Egzotika na vašem tanjuru: Piletina s indijskim oraščićima, tofu Pad Thai i salata od slanutka i feta sira
Prehrana

Egzotika na vašem tanjuru: Piletina s indijskim oraščićima, tofu Pad Thai i salata od slanutka i feta sira

Donosimo tri ideje za ručak kojima je zajedničko: jednostavna priprema, egzotičan okus, nutritivno visokovrijedni sastojci. Probajte jedan po jedan pa nam javite koji vam se najviše sviđa. 

Piletina s indijskim oraščićima

Klasik tajlandske kuhinje koji se odlično uklapa u gabarite fitness prehrane budući da obiluje piletinom, povrćem i začinima. Ovo je naše najdraže jelo koje smo probali na Tajlandu i tamo se zaljubili u njega. Vrlo je zdravo i zadržava obilje nutrijenata budući da se hrana obrađuje termički što kraće.

Idealan alat za pripremu je wok, no ukoliko ga nemate, poslužit će i teflonska dublja tava. Okusi ovog jela su zaista genijalni pa se pobrinite da ga isprobate što prije.

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

Umak:

  • 1 žličica dmBio ulja za pečenje
  • 1 žlica dmBio bijelog balzamičnog octa
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 1/2 žličice tapioka škroba
  • 4 žlice vode

Ostalo:

  • 1 žlica dmBio ulja za pečenje
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 chilly (svjež ili sušen)
  • 250 g pilećih prsa
  • 50 g dmBio indijskih oraščića
  • 1 crvena paprika
  • 3-4 mlada luka
  • Par klipića baby kukuruza
  • 1/2 žličice dmBio sezama

Priprema:

  1. U zdjelici pomiješajte sve sastojke za umak i stavite sa strane.
  2. U woku ili dubljoj tavi jako ugrijati 1 žlicu ulja. Na njemu popržiti piletinu rezanu na kockice, 2-3 minute dok ne postane zlaćana. Ukloniti je rupičastom špatulom, poklopite i staviti na toplo.
  3. Na sokove od pečenja zatim dodati chilly i sjeckane paprike pa pržiti 1 minutu. Dodati sjeckani češnjak, kolutiće baby kukuruza i rezani mladi luk te kuhajte još koju minutu. Dodati indijske oraščiće.
  4. U tavu vratite piletinu te ulijte umak. Kuhajte još minutu dok se piletina ne ugrije i umak malo zgusne.
  5. Poslužite na kuhanoj riži posuto sezamom.

piletina

Tofu Pad Thai

Pad Thai je jedno od najpoznatijih tajlandskih jela, a pripravlja se od rižinih rezanaca, piletine, kozica, povrća, jaja, ribljeg umaka i još par sastojaka specifičnih za to podneblje. Mi ga jako volimo, a danas vam predstavljamo malo drugačiju, vege verziju u kojoj glavnu ulogu igraju tofu, mladi luk i svježe klice. Tofu je također odličan izvor proteina, a vjerujemo da će vam se za promjenu svidjeti ova bezmesna verzija egzotičnog i brzo gotovog ručka.

Bilo bi dobro ako imate pravi wok za pripremu ovog jela, ako nemate poslužit će i dublja tava. Uživajte u tajlandskim okusim i javite dojmove!

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

  • 120 g rižinih rezanaca
  • 2 žlice dmBio ulja za pečenje
  • 200 g dmBio tofua natur
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 svježi čili
  • Svežnjić mladog luka
  • 100 g svježih klica  (ili iz staklenke)
  • 2 jaja
  • 4 žlice sojinog umaka
  • Sok 1 limete
  • Oko 100 ml tekućine od namakanja rezanaca
  • Par žlica kikirikija iz ljuske (sjeckanog)
  • Kolutići mladog luka za posluživanje

Priprema:

