Egzotika na vašem tanjuru: Piletina s indijskim oraščićima, tofu Pad Thai i salata od slanutka i feta sira

Image

Donosimo tri ideje za ručak kojima je zajedničko: jednostavna priprema, egzotičan okus, nutritivno visokovrijedni sastojci. Probajte jedan po jedan pa nam javite koji vam se najviše sviđa. 

Piletina s indijskim oraščićima

Klasik tajlandske kuhinje koji se odlično uklapa u gabarite fitness prehrane budući da obiluje piletinom, povrćem i začinima. Ovo je naše najdraže jelo koje smo probali na Tajlandu i tamo se zaljubili u njega. Vrlo je zdravo i zadržava obilje nutrijenata budući da se hrana obrađuje termički što kraće.

Idealan alat za pripremu je wok, no ukoliko ga nemate, poslužit će i teflonska dublja tava. Okusi ovog jela su zaista genijalni pa se pobrinite da ga isprobate što prije.

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

Umak:

  • 1 žličica dmBio ulja za pečenje
  • 1 žlica dmBio bijelog balzamičnog octa
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 1/2 žličice tapioka škroba
  • 4 žlice vode

Ostalo:

  • 1 žlica dmBio ulja za pečenje
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 chilly (svjež ili sušen)
  • 250 g pilećih prsa
  • 50 g dmBio indijskih oraščića
  • 1 crvena paprika
  • 3-4 mlada luka
  • Par klipića baby kukuruza
  • 1/2 žličice dmBio sezama

Priprema:

  1. U zdjelici pomiješajte sve sastojke za umak i stavite sa strane.
  2. U woku ili dubljoj tavi jako ugrijati 1 žlicu ulja. Na njemu popržiti piletinu rezanu na kockice, 2-3 minute dok ne postane zlaćana. Ukloniti je rupičastom špatulom, poklopite i staviti na toplo.
  3. Na sokove od pečenja zatim dodati chilly i sjeckane paprike pa pržiti 1 minutu. Dodati sjeckani češnjak, kolutiće baby kukuruza i rezani mladi luk te kuhajte još koju minutu. Dodati indijske oraščiće.
  4. U tavu vratite piletinu te ulijte umak. Kuhajte još minutu dok se piletina ne ugrije i umak malo zgusne.
  5. Poslužite na kuhanoj riži posuto sezamom.

piletina

Tofu Pad Thai

Pad Thai je jedno od najpoznatijih tajlandskih jela, a pripravlja se od rižinih rezanaca, piletine, kozica, povrća, jaja, ribljeg umaka i još par sastojaka specifičnih za to podneblje. Mi ga jako volimo, a danas vam predstavljamo malo drugačiju, vege verziju u kojoj glavnu ulogu igraju tofu, mladi luk i svježe klice. Tofu je također odličan izvor proteina, a vjerujemo da će vam se za promjenu svidjeti ova bezmesna verzija egzotičnog i brzo gotovog ručka.

Bilo bi dobro ako imate pravi wok za pripremu ovog jela, ako nemate poslužit će i dublja tava. Uživajte u tajlandskim okusim i javite dojmove!

Pogledajte video:

Sastojci (za 2 osobe):

  • 120 g rižinih rezanaca
  • 2 žlice dmBio ulja za pečenje
  • 200 g dmBio tofua natur
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 svježi čili
  • Svežnjić mladog luka
  • 100 g svježih klica  (ili iz staklenke)
  • 2 jaja
  • 4 žlice sojinog umaka
  • Sok 1 limete
  • Oko 100 ml tekućine od namakanja rezanaca
  • Par žlica kikirikija iz ljuske (sjeckanog)
  • Kolutići mladog luka za posluživanje

Priprema:

  1. Rezance pripremiti prema uputi s pakiranja - preliti ih uzavrelom vodom, potopiti kad omekšaju i  poklopiti tanjurom. Ostaviti da se namaču oko 10-15 minuta, a zatim ocijediti i sačuvati vodu od namakanja.
  2. Ulje dobro ugrijati u woku ili dubljoj tavi. Dodati tofu sjeckan na kockice i prepržiti na jakoj vatri 2 minute da postane zlaćan. Zatim dodati sitno sjeckani češnjak, sitno sjeckani čili i kolutiće mladog luka. Sve izmiješati i prepržiti minutu, pa dodati svježe klice. Pržiti na jakoj vatri još minutu, uz konstantno miješanje.
  3. Sadržaj tave pomaknuti u stranu, na prazninu uliti razmućena jaja, pa ih kružnim pokretima pržiti minutu dok ne nastane kajgana. Zatim ih pomiješati s ostatkom sadržaja tave.
  4. Dodati sojin umak, sok limete i tekućinu od namakanja rezanaca, pa promiješati i dodati ocijeđene rižine rezance. Sve dobro ugrijati i pomiješati potresanjem tave i kuhačom kako bi se rezanci natopili umakom.
  5. Poslužite odmah posuto sjeckanim kikirikijem i  kolutićima mladog luka te klica po želji.

tofu pad thai

Salata od slanutka i feta sira

Zdrava i hranjiva, bogata, zasitna i  šarena salata koja uz par kriški (proteinskog) kruha čini kompletan obrok, ukoliko se zaželite bezmesnog obroka. Sastojci su vrhunski: slanutak, mini rajčice, avokado, mrkva, feta sir, svježi bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje, pesto, ... U ovoj salati i punoći njenog okusa ćete zaista uživati. Ukoliko želite, naravno da uz nju možete ispeći i meso pa ju jesti kao prilog uz meso. Na vama je da iskombinirate da li ćete ju jestu uz kruh i/ili uz meso, ali u svakom slučaju se pobrinite da je isprobate.

Pogledajte video:

Sastojci (za 3 osobe):

Preljev:

  • 1 žlica dmBio organic pesta verde
  • 2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice dmBio aceto balsamico di Modena
  • Sok od 1/2 limuna
  • Sol, svježe mljeveni papar
  • Svježi bosiljak
  • 4 žlice vode

Salata:

  • 1/2 ljubičastog luka
  • 3 stabljike celera
  • 200 g mini rajčica
  • 1 avokado
  • 1 staklenka dmBio slanutka
  • 1 velika  mrkva
  • 200 g feta sira
  • dmBio proteinski kruh, za posluživanje

Priprema:

  1. Za preljev pomiješati pesto, maslinovo ulje, aceto balsamico, sok limuna, sol, papar te natrgani svježi bosiljak i vodu. Ostaviti sa strane dok se priprema povrće.
  2. Slanutak ocijediti. Ljubičasti luk narezati na kriškice, a stabljike celera narezati na kolutiće. Mini rajčice prerezati po pola. Meso avokada narezati na kockice, mrkvu naribati. Feta sir narezati na kockice.
  3. Sve pomiješati u većoj zdjeli te preliti pripremljenim preljevom. Posuti nasjeckanim feta sirom, pa sve poslužiti s proteinskim kruhom.

salata od slanutka

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

Objavljeno 19.04.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
6
1
Podijeli s prijateljima!