Kako pripremiti zdraviju verziju blagdanskih jela? Evo savjeta!

Image

Blagdani i blagdansko ludilo su stigli, u kojima se često suzdržavamo da ne pretjeramo u silnom iću i piću na trpezi ili im se pak potpuno predamo, a poslije je većini žao kad nas osim viška kilograma i podbuhlosti od nezdrave hrane prati i osjećaj težine i mučnine još barem desetak dana u novoj godini.

Puni blagdanski stol

Zbilja je teško držati se dijetnog režima prehrane, naročito ako ste veliki sladokusac koji voli svakakve delikatese, miris, boju i okus zlatno smeđe korice pečenja i umaka u kojima se ono kupa. Zasigurno ćete i ove godine odlučiti da ćete žrtvovati zdravlje i figuru tih 15-ak dana jer vam se čini da nemate izbora, naročito zato što ukućanima morate prirediti jela na koja su navikli. Pripremit ćete im jela na koja su navikli u malčice drugačijem obliku, sa jednako ukusnim namirnicama, ali daleko zdravije pripremljenim.

1. JELA OD RIBE

Za vrijeme posta i posnih večera običaj je pripremati ribu, najčešće bakalar. Ukoliko niste ljubitelj bakalara zbog intenzivnog okusa, zamijeniti ga možete nekom drugom ribom, npr. oslićem čije je bijelo meso izrazito ukusno, lagano pa ga i djeca vole, a cijena mu nije previsoka.

Oslić ima samo 86 kcal na 100 g. Imajte na umu da su riječne ribe masnije od morskih, a time i kaloričnije. Paštetu možete napraviti tako da skuhanome i očišćenome od kosti mesu oslića ili škarpine (cca 400g) dodate, 4-5 nasjeckanih zrna češnjaka, maslinovo ulje (količinu odredite prema vlastitom ukusu), dva prstohvata peršina, začinite solju i paprom. Sve izmiksajte i poslužite premazano uz dijetalne integralne krekere.

Brodet

Osim u obliku namaza, ribu možete poslužiti i kao brodet, ukusno jelo od kuhane ribe. Za brodet vam je potrebno nekoliko vrsta ribe. Odaberite škarpinu, 1/2 kg, grdobinu u istoj količini, komad psa, ražu, lignju, sipu, nekoliko škampa.

Recept za brodet nalaže prženje ribe u ulju prije kuhanja – mi ćemo pripremiti na malčice zdraviji način. Nakon što ste očistili ribu i razrezali je na filete, a lignje ili sipe očistili i narezali na kolutiće na teflonskoj tavi bez ulja lagano zapecite filete ribe te maknite s vatre. U drugoj posudi stavite ispirjati crveni luk narezan na rezance na tri žlice maslinovog ulja, dodajte 4 nasjeckana zrna češnjaka pa glavonošce, odnosno očišćene lignje i sipe i rakove-škampe i kozice te ih ispirjajte nekih 7 minuta.

Dodajte rajčicu nasjeckanu na komadiće, (cca 500 ml na ovu količinu ribe), lovorov list, posolite i popaprite. Dolijevajte vode po potrebi. Dodajte filete ribe i ostavite da se kuha nekih pola sata-40 min. Tada dodajte dcl bijelog vina i nasjeckani peršin te uz lagano vrenje pustite kuhati još 5-10 minuta. Brodet ni slučajno ne miješajte, već samo povremeno protresite zdjelicu. Poslužite uz palentu.

2. JELA OD MESA

Tradicionalna mesna blagdanska jela su pečena purica, svinjetina odnosno odojak i varijante pečenja na temu.

Pečena purica

Puretina sama po sebi nije loša, ukusna je i sočna, puna proteina i relativno nemasna. Pečena uz gomilu dodanog ulja pretvara se u jedno nezdravo, kalorično jelo koje će se zalijepiti unutar vaših žila i na vašim bokovima. Kako je pretvoriti u zdraviju varijantu? Pecite je u vrećicama za pečenje u kojima se jelo peče umjesto u ulju u vlastitim sokovima.

Umjesto purice možete pripremiti i divlju patku koja je daleko najmanje masna perad i najsiromašnija kalorijama. Morate znati i da nemaju svi dijelovi peradi jednak broj kalorija. Bijelo meso je najmanje kalorično, dok su batci najkaloričniji.

Pripremite vrećicu za pečenje, pripremite vašu patku, odrežite suvišnu kožu i masti, začinite je manjom količinom soli koja nepotrebno opterećuje bubrege, paprom i kaduljom koja pomaže u probavi jela. Patku napunite s jednim manjim crvenim lukom.

U vrećicu s patkom stavite peći oguljene 3-4 mrkve, nekoliko pelata i crne masline. Pecite na 220 stupnjeva ovisno o težini patke (cca 1,5 kg = 1, 5 sat). Poslužite uz integralnu rižu koju ćete zaliti sokom iz vrećice u kojoj se pekla patka.

Umjesto masne svinjetine neka vaše pečenje bude teletina koja ima najmanje kalorija. Umjesto komad mesa, pecite šnicle. Također se poslužite vrećicom u koju ćete narezati brokulu, mrkve, korabice i luk. Na svo povrće, posložite šnicle koje će svojim sokovima oplemeniti povrće. Pecite po težini mesa prvo na 200, a pred kraj pojačajte na 220 stupnjeva.

3. PRILOZI

Tradicionalni blagdanski prilozi poput francuske salate ili paštice na salatu kupaju se u majonezi, a to smo odlučili zaobići ove godine. Osim priloga koje smo već naveli u prethodnim receptima, nudimo vam i recept za pripremu kiselog kupusa.

Za promjenu, nemojte ga raditi na masti, sa komadima pancete, već mu ukus pojačajte tako što ćete ga lagano zapržiti da dobije miris. Nakon toga ga kuhajte dolijevajući vodu, a dodajte mu komadiće dimljenog tofua.

Povrće koje koristite u pripremi francuske salate prelijte vrhnjem od soje, dodajte žličicu limunovog soka, lagano posolite i popaprite.

Priprema krumpira

Jedan od ukusnih priloga je i nezaobilazni krumpir koji je, sam po sebi, niskokaloričan. Umjesto pečenog, poslužite ga lešo skuhanog, a za bolji okus pospite ga sjeckanim vlascem.

Želimo vam dobar tek i ugodne blagdane!

Objavljeno 21.12.2013.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!