Tri čokoladne delicije: Torta od heljde, jabuke i tamne čokolade, čokoladni brownie s avokadom i veganski čokoladni mousse

Image

Na spomen slastica, mnogima je prva asocijacija - čokolada. Osim toga, mnogima slastice bez čokolade uopće ne dolaze u obzir. 

Ako ste se prepoznali u gornjim rečenicama, posebno ćete uživati u sljedeća tri recepta: torti od heljde, jabuke i tamne čokolade, čokoladnom brownieju s avokadom i veganskom čokoladnom mousseu!

Torta od heljde, jabuke i tamne čokolade

Izdašna i bogata torta specifičnog okusa po heljdi i jabukama, koje čine odličan spoj! Zdravija je jer, kao i inače u našim desertima, nismo koristili bijelo brašno ni bijeli šećera, a nema ni trans masnoća. Torta je ujedno i bezglutenska (jer korišteno heljdino brašno ne sadrži gluten), a  pogodna je i za vegane.

Nećemo lagati, nije baš lagana s obzirom na količinu tamne čokolade u glazuri, ali je zato jedna kriška ove divote idealna za vikend gozbu s obitelji kada se svi ipak malo više opustimo.

Pogledajte video:

Sastojci (za kalup promjera 24 cm):

  • 320 g dmBio integralnog brašna od heljde
  • 50 g kakaa
  • 60 g dmBio kokosovog šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica dmBio praška za pecivo
  • 1/2 paketića dmBio bourbon vanilije
  • 300 g nezaslađenog dmBio pirea od jabuka i krušaka
  • 3 jaja
  • 105 g otopljenog dmBio ulja kokosa
  • 2 žlice dmBio meda od bagrema
  • 1-2 jabuke, nasjeckane na tanje ploškice
  • Glazura:
  • 190 g dmBio fine gorke čokolade
  • 1 žličica dmBio ulja kokosa
  • Ploškice jabuka za dekoraciju

Priprema:

  1. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje po dnu. Pećnicu ugrijati na 175°C.
  2. U većoj zdjeli pomiješati sve suhe sastojke: brašno, kakao, kokosov šećer, cimet, muškatni oraščić, vaniliju i prašak za pecivo.Dobro razrahliti pjenjačom da nema grudica.
  3. U drugu zdjelu staviti pire od jabuke i kruške, dodati jaja, otopljeno i prohlađeno ulje kokosa i med pa sve izmiješati pjenjačom da se poveže.
  4. Špatulom pažljivo povezati obje smjese, te umiješati i ploškice jabuke. Sve izliti u pripremljeni kalup, poravnati i peći oko 20-30 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici. Pečenost možete provjeriti čačkalicom, no ona bi trebala ostati mrvicu “zamusana”. Ostaviti da se torta potpuno ohladi na kuhinjskoj rešetci.
  5. Kad se torta ohladila, pripremiti glazuru tako što ćemo na pari otopiti sjeckanu tamnu čokoladu, pa dodati i pažljivo umiješati otopljeno kokosovo ulje. Čokoladnom glazurom po želji ukrasiti ploškice jabuka za dekoraciju, pa ostatkom preliti preko torte.
  6. Tortu ukrasiti ploškicama jabuka i struganom tamnom čokoladom, ili po želji.

torta od heljde

Čokoladni brownie s avokadom

S ponosom možemo reći da ovaj brownie spada u top 3 najbolja, najfinija i najsočnija (još k tome čokoladna!) deserta koje smo ikada kreirali u našoj kuhinji! Jedina mana ovoga recepta je ta, da od ove količine sastojaka ispadne relativno malo kolača. S druge strane, kolač je toliko  dobar da je možda i bolje da ga nema puno za pojesti jer je teško stati samo na jednoj kockici, kako je preporučeno za održavanje fit linije.

Bilo kako bilo, definitivno ga stavite na listu za isprobavanje. I svakako se isplati isprobati verziju s ovom čokoladom od karamela i himalajske soli, kombinacija je ubojito dobra.

