Ručajte zdravo: Popečci od amaranta i kukuruza, piletina s mašnicama i tofuom i zalogajčići od batata s lećom i rajčicom

Image

Ručak je središnji obrok u danu i mnogima često nedostaje ideja kako ga pripremiti! Donosimo 3 jednostavne ideje kako napraviti zdrav ručak i uživati u svakom zalogaju. 

Popečci od amaranta i kukuruza

Kada se zaželite bezmesnog ručka, ali zasitnog i bogatog okusima i zdravim namirnicama - sjetite se ovog recepta za popečke ili polpete od amarant i kukuruza.

Amarant je još relativno slabo poznata i još slabije korištena namirnica na našim područjima, ali uz ovaj naš recept, vrijeme je da to promijenimo! Isprobajte ovaj naš recept i javite kako vam se svidio.

Pogledajte video:

Sastojci (za 3-4 osobe):

  • 140 g dmBio amaranta
  • 1 luk
  • 1 + 1 žličica dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 150 g ocijeđenog kukuruza
  • 85 g dmBio integralnog brašna od pira
  • 1 žličica soli, papar
  • 1 žličica sušenog vlasca
  • 2 žličice dmBio praška za pecivo
  • 1/4 šalice dmBio napitka od soje natur
  • 2 razmućena jaja
  • Lisnata salata po želji

Priprema:

  1. Skuhati amarant u oko 300ml posoljene vode u pokrivenom loncu. Nakon što voda zakipi, smanjiti vatru i kuhati oko 25 minuta. Amarant mora upiti svu tekućinu i omekšati. Ostaviti još 10-tak minuta pokriveno, pa pustiti da se prohladi.
  2. Na tavi propirjati sjecakni luk na malo maslinovog ulja, zatim dodati ocijeđeni kukuruz i prepržiti par minuta. Maknuti s vatre, pa staviti u veću zdjelu i pustiti da se ohladi.
  3. U zdjelu dodati i prohlađeni amarant te brašno, sol, papar, sušeni vlasac i prašak za pecivo pa izmiješati sve.
  4. Dodati “mokre sastojke” , napitak od soje i razmućena jaja. Sve dobro povezati.

U ugrijanoj teflonskoj tavi na malo masnoće popržiti popečke koje smo oblikovali od pripremljene smjese. Peći sa svake strane oko 3 minute.
Poslužiti sa salatom po želji.

popecci amarant

Piletina s mašnicama i tofuom

Ideja za ručak koja će vas oduševiti! Brzo, jednostavno i hranjivo - obilježja su ove kombinacije s integralnom tjesteninom, piletinom, povrćem i tofuom. Još jedna super stvar je ta što čini idealan obrok za pripremiti ranije i ponijeti kao ručak na posao ili fakulete.

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

  • 100 g dmBio integralne tjestenine mašne
  • 1 žličica dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 250 g pilećih prsa
  • 1 (ljubičasti) luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1-2 mrkve
  • 200 g tikvica
  • 1-2 šake špinata
  • Sol, papar, sušeni bosiljak
  • 100 g dmBio tofua lješnjak/badem

Priprema:

  1. Povrće oprati i očistiti. Luk i češnjak nasjeckati na sitne kockice, a mrkvu i tikvice narezati na tanje kolutiće. Piletinu oprati i narezati na kockice.
  2. Tjesteninu skuhati prema uputi s pakiranja u dovoljnoj količini posoljene kipuće vode (oko 9 -10 minuta).
  3. U teflonskoj tavi na vrlo malo ulja popržiti piletinu. Posolite ju i popaprite te izvadite i stavite na toplo.
  4. Na istoj tavici na kojoj se pekla piletina, popržiti luk i češnjak, oko 5-10 minuta uz podlijevanje vodom po potrebi da omekšaju. Dodati mrkvu i pirjati 5 minuta (po potrebi uz podlijevanje vodom).
  5. Dodati tikvice pa pržiti još par minuta. Na kraju dodati špinat i još kratko propirjati da špinat povene. Začiniti solju, paprom i origanom, pa dodati kuhanu i ocijeđenu tjesteninu, pečenu piletinu i tofu sjeckan na kockice, te sve pomiješati i poslužiti.

piletina masnice

Zalogajčići od batata s lećom i rajčicom

Ne znamo hoćete li nam vjerovati na riječ, ali ovo je nešto najfinije što je u posljednje vrijeme proizašlo iz naše kuhinjice. Slatkoća pečenog batata oduševljava, nadjev od leće je toliko jednostavan za pripremiti, a okusom podsjeća na bolognese umak - samo što je još i bolji od istog! Zaista najtoplije preporučamo pripremanje ovog jela - oduševit će čak i one koji nisu ljubitelji zdrave hrane.

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

  • 1 veći narančasti batat
  • Par žlica dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol, papar
  • 1 kom dmBio rajčice u limenci
  • 1/2 šalice vode
  • 50 g dmBio crvene leće
  • 1 žličica provansalske mješavine začina (kombinacija origano, timijan, ružmarin)
  • 2 žlica dmBio namaza Toskana
  • 100 g light mozzarelle

Priprema:

  1. Batat oprati i narezati na ploške debele oko 1 cm. Rasporediti ploškice u veći lim obložen papirom i poškropiti s malo maslinovog ulja. Začiniti solju i paprom te peći oko 30 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 200°C.
  2. Dok se batat peče, napraviti nadjev. U manji lonac staviti limenku rajčice, crvenu leću, oko 1/2 šalice vode, provansalske začine te sol i papar. Kuhajte oko 20 minuta, dok leća ne omekša i sve se ne ugusti. Na kraju dodati namaz Toskana i sve pomiješati. Trebate dobiti gusti nadjev, kako vam se batat tijekom daljnjeg pečenja ne bi “razmočio”.
  3. Na pečeni batat stavite po žličicu - dvije pripremljenog nadjeva, te pospite naribanom mozzarellom. Sve vratite kratko u pećnicu da se sir rastopi i poslužite odmah.

zalogajcici batat

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

Objavljeno 18.03.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
3
1
Podijeli s prijateljima!