.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!