Pogledajte video:

Sastojci (za lim veličine 20 x 20 cm):

  • 1/2 zrelog avokada (oko 100 g)
  • 260 ml dmBio napitka od soje i vanilije (ili malo više, po potrebi)
  • 55 g dmBio javorovog sirupa
  • 125 g dmBio integralnog brašna od pira
  • 45 g kakaa
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 100 g dmBio mliječne čokolade

Priprema:

  1. U blenderu dobro izmiksati u kremastu smjesu izdubljeno i usitnjeno meso avokada, sojin napitak i javorov sirup.
  2. U većoj zdjeli pomiješati suhe sastojke: brašno, kakao, sodu i sol. Zatim im dodati mokre sastojke i sve izmiješati. Ukoliko je potrebno i smjesa je pregusta, dodati još malo napitka od soje.
  3. Dodati čokoladu sjeckanu na kockice (malo ostavite za posipanje po vrhu kolača) i pomiješati špatulom da se poveže. Smjesu prebaciti u kalup obložen papirom za pečenje pa posuti s još malo sačuvane sjeckane čokolade, a zatim peći u ugrijanoj pećnici, na 180°C, oko 15, maksimalno 20 minuta. Strašno je bitno da se kolač ne prepeče i da ostane sočan, još mrvicu “mokar” u sredini. Pečenost možete provjeriti čačkalicom.
  4. Kolač izvaditi te ohladiti 15-ak minuta pa rezati i servirati dok je još mlak.

avokado brownie

Veganski čokoladni mousse

Volimo kada nam “eksperimentiranje” u kuhinji itekako dobro ispadne! Jeste li znali da mousse od čokolade ne mora biti kalorijska bomba i da ne mora biti pripremljen s namirnicama kao što su vrhnje za šlag, mlijeko i jaja? Puno jednostavnija, laganija i brža verzija proizaći će ako kao bazu za mousse mikserom istučete - ni manje ni više nego vodu u kojoj se čuva slanutak, tzv. “Aquafabu”?

Radi se o viskoznoj tekućini u kojoj se slanutak kuha i čuva, a ista ima sposobnost da u funkcionalnom smislu oponaša teksturu bjelanjaka tj. snijega.

Ovo zanimljivo otkriće koje smo zapazili na internetu itekako nam je privuklo pažnju te smo odlučili napraviti čokoladni mousse u ovoj zanimljivoj varijanti - i možemo ustvrditi da je zaista vrlo sličan običnom čokoladnom mousseu i podjednako fin. Svakako probajte ako volite eksperimentirati u kuhinji.

Pogledajte video:

Sastojci (za 3 - 4 osobe):

  • 150 g dmBio fine gorke čokolade
  • 240 ml vode iz 2 staklenke dmBio slanutka
  • 1/2 paketića dmBio bourbon vanilije
  • 1 žlica dmBio kokosovog šećera
  • Par žlica dmBio goji bobica, sjeckanih
  • 1 žlica sjeckanog pistacija
  • Bobičasto voće, po želji

Priprema:

  1. Čokoladu nasjeckati i otopiti u posudi na pari. Lagano prohladiti par minuta.
  2. Slanutak ocijediti (i iskoristiti za neki drugi recept), a vodu u kojoj je stajao sačuvati. Tu istu tekućinu dobro istući mikserom dok ne dobijete smjesu poput šlaga ili čvrstog snijega. Tucite mikserom na najjačoj brzini oko 5-10 minuta.
  3. Zatim u smjesu lagano špatulom umiješati kokosov šećer,  mljevenu vaniliju i otopljenu čokoladu, pazeći da smjese “ne padne” tj. da ne istisnemo zrak.
  4. Dobiveni mousse raspodijeliti u 3 desertne čaše, te staviti u hladnjak na barem 4 sata, ili još bolje, preko noći.
  5. Prije posluživanja dekorirati po želji -  goji bobicama i sjeckanim pistacijama (a može i bobičastim voćem ako mu je sezona), te naribanom tamnom čokoladom.

mousse

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

Objavljeno 29.04.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!