Kušajte jesenska makrobiotička jela!

Image

Makrobiotika je, namirnice koje servira, podijelila u mnogo skupina po boji (zelene, žute, crvene) po okusima, smjestila ih je u ying ili yang, po temperaturi (pripadaju li toploj ili hladnoj energiji) i prema godišnjem dobu. Svako godišnje doba ima svoje namirnice koje "proizvodi", koje upravo u vrijeme dozrijevanja nutricionistički sadrže sve elemente koji su nam potrebni za funkcioniranje organizma i protočnost energije. Makrobiotika ide u tome korak dalje pa korištenje sezonskog voća i povrća u pripremi jela definira načinom pripreme, dobivajući tako najviše od hrane.

Jesen tako, uoči hladne, mirne zime donosi smirivanje energije kako oko nas tako i u nama, lijepe sunčane dane često zamjenjuju kišni, promjene vremena tako utječu na nas slabeći nam imunitet koji uz smirivanje energije rezultira umorom i mnogim prehladama prilagođavanja.

Makrobiotika

Preporučuje se jesti hrana onih boja koje nam okolina donosi u ovom godišnjem dobu – zeleni plodovi, žuti, crvenkasti i smeđi oni su koji sada dozrijevaju. Mlade mahunarke, žitarice, bundeve, kupus, kelj, bijela repa, korjenasto povrće... Ono se priprema dužim načinima kuhanja, pirjanja kao što je nishime-kuhanje u kojem je povrće narezano na velike komade kako bi zadržalo što više hranjivih sastojaka; kuha se u manje vode, na tihoj, laganoj vatri poklopljeno kako bi se za kuhanje koristila para pa povrće zadrži vlastite sokove u kojima se i poslužuje. Ovakav način kuhanja daje jaku mirnu energiju, preporuča se za kuhanje bolesnima kako bi im vratilo snagu. Pripremaju se variva od mahunarki, guste kremaste juhe, pite, slatka riža i mochi, amasake, jela od morskih algi s tempehom, sušenim tofuom i sojom. Smanjuje se konzumacija sirovog voća i povrća, a nastupa kuhanje.

Nudimo vam pet makrobiotičkih specijaliteta koji će i vama pomoći da vratite snagu i napunite se energijom kako bi ojačali imunitet i dočekali spremni sve izazove duge, hladne zime.

1. JUHA OD CELERA

Sastojci:

  • 5-6 šalica kombu-temeljca
  • 2 šalice celera narezanog na kocke
  • 1 šalica luka narezanog na kocke
  • 1/8 čajne žlice morske soli
  • 1/3 šalice brašna smeđe riže
  • tamari soja-sos
  • narezani mladi luk ili narezana tostirana nori-alga kao ukras

Priprema:

Stavite kuhati temeljac, celer i luk, dodajte prstohvat morske soli i kuhajte dok voda ne zakuha. Tada smanjite vatru, poklopite i kuhajte 15-20 minuta. Dobro izmješajte brašno s malo vode kako ne bi ostalo grudica te dobivenu smjesu polako dodajte u juhu neprestano miješajući kako se ne bi stvarale grudice. Dodajte ostatak soli, tamari soja-sos i kuhajte 10-15 min na laganoj vatri. Dekorirajte mladim lukom ili nori-algom.

2. SALATA OD HELJDE

Sastojci:

  • 1 žlica heljdine prekrupe (ili zrno ili granule)
  • prstohvat soli
  • 2 šalice vode
  • rasol
  • 2 jušne žlice sitno nasjeckanog peršina
  • 1 šalica kelja kuhanog na pari
  • 1 šalica narezanoga i iscijeđenog kiselog kupusa

Priprema:

Heljdu je potrebno oprati i popržiti nakratko u tavi. U zdjelu s vodom ulijte rasol te zagrijte; dodajte heljdu i sol te kuhajte 20-ak minuta. Posebno propirjajte narezani peršin u maloj količini vode pa ga pomiješajte s heljdom. Dodajte kelj kuhan u pari i narezani kiseli kupus. Za kraj, prelijte s preljevom.

3. NJOKI OD SLATKE RIŽE

Sastojci:

  • 2 šalice brašna od slatke riže
  • 1 šalica kuhane vode

Priprema:

Pomiješajte brašno i vodu u posudi dok ne dobijete kompaktnu masu. Oblikujte u oblik po volji, ali minimalne debljine oko 1,5 cm i uronite u kipuću vodu. Njoki su kuhani kad isplivaju na površinu vode. Poslužite ih u juhama ili premažite s kinako-sojinim brašnom ili po želji.

4. PEČENA BUNDEVA S LUKOM

Sastojci:

  • 3 šalice bundeve narezane na velike komade
  • 2 šalice vode
  • 1 šalica luka narezanoga na polumjesece
  • 1 kombu od 15 cm
  • 2-3 jušne žlice kuzua tamari soja-sosa

Priprema:

Narezanu bundevu posložite u pleh, te pokapajte s nekoliko kapi vode kako bi zadržala vlažnost. Pokrijte posudu i pecite 35-40 min na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pećnici. U poseban lonac ubacite luk, kombu i dodajte vodu te kuhajte do vrenja, smanjite vatru, poklopite i kuhajte još 15-ak minuta. Smanjite vatru na najmanju jačinu, izvadite kombu i spremite za idući put. Razmućeni kuzu umiješajte u kuhani luk i vodu te neprestano miješajući (kako se ne bi napravile grudice) zagrijte do vrenja. Smanjite vatru, začinite s tamarijem. Kuhajte 5 minuta, prelijte preko pečene bundeve i pecite još nekoliko minuta.

5. GLAZIRANE KRUŠKE

Sastojci:

  • 4-6 zrelih krušaka prerezanih na pola
  • jušna žlica kuzu-praha
  • prstohvat morske soli
  • pola čajne žličice naribanog đumbira

Priprema:

Kruške je potrebno posložiti u pleh sredinom okrenutom prema gore; prelijte ih sokom, poklopite kako se ne bi isušile prilikom pečenja i pecite na 180 stupnjeva dok ne omekšaju. Kuzu izmiješanome sa vodom dodajte malo soka od krušaka i dobro promiješajte. Kuhajte pola sata, povremeno miješajući dok se smjesa ne zgusne i postane prozirna. Kada je glazura gotova prelijte je preko krušaka i pecite ih još 15-ak minuta.

Dobar tek!

Objavljeno 07.10.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
0
0
Podijeli s prijateljima!