Slatko i dozvoljeno: 3 zdrava recepta za uživanje u slatkome!
Prehrana

Slatko i dozvoljeno: 3 zdrava recepta za uživanje u slatkome!

Zdrave slastice su uvijek dobrodošle jer je uživanje u njima lišeno osjećaja grižnje savjesti. Upravo stoga, ideja za slatke recepte nikada nema previše, a ako je moguće u slatkim receptima mnogi žele uživati u svakom obroku u danu. 

Donosimo 3 zdrava, slatka recepta za vaše zadovoljstvo u svakom zalogaju. 

Slatka kaša od quinoe i voća

Započnite dan ovim vrhunskim receptom. Donosimo video recept za pripremu slatke kaše od quinoe i voća. 

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

  • 30 g dmBio badema
  • 140 g dmBio quinoe
  • 500 ml dmBio napitka od badema
  • 1 žlica dmBio paste od bijelog badema
  • 1 žlica dmBio javorovog sirupa
  • 1 banana
  • Maline ili drugo šumsko voće po želji

kasa kvinoja

Priprema:

1. Bademe sitno nasjeckati.

2. Quinou staviti u ugrijani bademov napitak pa kuhati oko 15 minuta (dok ne upije tekućinu i omekša - po potrebi dodati još malo vode).

3. Kad je quinoa upila tekućinu i postala mekana i kašasta, maknuti s vatre i prebaciti u zdjelu.

4. U vruću smjesu umiješati pastu od bijelog badema i sjeckane bademe. Dodati sjeckanu bananu i  šumsko voće po želji. Sve preliti s malo javorovog sirupa i odmah poslužiti.

kvinoja

Slatki kruh od muškatne tikve

 

Ovaj kruh možete jesti kao desert, ali može biti i samostalan obrok. Možete ga jesti hladnoga ili podgrijanoga kada će se čokolada otopiti i dati ovom kruhu jednu još fenomenalniju dimenziju. 

Pogledajte video:

Sastojci (za kalup za kruh veličine oko 10x30 cm):

  • 200- 250 g muškatne (butternut) tikve
  • 350 g dmBio integralnog brašno od pšenice
  • 1 paketić dmBio praška za pecivo
  • 80 g dm Bio smeđeg šećera
  • 1/2 paketića dmBio bourbon vanilije mljevene
  • 1 žličica cimeta
  • 100 g dmBio fine gorke čokolade
  • 2 velika jaja
  • 125 g dmBio ulja kokosa (otopljenog)
  • 300 ml tekućeg jogurta
  • Sok i korica od ½ naranče

kruh

Priprema:

1. Muškatnu tikvu oprati, oguliti od kore i narezati na kockice. Staviti kuhati u oko 100-200 ml vode. Kuhati oko 20 minuta dok potpuno ne omekša. Zatim ocijediti od tekućine (ako je ima previše), pa štapnim mikserom izblendati u pire. Prohladiti pa izvagati 200 g pirea.

2. U zdjeli pomiješati suhe sastojke: integralno brašno, prašak za pecivo, bourbon vaniliju, cimet i smeđi šećer. Dobro izmiješati pjenjačom da se razbiju sve eventualne grudice, pa zatim dodati i čokoladu sjeckanu na sitne kockice.

3. U drugoj zdjeli pomiješati 200 g pirea od tikve, otopljeno kokosovo ulje, jaja, tekući jogurt, ribanu koricu naranče i sok. Dobro izmiješati pjenjačom, pa uliti u suhe sastojke.

4. Sve dobro povezati pjenjačom, pa uliti u lim za pečenje kruha (10x30 cm) kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.

5. Peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 175°C, oko 40 minuta (ovisi o jačini Vaše pećnice). Kruh je gotov kad čačkalica ubodena u sredinu ostane gotovo suha (ali kruh bi trebao ostati sočan tako da čačkalica može i ostati mrvicu “zamuljana”).

6. Ostavite da se na rešetci ohladi do mlakog, pa režite na šnite.

7. Ako Vam ostane kruha i za drugi dan, ugrijte šnitu “kruha” kratko u mikrovalnoj kako bi ponovno izvukli njegovu sočnost i kako bi se čokolada ponovno otopila. Držati kruh na sobnoj temperaturi.

muskatni kruh

Čokoladni puding od amaranta

Puding je slastica koju mnogi navode kao jednu od najdražih. Donosimo ideju kako napraviti zdravi puding od jedne kvalitetne žitarice. 

Pogledajte video:

Sastojci (za 4 osobe):

  • 100 g dmBio amaranta
  • 400 ml (1 limenka) dmBio kokosovog mlijeka
  • 2 žlice dmBio kokosovog šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica arome vanilije
  • 50 g dmBio fine gorke čokolade
  • ½ žličice tapioka škroba
  • Dekoracija:
  • Par žlica dmBio čipsa od kokosa
  • Maline, borovnice (po želji)

puding

Priprema:

1. U lonac staviti kokosovo mlijeko, cimet, aromu vanilije i kokosov šećer. Promiješati, ugrijati do vrenja pa dodati amarant. Kuhati oko 25 minuta, uz povremeno miješanje.

2. Na kraju kuhanja, dodati kockice čokolade te rastopiti miješajući u vrućoj smjesi. Zatim dodati i malo tapioka škroba te izmiješati pjenjačom (kako bi se smjesa dodatno zgusnula, ukoliko je potrebno). Maknuti s vatre pa uliti u 4 manje posudice ili dekorativne čaše. Ohladiti oko 30-60 minuta.

3. Ohlađene pudinge dekorirati čipsom od kokosa i svježim voćem po želji (preporuka: maline i/ili borovnice).

puding

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 30.10.2017
Piše:
Native sadržaj