Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zašto su nam masti toliko bitne i kojima dati prednost u prehrani?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Baš kao i vitamini i minerali, tijelu su potrebne i određene količine masti kako bi održalo svoju funkciju. U nastavku članka pročitajte sve što trebate znati o zdravim mastima.

Našem tijelu je potreban redoviti unos masti. Masnoća daje tijelu energiju, štiti organe, podržava rast stanica, održava razinu kolesterola i krvni tlak pod kontrolom i pomaže tijelu da apsorbira vitalne hranjive sastojke.

U slučaju potpunog izbacivanja masti iz prehrane, dolazi do manjka niza ključnih nutrijenata u organizmu, a koji su neophodni za pravilan rad i razvoj organizma u cijelosti.

masti

Vrste i važnost masti u prehrani

Masti su hranjive tvari u tijelu koje se moraju unositi u zdravoj količini, a pretjerana konzumacija može dovesti do rizika od razvoja niza bolesti ili tegoba.

Općenito, postoje tri vrste masti, zasićene masti, nezasićene masti (nadalje podijeljene na polinezasićene i mononezasićene masti) i transmasti. Kumulacija svih gore spomenutih masti odnosi se na ukupni udio masti.

Masti su važne za tijelo jer:

  • Opskrbljuju organizam energijom
  • Održavaju tjelesnu toplinu organizma
  • Kao jastuci štite organe
  • Neophodne su za pravilan stanični rast
  • Doprinose apsorpciji vitamina koji se tope u mastima, poput A, D, E i K.

masti

U kojim namirnicama nalazimo zdrave masti?

Kako biste svakodnevno organizam opskrbljivali s dovoljnim količinama zdravih masti, savjetujemo da u jelovnik uključite što više sljedećih namirnica:

  • Jaja – smatra ih se savršenom namirnicom radi omjera i udjela nutrijenata. Konzumacija cijelih jaja doprinosi dostatnom unosu zdravih masti.
  • Sir – izvrstan izvor masti i kalcija, no, kod odabira sireva prednost dajte svježima i što manje prerađenima u koje su često dodani različiti aditivi.
  • Masna riba - različite ribe poput lososa, srdele i pastrve dobar su izvor zdravih masti. One su također bogat izvor omega-3 masnih kiselina.
  • Avokado – izvrsno voće koje se može pohvaliti najvećim udjelom masti od sveg voća. Sa svojom kremastom teksturom i bogatim okusom, avokado se može koristit u prehrani na stotine načina, od smoothieja, do namaza ili sastojaka u kolačima.
  • Orašasti plodovi – orasi, pistacije, bademi… samo su neki od orašastih plodova koje možete konzumirati kao grickalice i tako imati zdravi međuobrok. Također, možete ih dodati u zobene kaše, deserte, salate i niz drugih obroka.

Uključite barem neke od navedenih namirnica bogatih mastima u svoj svakodnevni jelovnik i tako osigurajte dovoljan dnevni unos kako biste osigurali pravilan rad organizma i svih njegovih sustava.

Objavljeno 29.07.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!