5 ukusnih recepata s crvenim mesom
Prehrana

5 ukusnih recepata s crvenim mesom

Crveno meso, iako već duži niz godina na lošem glasu zbog visokog udjela zasićenih masti te time negativnog utjecaja na kardiovaskularni sustav, u umjerenim količinama itekako može igrati važnu ulogu u zdravom i uravnoteženom načinu prehrane.

Vrijedan je izvor kvalitetnih proteina, ključnih minerala (pogotovo željeza i cinka), te B vitamina uključujući vitamin B12 – svih onih nutrijenata kojih često manjka u našoj prehrani te nas ostavljaju umornima, razdražljivima i slabog imuniteta.

Zbog navedenog, kao dio uravnoteženog načina prehrane crveno meso čini važan doprinos našem zdravlju te bi ga trebalo u svoje jelovnike uvrstiti 1-2 puta tjedno.

Ako nemate ideje na koji način to napraviti nudimo vam par prijedloga kako ćete ovu vrijednu namirnicu uključiti u svoj jelovnik, a pritom ostati vjerni svom zdravom načinu života.

Svinjske rolice

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 tanka svinjska odreska (300 g)
  • 2 ploške pureće šunke
  • 2 žličice senfa
  • sol i papar
  • 1 mali luk
  • 1 mala glavica salate
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 50 ml povrtnog temeljca
  • žlica maslinovog ulja
  • žlica balzamičnog octa

Priprema:

Odreske dobro istucite batićem za meso. Obrišite ih i natrljajte solju i paprom. Posložite ih na radnu površinu, tanko namažite žličicom senfa te svakog obložite ploškom šunke. Zamotajte i pričvrstite štapićima ili koncem. Luk nasjeckajte na manje kockice. Zagrijte žličicu ulja u maloj posudi te popržite savitke sa svih strana. Zalijte povrtnim temeljcem i pokrito pirjajte na laganoj vatri oko 20 minuta.

Od ulja, octa, soli i papra te preostalog senfa pripremite preljev i njime začinite salatu koju ste prethodno očistili i nasjeckali na sitne komade. Punjene odreske poslužite uz prilog po želji, najbolje povrće.

Savjet: Uz ovo jelo se odlično slaže prilog od gljiva, lagano poprženih na malo luka te obogaćenih žlicom kiselog vrhnja.

Ljuta govedina

Sastojci (za 2 osobe):

  • 300 g govedine
  • 1 velika glavica luka
  • 2 crvene i 2 žute paprike
  • 2 žlice repičina ulja
  • sol i papar
  • žličica ljute paprike
  • 300 g rajčica
  • 2 žlice kiselog vrhnja (10% m.m.)

Priprema:

Govedinu narežite na tanke rezance. Luk narežite na tanke kolutiće. Paprike prerežite na pola, izvadite sjemenke i kožicu, operite, a meso narežite na kockice. Ulje zagrijte u velikoj posudi i u njemu pržite meso do smeđe boje. Dodajte kolutiće luka i kratko pirjajte. Dodajte kockice paprike te sve začinite solju, paprom i ljutom paprikom. Poklopite i pirjajte poklopljeno 15 minuta.

U međuvremenu rajčice prelijte vrućom vodom, ogulite kožicu i narežite na veće kocke. Nakon 10 minuta kuhanja dodajte ih mesu i kratko zagrijte. Izmiješajte kiselo vrhnje i dodajte u smjesu. Još jednom posolite, popaprite i začinite paprikom te odmah poslužite.

Uz ovo jelo se savršeno slaže riža kao prilog!

Punjene tikvice

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 tikvica (oko 600 g)
  • 1 crvena paprika
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica ljute paprike u prahu
  • 400 g mljevenog junećeg mesa
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g sira po želji (gauda, ementaler, mozzarella)
  • 1 jaje

Priprema:

Tikvice operite, očistite, uzdužno prerežite i izdubite. Papriku prerežite na pola, izvadite sjemenke, operite i narežite na kockice zajedno s izdubljenim dijelom tikvica. Mladi luk operite, očistite i narežite na tanke ploške, a češnjak protisnite. Zagrijte žličicu ulja, dodajte luk i češnjak te nakon što ih malo prodinstate dodajte mljeveno meso te lagano pržite. Kada meso malo potamni dodajte pola čaše vode, začinite solju i paprom te dodajte povrće. Pustite da se dinsta oko 20 minuta te po potrebi dodajte vode, dok tikvice na omekšaju.

