Osvježavajuće i zdrave pite za ljetne dane

Image

Nastavljamo dalje u istom smjeru. Lagani proteinski obroci koji se mogu poslužiti i topli, ali i hladni kao osvježavajući međuobrok ili desert. Priprema je malo dulja, ali nikako i komplicirana. Na kraju najviše se treba strpiti da se pite ohlade.

Kolačići s malinama

Malina sada ima svugdje. Odličan su izvor antioksidansa resveratrola i antocijana koji im daje tamnu boju. Ovakva kombinacija je odlična kao niskokalorični desert. Ove sam kolačiće radila u kalupu za muffine, ali možete ih sasvim jednostavno napraviti kao pite u nekom većem kalupu.

Sastojci:

  • 125 g kokosovog brašna
  • 6 jaja
  • 250 g malomasnog jogurta
  • 400 g malina
  • 10 g želatine u prahu
  • sladilo

Vrijeme pečenja:

200°C 30 min

Priprema:

Jaja izmutite i dodajte kokosovo brašno, jogurt i sladilo.

Kolačići s malinama

Uzmite duboku zdjelu za pečenje, ili kalupe za maffine. Na dno stavite papir za pečenje, ili košarice za muffine, ili ju samo malo namastite. Napunite do polovice ili malo više. Ovo je doza za 15 kolačića.

Kolačići s malinama

Stavite u pećnicu na 200°C oko pola sata. Kada su gotovi, izvadite ih van i pustite da se ohlade.

Kolačići s malinama

Želatinu pripremite kao što piše na pakiranju. U posebnu zdjelicu ubacite maline, zgnječite ih i zagrijavajte dodavajući želatinu. Možete ih malo zasladiti sladilom.

Napunite kalupe do vrha mješavinom želatine i maline i stavite u frižider da se ohladi.

Kolačići s malinama

Nutritivne vrijednosti (po kolačiću):

Energetska vrijednost: 117 kcal
Bjelančevine: 5 g
Masti: 8 g
Ugljikohidrati: 3 g

Proteinska pita od jabuka

Pita od jabuka napravljena na sasvim jedan drugačiji način. Riža daje veću količinu vlakana od običnog vučenog ili lisnatog tijesta. Količina masti je minimalna, a također, za razliku od ostalih pita, količina proteina sasvim solidna. Ako želite više proteina, samo dodajte malo više wheya u smjesu, i to je to. Lagano osvježenje, ili idealan obrok nakon treninga.

Sastojci:

  • 100 g riže
  • 3 bjelanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 200 g jabuke (1 veća jabuka)
  • 400 g malomasnog mlijeka
  • 100 g whey proteina okusa vanilije
  • 30 g grožđica
  • cimet

Vrijeme pečenja:

180°C 10 min 150°C 30 min

Priprema:

Rižu stavite da se kuha u 300 g malomasnog mlijeka, dokle god riža ne upije svo mlijeko i ne nastane gusta smjesa.

Jabuke ogulite i narežite na komade, pa pospite cimetom.

Proteinska pita od jabuka

Ostatak, 100 g, mlijeka promiješajte s proteinima od vanilije. Umutite unutra bjelanjke i cijelo jaje. Zatim ubacite jabuke s cimetom i grožđice, i još jednom promiješajte.

Proteinska pita od jabuka

Skuhanu rižu pustite da se ohladi i tek kad je hladna pomiješajte je dobro s jabukama i ulijte u dublji kalup, pa stavite da se peče.

Proteinska pita od jabuka

Ostavite u frižideru da se ohladi oko sat vremena.

Proteinska pita od jabuka

Nutritivne vrijednosti (za jedno serviranje, 1/8 pite):

Energetska vrijednost: 160 kcal
Bjelančevine: 15 g
Masti: 3 g
Ugljikohidrati: 20 g

Cheesecake s lješnjacima

Jako jednostavna varijanta cheesecake. Ovaj je s okusom vanilije, ali možete ga raditi u bilo kojoj kombinaciji koja vam se sviđa. Udio proteina je vrlo visok, a udio masti i ugljikohidrata minimalan, a može se još i smanjiti ako izbacite lješnjake, ili bazu od probavina.

Sastojci:

  • 250 g posnog sira
  • 40 g probavina
  • 10 g želatine
  • 35 g whey proteina od vanilije
  • 15 g lješnjaka
  • 5 g ulja

Priprema:

Probavin samljeti i natopiti s malo ulja, pa staviti u kalup na masni papir. Dobro utisnuti prstima.

Cheesecake s lješnjacima

Lješnjake samljeti ugrubo.

Cheesecake s lješnjacima

Posni sir usitniti vilicom i promiješati s proteinima vanilije i lješnjacima.

Cheesecake s lješnjacima

Želatinu pripremiti prema uputstvima. I kad se rastopi uliti i umiješati s posnim sirom i proteinima. Cijelu smjesu uliti u kalup na bazu od probavina pa ostaviti u frižideru oko pola sata.

Cheesecake s lješnjacima

Nutritivne vrijednosti (za jedno serviranje, 1/8 pite)

Energetska vrijednost: 160 kcal
Bjelančevine: 19 g
Masti: 5 g
Ugljikohidrati: 9 g

Objavljeno 06.08.2013.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!