Okusi hrane koju jedemo i njihov učinak na probavu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Previše kiselog okusa može izazvati zavist, ljubomoru i pesimizam. Stoga je kao i uvijek važna umjerenost.

Prema ayurvedi, okus se sastoji od nekoliko komponenata. Prvobitni okus hrane koji osjetimo odmah kada hranu unesemo u usta i način na koji on djeluje na tijelo naziva se rasa. Zatim postoji utjecaj koji svaki okus ima na probavu, a naziva se virya. Hrana sa vrućom viryom će povećati vašu probavnu vatru dok će je ona sa hladnom viryom smanjiti.

Okus također ima i dugotrajniji suptilniji utjecaj na tijelo koji se naziva vipak. Neki okusi će olakšati tijelo i kroz dulje razdoblje dovesti do gubitka težine dok će neki okusi djelovati upravo suprotno.Svaki od šest okusa identificiranih u ayurvedi ima specifične osobine, takozvane gune. Okus može biti lagan ili težak, suh ili mokar, itd. Te karakteristične osobine određuju kako će okus utjecati na organizam kratkoročno i dugoročno.

Nije nužno jesti indijsku hranu da biste postigli željenu ravnotežu okusa iako ona nudi široki spektar raznovrsnih balansiranih obroka. Svaka je kultura razvila svoj način spremanja jela različitih okusa. U nekim su kuhinjama neki okusi više ili manje zastupljeni i dodatkom različitih začina jela se mogu prilagoditi specifičnim potrebama svakog tipa organizma.

Slatki okus

Slatki okus se sastoji od elemenata zemlje i vode i ima hladnu viryu. To znači kako je prvobitni utjecaj slatkog okusa na probavu da ju uspori i blago inhibira. Vipak je sladak. Slatko je po prirodi teško i mokro i ono će izazvati osjećaj težine i vlažnosti u tijelu kako kratkotrajno tako i dugotrajno.

Praktično to znači da će slatkiši u većim količinama povećati težinu, vlagu i smanjiti okretnost tijela. Iznenađujuće ? Pa i nije, zar ne ?

Pa ipak, slatki okus u umjerenim količinama može pružiti najviše zadovoljstva i odličan je za stimuliranje rasta i osjećaja sigurnosti. U ayurvedi okus označava i osjećaj, te svaki okus ima suptilni emocionalni ili mentalni utjecaj na našu svjesnost kao i fizički.

Slatki okus u odgovarajućoj količini stvara osjećaj ljubavi i blagostanja, profinjeni osjećaj zadovoljstva.

Previše slatkog okusa izazvat će inerciju i samodovoljnost.Sličan utjecaj ima i na probavu. Iako će pružiti osjećaj zadovoljstva, neće pospješiti probavu već ju i usporiti. Zbog tog zadovoljavajućeg doživljaja, slatki će okus vrlo smirujuće djelovati na mentalnu energiju osobe vata tipa.

Elementi vode i zemlje djeluju vrlo prizemljujuće na Vatu, a svojim hladnim svojstvom odlično uravnotežuju i ublažuju Pittu. Suprotno tome, Kapha može postati preopterećena slatkim okusom jer joj on nudi ono što Kapha već ima u izobilju : hladnoću, zemlju i vodu koji ju mogu odvesti do inercije.

Kiseli okus

Sastoji se od elemenata zemlje i vatre. Kiseli okus pojačava probavu (stoga se često preporuča jogurt kod probavnih tegoba) i blago zagrijava cijelo tijelo.Virya i vipak su kiseli što znači da nastavlja zagrijavati tijelo i nakon prvobitne tople reakcije. Druge osobine kiselog okusa su blaga težina i vlažnost.

Vata ima mnogo koristi od te vlažnosti, težine i prizemljujuće kvalitete kiselog okusa. Kod osoba Pitta tipa to može biti problem jer Pitta ima dovoljno topline sama po sebi. Kiseli će okus također zasmetati i Kaphi jer će potaknuti na zadržavanje još više vode i težine u organizmu. Stoga je za Kaphe i Pitte bolje da kiseli okus balansiraju sa drugim okusima dok će Vati on znatno pomoći kod loše probave.

Na emocionalnoj i mentalnoj razini, kiseli će okus stvoriti osvježavajući smisao realizma. Kiselo posjeduje neku vrsta zova buđenja koji nas vraća u realnost.Previše kiselog okusa može izazvati zavist, ljubomoru i pesimizam. Stoga je kao i uvijek važna umjerenost.

Slani okus

Vatra i voda su elementi koji čine slani okus. Vatra mu daje zagrijavajući učinak (virya), a poput slatkog i kiselog ima kvalitete težine i vlažnosti. On će potaknuti zadržavanje vode u organizmu. Njegov vipak je sladak što znači da će nakon prvobitnog učinka grijanja na duge staze biti više prizemljujući i vlažeći.

Slani će okus blago potaknuti probavu i zapaliti agni. Vata će imati koristi od njegove osobine da zagrijava i zadržava vlagu, a ta ista toplina može zasmetati već dovoljno toploj Pitti.