Lim za pečenje malo nauljite ili ga podložite papirom za pečenje te na njega posložite izdubljene polovice tikvica. Tikvice punite pripremljenom smjesom od mesa te sve premažite 1 umućenim jajem. Na vrh naribajte malo mozzarelle i stavite peći na 180 stupnjeva. Za vrijeme pečenja tikvice možete podlijevati juhom koja vam je ostala od pečenja mesa.

Ražnjići od mesnih okruglica s umakom od avokada

Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 g mljevene teletine
  • 100 g luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 jaja
  • sol, papar
  • 1 čili papričica
  • ½ žličice suhog timijana
  • 1 žlica nasjeckanog peršina

Umak:

  • 1 zreli avokado
  • 1 češnjak češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sok pola limuna
  • sol, papar
  • 1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema:

Mljevenom mesu dodajte sitno nasjeckan luk i češnjak. Zatim dodajte jaja, nasjeckanu papričicu, timijan, sol, papar i peršin. Smjesu dobro izmiješajte (rukama) da se sastojci dobro povežu i lakše izrade kuglice. Oblikujte kuglice, luk narežite na veće komade (veličine kuglice) i naizmjence nanižite na štapiće za ražnjiće. Ražnjiće pecite na roštilju ili tavi.

Umak pripremite tako da razrežete avokado, maknite košticu i koru te ga zdrobite vilicom. Važno je da avokado bude zreo i mekan. Dodajte mu sok od limuna, protisnuti češnjak, sol, papar, maslinovo ulje i peršin. Dobro promiješajte te pečeno meso poslužite s umakom. 

Mesne okruglice s prokulicama

Sastojci (za 4 osobe):

  • 400 g prokulica
  • 500 g miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 300 g đuveča
  • 2 žlice mljevenih zobenih pahuljica
  • 2 češnja češnjaka
  • žličica suhog bosiljka
  • mala ljuta papričica (ili malo kajenskog papra)
  • 1 jaje
  • pola žličice mljevene crvene paprike
  • prstohvat klinčića u prahu
  • sol, papar
  • 3 žlice ulja

Priprema:

Prokulice skuhajte u blago posoljenoj vodi, ocijedite te prebacite u vatrostalnu posudu. Mljeveno meso pomiješajte sa zobenim pahuljicama, nasjeckanim češnjakom, bosiljkom te malom narezanom ljutom papričicom. Dodajte jaje, klinčić, malo papra, mljevenu papriku te posolite. Sve dobro izmiješajte i ostavite smjesu da odstoji oko pola sata na hladnom mjestu te ju potom oblikujte u male kuglice. Pecite okruglice na zagrijanom ulju oko 5 minuta te ih izvadite i dodajte prokulicama.

Đuveč zagrijte u tavi u kojoj ste pekli okruglice te ga prelijte preko mesa i prokulica. Pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Poslužite uz prilog prema želji ili samostalno!

Prije pečenja prokulice i meso možete posuti s malo naribanog sira.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Crveno meso? - Da! x 6
    Crveno meso je jedna od namirnica oko koje se često lome koplja. Jedni će isticati da je crveno meso obavezna namirnica svakoga tko pazi na visok unos proteina i aminokiselina, dok će ga drugi izbjega...
  • Istina o crvenom mesu x 39
    Jesti crveno meso ili ne, jedna je od najvećih dvojbi nutricionizma modernog doba. Ili čak nije ni dvojba jer se većina znanstvenika slaže kada je riječ o svim negativnim stranama konzumacije istog.
  • Jesenskih top 10 namirnica ! x 5
    Bobičasto voće, jabuke, kruške, šljive, smokve, bundeve, prvi mladi listovi špinata, mrkva, kukuruz, kesten...sve ovo jednako je vitaminima A, B i C, folacinu, cinku, kalciju, kaliju, željezu i svemu ...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 26.08.2015
Piše:
Martina Banić