  1. Rezance pripremiti prema uputi s pakiranja - preliti ih uzavrelom vodom, potopiti kad omekšaju i  poklopiti tanjurom. Ostaviti da se namaču oko 10-15 minuta, a zatim ocijediti i sačuvati vodu od namakanja.
  2. Ulje dobro ugrijati u woku ili dubljoj tavi. Dodati tofu sjeckan na kockice i prepržiti na jakoj vatri 2 minute da postane zlaćan. Zatim dodati sitno sjeckani češnjak, sitno sjeckani čili i kolutiće mladog luka. Sve izmiješati i prepržiti minutu, pa dodati svježe klice. Pržiti na jakoj vatri još minutu, uz konstantno miješanje.
  3. Sadržaj tave pomaknuti u stranu, na prazninu uliti razmućena jaja, pa ih kružnim pokretima pržiti minutu dok ne nastane kajgana. Zatim ih pomiješati s ostatkom sadržaja tave.
  4. Dodati sojin umak, sok limete i tekućinu od namakanja rezanaca, pa promiješati i dodati ocijeđene rižine rezance. Sve dobro ugrijati i pomiješati potresanjem tave i kuhačom kako bi se rezanci natopili umakom.
  5. Poslužite odmah posuto sjeckanim kikirikijem i  kolutićima mladog luka te klica po želji.

tofu pad thai

Salata od slanutka i feta sira

Zdrava i hranjiva, bogata, zasitna i  šarena salata koja uz par kriški (proteinskog) kruha čini kompletan obrok, ukoliko se zaželite bezmesnog obroka. Sastojci su vrhunski: slanutak, mini rajčice, avokado, mrkva, feta sir, svježi bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje, pesto, ... U ovoj salati i punoći njenog okusa ćete zaista uživati. Ukoliko želite, naravno da uz nju možete ispeći i meso pa ju jesti kao prilog uz meso. Na vama je da iskombinirate da li ćete ju jestu uz kruh i/ili uz meso, ali u svakom slučaju se pobrinite da je isprobate.

Pogledajte video:

Sastojci (za 3 osobe):

Preljev:

  • 1 žlica dmBio organic pesta verde
  • 2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice dmBio aceto balsamico di Modena
  • Sok od 1/2 limuna
  • Sol, svježe mljeveni papar
  • Svježi bosiljak
  • 4 žlice vode

Salata:

  • 1/2 ljubičastog luka
  • 3 stabljike celera
  • 200 g mini rajčica
  • 1 avokado
  • 1 staklenka dmBio slanutka
  • 1 velika  mrkva
  • 200 g feta sira
  • dmBio proteinski kruh, za posluživanje

Priprema:

  1. Za preljev pomiješati pesto, maslinovo ulje, aceto balsamico, sok limuna, sol, papar te natrgani svježi bosiljak i vodu. Ostaviti sa strane dok se priprema povrće.
  2. Slanutak ocijediti. Ljubičasti luk narezati na kriškice, a stabljike celera narezati na kolutiće. Mini rajčice prerezati po pola. Meso avokada narezati na kockice, mrkvu naribati. Feta sir narezati na kockice.
  3. Sve pomiješati u većoj zdjeli te preliti pripremljenim preljevom. Posuti nasjeckanim feta sirom, pa sve poslužiti s proteinskim kruhom.

salata od slanutka

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Što od hrane ponijeti na posao? x 43
    Većina započetih dijeta završava preprekom uzrokovanom radom u uredu. Kako ne biste radili velike pogreške, donosimo vam par savjeta kako zadržati vitku liniju i na poslu bez držanja nekih striktnih d...
  • Malo kalorija, ali puno zadovoljstva x 27
    Konzumiranje zdrave, niskokalorične hrane ne mora značiti da se odričete dobrog okusa ili namirnica u kojima najviše uživate. Kuhana riba i povrće svaki dan na tanjuru zdravo je, ali kolika je vjeroja...
  • Zdravi obroci za vašeg školarca x 7
    Iako su danas školski obroci u skladu s pravilima zdrave prehrane, to ni na koji način ne garantira da će vašem djetetu biti prihvatljivi. Upravo je iz tog razloga možda najbolje rješenje hranu za ško...
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 19.04.2018
Piše:
Native sadržaj