Uživajte u ljetnoj prehrani !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

S početkom ljeta tržnice su prepune voća i povrća tako da nas i ljetna prehrana odmah na to asocira... sezona je jagoda, jabuka, mladog krumpira, raznih salata i nečeg što uvijek zaboravljamo: morske hrane - ribe, rakovi, školjke - izvrsna je na roštilju, a isto vrijedi i za meso koje se kratko mariniralo u maslinovom ulju sa svježim začinskim biljem.

Za razliku od zimskog dugog, kaloričnog kuhanja, ljetno pripremanje hrane je brzo i jednostavno – kriške rajčice i mozzarele na kruhu, salate po volji začinjene samo laganim vrhnjem ili uljem, lagani biskviti s pregršt voća na njima kao desert. Jedino što vam može predstavljati problem je što uzeti od svega toga.

Ništa nije ljepše od zdjele prepune trešanja za desert, sočnih breskvi ili slatke lubenice koja će vam utažiti žeđ... Ova tzv. sunčeva hrana nosi u sebi okus i miris dugih toplih dana i ugodnih opuštajućih večeri.

Evo nekoliko prijedloga kako što bolje iskoristiti namirnice koje su nam sad dostupne:

1. Juha od preprženog ljetnog povrća

Sastojci:

200 g rajčice
1 srednje veliki nasjeckani crveni luk
2-3 mrkve, narezane na štapiće
1 mali komorač, isjeckan
2 češnja češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
1,5 l vruće vode
sol i papar
2 lista lovora
100 g tjestenine za juhu
malo svježeg bosiljka
parmezan

Priprema: Zagrijte pećnicu na 220° C. Stavite rajčicu u lim za pečenje zajedno s lukom, mrkvom, komoračem i češnjakom. Polijte povrće s maslinovim uljem, pa zapecite oko 40 minuta dok povrće ne postane meko i zlatne boje. Povrće izvadite iz pećnice i stavite u veću posudu te dolijte vodu. Začinite solju, paprom i lovorom. Pustite da prokuha, smanjite vatru i kuhajte 20 minuta. Dodajte bosiljak i tjesteninu za juhu, te kratko prokuhajte. Juhu poslužite u zdjelicama, ukrasite parmezanom i listićima bosiljka.

2. Piletina s roštilja s maslacem od začinskog bilja

Sastojci:

4 komada očišćenih pilećih prsa
maslinovo ulje
sok od jednog limuna, koricu sačuvajte za maslac
3-4 male isjeckane čili papričice
4 isjeckana češnja češnjaka
papar

Za maslac:

2-3 isjeckana češnja češnjaka
150 g maslaca
stručak svježe majčine dušice, nasjeckane
limunova korica
morska sol

Priprema: Pileća prsa stavite u plitku posudu i pospite s 3-4 žlice maslinovog ulja i limunovim sokom. U meso utrljajte čili papričice, češnjak i papar. Pokrijte i ostavite na hladnom u marinadi nekoliko sati. Za pripremu maslaca, sitno isjeckajte češnjak te ga dodajte maslacu koji je bio na sobnoj temperaturi. Umiješajte majčinu dušicu, limunovu koricu i sol. Maslac oblikujte i zamotajte u plastičnu foliju te stavite u hladnjak da se stvrdne. Zagrijte roštilj na nižu temperaturu kako bi se meso ravnomjerno ispeklo. Kada je meso pečeno, poslužite ga s pripremljenim maslacem i svježom miješanom salatom.

3. Salata od povrća

Sastojci:

Špinat
Rajčica
Svježi kravlji sir
Kuhana jaja
Sol, papar
Limun

Priprema: Špinat očistite, dobro operite i ocijedite. Na tanjur stavimo listove špinata, na njih rajčicu, sir i jaja, koja posolimo i pospite paprom. U posudici izmiješajte ulje, sok limuna i 1/2 žličice soli, te prelijemo preko salate.

4.Salata od krastavaca

Sastojci:

Krastavci
Sol
Vrhnje/čvrsti jogurt

Priprema: Krastavci su odličan izbor za osvježavajuću salatu, posebno u kombinaciji sa hladnim jogurtom. Narežite tanko krastavce, posolite i prelijte hladnim vrhnjem.

5. Bogata salata

Sastojci:

500 g krumpira
1 veći celer
1 poriluk
4 dl kiselog vrhnja

Priprema: Krumpir skuhate u slanoj vodi i isjeckate na kockice, po njemu ide poriluk svjež, celer izrežete u rezance i prelijete limunovim sokom da ne potamni, sve to preliti vrhnjem i dobro ohladiti. Ova salata može zamijeniti cijeli obrok.

Ovo su samo neki od primjera kako možete kombinirati prehranu za doma i na poslu. Igrajte se s borovnicama, malinama, jagodama, eksperimentirajte u kuhinji sad dok ne morate kuhati po 2h hranu...

Uz sve ovo pijte još dovoljno vode, umjereno vježbajte rano ujutro ili kasno na večer i dobra linija je zajamčena.

Dobar vam tek!

Objavljeno 20.06.2008.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!