Uživajte u ukusnoj pečenoj piletini s aromom citrusa

Image

Pečena piletina u citrusnoj marinadi moje je novo omiljeno pileće jelo i stvarno ga morate probati! Marinada je mješavina narančinog, limunovog i limetinog soka začinjenih sa svježim origanom i ružmarinom. Ako možete, predlažem da napravite marinadu dan prije pečenja. Tako će okusi prožeti piletinu. Jeste li spremni za recept? Nastavite čitati!

Citrusni sok

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 šalica svježeg narančinog soka
  • 1/3 šalice svježeg limetinog soka
  • 1/4 šalice svježeg limunovog soka
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 žličica sitno nasjeckanog svježeg origana
  • 3 žličice soli, dodavati postepeno po uputama u receptu
  • 2 žličice sitno nasjeckanog svježeg ružmarina
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan
  • 1 cijelo pile (oko 1,7 kg), vrat i iznutrice uklonjeni, rastvoreno
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1 žličica crnog papra
  • 1 i 1/2 naranča
  • 2 folijom omotane cigle ili 1 tava (od lijevanog željeza)

Priprema

1. Pomiješajte sokove, maslinovo ulje, origano, 1 žličicu soli, ružmarin i češnjak u vatrostalnoj posudi. Marinadi dodajte pile. Okrenite ga da biste ga cijelog prekrili marinadom; hladite 2 sata, povremeno okrečući. NAPRAVITE UNAPRIJED: može se napraviti 1 dan unaprijed. Držite na hladnom.

Citrusna marinada

2. Pomiješajte preostale 2 žličice soli, papriku i papar u maloj zdjeli

3. Gradele pošpricajte uljem u spreju. Pripremite roštilj (srednje topline).

4. Narežite pola naranče na oko pola cm ili tanje kriške. Izvadite piletinu iz marinade; osušite tapkanjem. Olabavite kožu s pilećih prsa i ugurajte 1 do 2 kriške naranče između kože i prsa. Olabavite kožu s bataka i ugurajte 1 do 2 kriške naranče između kože i bataka.

Pile izvađeno iz marinade

5. Utrljajte mješavinu paprike preko obje strane pileta.

6. Stavite pile, kožom prema dolje, na roštilj. Stavite folijom obložene cigle ili tavu na pile (ako upotrebljavate cigle, stavite 1 ciglu preko gornje polovice pileta, a drugu preko donje polovice). Prekrijte i pecite dok koža ne postane hrskava i smeđa, oko 15 minuta.

Piletina se peče na roštilju

7. Maknite cigle ili tavu. Pomoću vilica okrenite pile. Ponovno stavite cigle ili tavu i pecite, pokriveno, dok se piletina potpuno ne ispeče, još oko 20 minuta. Pustite piletinu da odstoji 10 minuta.

8. U međuvremenu, stavite cijelu naranču na roštilj i pecite dok malo ne pocrni, često okrečući, oko 1 minutu. Razrežite je i poslužite uz jelo da biste je mogli iscijediti preko piletine.

Uživajte u ukusnoj pečenoj piletini s aromom citrusa

Kada sam pripremala ovu piletinu, ponestalo mi je naranči i nisam stavila niti jednu ispod kože niti sam poslužila pržene naranče uz jelo, no svejedno je ispalo odlično!

Izvor slika: yumsugar.com

Objavljeno 09.06.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!