Za Kaphu je slani okus dvosjekli mač - iako njoj odgovara toplina slanog okusa, njegova osobina da zadržava vlagu i povećava težinu nisu ono što Kapha treba. Utjecaj koji slani okus ima na um i osjećaje je raznolik.

U maloj količini osobi će pružiti osjećaj sigurnosti u sebe i otvorenost prema okolini. U prevelikim količinama može izazvati skučenost uma i strogost.

Kod nekih će pak previše slanog okusa stvoriti nesavladivu potrebu za zadovoljavanjem osjetila, hedonizmom. U našoj kulturi sol se često (nesvjesno) koristi za zadovoljavanje i poticaj adrenalnih žlijezda na pretjerano lučenje, na način na koji mnogi koriste kofein. Male količine slanog okusa odličan su poticaj za probavu.

Ljuti okus

Ljuti se okus sastoji od elemenata zraka i vatre. On ja najljući od svih okusa i najbolji za poticanje probave. Lagan je i vrlo suh. Vipak je ljut i zato je njegov utjecaj na tijelo od početka do kraja vruć, suh i lagan. Iz tog je razloga odličan za uravnotežavanje Kaphe jer isušuje i zagrijava njezinu vlažnost i masu.

Male količine ljutog okusa mogu biti korisne za Vatu i to specijalno u kombinaciji sa drugim manje suhim okusima. Velike količine ljute hrane mogu jako uznemiriti Vatu jer će lakoća i suhoća tog okusa pojačati kretanje u crijevima i dehidraciju organizma. Ljuti je okus uglavnom prejak za Pittu i bolje ga je u potpunosti izbjegavati ili uzimati u vrlo malim količinama.

Utjecaj ljutog okusa na emocije i svjesnost je takav da povećava strastvenost.

U umjerenoj količini ljuti će okus pokrenuti tijelo, zagrijati ga, motivirati i pročistiti (kao, recimo, čišćenje sinusa). Na sličan način će djelovati na um - razbistriti ga i donijeti na površinu neke neriješene probleme. U prevelikoj količini ljuti će okus izazvati preveliki bijes, agresivnost i zamjeranje. Stoga je kao i uvijek važna umjerenost ovisno o individualnom tjelesnom tipu i ravnoteži organizma.

Gorki okus

Taj okus sastoji se od elemenata zraka i etera. Najhladniji je i najlakši od svih okusa te prilično suh. Njegova virya je hladna, a vipak ljut. To znači da će s vremenom njegov utjecaj na organizam biti suhi, a njegova će hladnoća biti ublažena trpkim vipakom.

Kratkotrajni utjecaj gorkog okusa je svakako rashlađujući.

Gorki okus odlično uravnotežuje tešku, hladnu kvalitetu slanog, kiselog i slatkog okusa. Također je rijedak u našoj nacionalnoj kuhinji. Tamnozeleno, lisnato povrće je odličan primjer gorke hrane.

Ono može olakšati obrok i ponuditi veliku količinu vitamina A, kalcija, željeza, magnezija.

Razno bilje također ima gorki okus. Gorki je okus jako dobar za Pittu, a posebice za poboljšanje probave koja je izašla iz ravnoteže. Također je dobar za Kaphu, ali nipošto za Vatu.

U malim količinama, utjecaj gorkog okusa na svjesnost je takav da pomaže osobi da ima realan stav. Zanimljivo je da su se gorke biljke u mnogim kulturama koristile za spiritualna putovanja i u potragama za vizijama. Gorki okus nas može ispuniti blagim nezadovljstvom koje nas tjera da idemo dalje i vidimo stvari onakvima kakve one zaista jesu.

U prevelikim količinama gorki okus može stvoriti otrježnjujući učinak ili žaljenje i tugu.To je okus koji ćemo u početku teško uživati, ali koji dobro balansira ostale okuse.

Trpki okus

Zrak i zemlja stvaraju posljednji, trpki okus. Virya je umjereno hladna, a kvalitete su blago suha i lagana. Vipak, tj. postprobavni učinak je ljutkasti. Njegova blaga hladnoća odgovara Pitti, a blaga suhoća Kaphi. Trpki okus nije ni najmanje dobar za Vatu jer, poput gorkoga, samo povećava njezinu suhoću i lakoću.

Trpki okus može usporiti probavu jer stimulira sužavanje krvnih žila koje vode do probavnih organa i tako usporava dotok krvi, enzima i energije u tom području. Mentalno i emocionalno, trpki okus stimulira asketski, prilično strogi pristup životu. U prevelikim količinama (koje se rijetko mogu susresti) on izaziva nihilistički stav i gubitak interesa za život. Male količine su dobre za isušivanje ekstremnog emocionalizma i otrježnjavanja.

Postoji vrlo malo hrane čiji je prvobitni utjecaj na tijelo trpki, poput nezrelih banana. Hrana se uglavnom sastoji od kombinacije okusa i trpki je često jedan u paleti okusa koji se kasnije osjete. Tako naprimjer, mnoge žitarice, grahorice i povrće imati će prvobitni slatki, a zatim trpki učinak na tijelo. Stoga su grahorice jako dobre za Pittu. One imaju hladnoću trpkog i slatkog okusa te ravnotežu vlažnosti (od slatkog) i suhoće (od trpkog okusa).

Objavljeno 08.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!