VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Deklaracije prehrambenih proizvoda: na što treba obratiti pozornost pri kupovini

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste ponekad ostali zbunjeni pri čitanju deklaracija prehrambenih proizvoda, ne brinite, niste jedini. Uz činjenicu da zapravo jako mali dio nas uopće čita oznake na proizvodima, većina onih koji čitaju ne razumiju sve informacije koje se nalaze na oznakama, odnosno misle da razumiju.

Deklaracije su za proizvode nešto kao što su za nas ljude naše osobne iskaznice. Zakonom je određeno što točno svaka deklaracija mora sadržati:

 • naziv proizvoda
 • popis sastojaka
 • količina ili kategorija određenih sastojaka
 • neto količina proizvoda
 • rok valjanosti
 • uvjeti čuvanja i uporabe (ako je potrebno)
 • informacije o proizvođaču
 • informacije o distributeru i/ili uvozniku koji proizvod stavlja na tržište
 • zemlja porijekla
 • upute za uporabu (ako je potrebno)
 • stvarne jakost alkohola po volumenu kada je riječ o alkoholnim pićima ili proizvodima koji sadrže alkohol

Razumijevanje što se nalazi u hrani koju kupujemo ključno je za odabir kvalitetnih namirnica. Oznake proizvoda trebale bi nam olakšati put do tih informacija, međutim nije ih uvijek lako dešifrirati. Što zapravo dobivamo kada kupujemo voćni sok, bezmasni sir ili kekse bez šećera.

Situacija se još dodatno komplicira ako negdje na pakiranju piše "svježe", "bez aditiva" ili "prirodno". Iako na nečemu piše da nema aditiva u proizvodu ili da je svježe, treba biti oprezan i malo detaljnije proučiti sastav proizvoda. Najvažnije je znati što zapravo trebamo tražiti kada čitamo oznake na proizvodu.

Slika proizvoda, koja je u većini slučajeva samo ilustrativne naravi, prvo je što primjećujemo kako gledamo pakiranje. Najčešće uz tu sliku budu ispisane riječi kao "zdravo", "ukusno", "svježe" i drugi pojmovi koji će nas potaknuti da počnemo razmišljati da je to zaista proizvod koji želimo kupiti.

Ponekad su sitnijim slovima istaknuti i informacije o dodatku koji podiže vrijednost proizvoda s nutritivne strane, npr. vitamin D, kalcij ili slično. Naravno, naše tijelo treba te mikronutrijente, međutim upitno je koliko proizvod sadrži navedenog mikronutrijenta.

Informacije koje su zaista bitne

Jedan od najboljih savjeta je da izbjegavate prednju stranu pakiranja jer je to mjesto gdje će proizvođači najčešće staviti tvrdnje kojima vas žele namamiti da kupite njihov proizvod. Najvažnije i najpouzdanije informacije koje trebamo tražiti najčešće se nalaze na poleđini pakiranja, one jesu:

Nutritivni sastav

Nutritivni sastav sadrži informacije o sastavu makro i mikronutrijenata u proizvodu, kao i kalorijskoj vrijednosti proizvoda, najčešće izračunatoj za 100 grama navedenog proizvoda, a ponekad i za preporučenu porciju. Nutritivni sastav proizvoda sadrži informacije o:

 • energetska vrijednost – unatoč stalnoj borbi s ugljikohidratima i mastima, kalorije su ono što je bitno kada govorimo o kontroli tjelesne težine, stoga prvo što bi trebali pogledati u nutritivnom sastavu je broj kalorija koje jedna porcija ili 100 g proizvoda sadrži. Informacija o energetskoj vrijednosti dolazi u dvije brojke: jedna predstavlja kalorijsku vrijednost koja se najčešće koristi kada je riječ o hrani (kcal), a druga predstavlja vrijednost u kilodžulima (kJ) što je mjerna jedinica za rad, energiju ili toplinu u fizici.
 • masti i (od toga) zasićene masne kiseline – jedan gram sadrži 9 kalorija, masti se dijele na nezasićene (zdrave) i zasićene (nezdrave) masne kiseline, ono čemu treba težiti su proizvodi koji sadrže što manje zasićenih masnih kiselina.
 • ugljikohidrati i (od toga) šećeri – jedan gram sadrži 4 kalorije, ugljikohidrati su osnovna tvar koju naše tijelo koristi za energiju u tijelu, međutim šećeri su vrsta ugljikohidrata koju želimo u što manjoj količini unositi, stoga treba pripaziti na omjere šećera i ugljikohidrata u nutritivnom sastavu.
 • bjelančevine – jedan gram sadrži 4 kalorije, bjelančevina su osnovna građevna jedinica naših mišića, prehrana bogata proteinima nužna je za izgradnju i očuvanje mišićne mase.
 • sol – sol je namirnica koja se nalazi u mnogo proizvoda, i treba pripaziti da se ne premaši preporučeni dnevni unos soli koji je 5 g po danu za zdrave osobe (1 čajna žlica soli). Osobe koje imaju problema s visokim krvnim tlakom trebale bi konzumirati namirnice s manjim udjelom soli.

Porcija i broj porcija po pakiranju

Ako postoji informacija o veličini porcije koju proizvođač preporučuje svakako treba provjeriti o kojoj se količini radi, jer normativi se znaju razlikovati, kako od proizvođača do proizvođača, tako i od proizvoda do proizvoda. Često se može pronaći da je preporučena veličina porcije manja nego što je uobičajeno kada konzumiramo određeni proizvod.

Uzmimo za primjer kutiju keksa: proizvođač je napisao da je preporučena porcija 1 polovica keksa i na temelju te količine je u nutritivnom sastavu istaknuo koliko jedna porcija sadrži pojedinog nutrijenta. Preporučena porcija najčešće je napisana pri dnu ambalaže kako ne bismo odmah uočili da se zapravo radi o vrijednostima za pola pojedenog keksa.

Molim vas, neka se javi ona ili onaj koji pojede pola keksa, a drugu polovicu ostavi za kasnije. Tako proizvođači zapravo prikazuju kako keks iz našeg primjera uopće nema puno kalorija, dok to zapravo nije tako.

Popis sastojaka u proizvodu

Proizvođači su obavezni navesti popis sastojaka koji se nalaze u proizvodu. Popis sastojaka nekog proizvoda poredan je po kvantiteti, od najveće količine do najmanje. Umak od rajčice na čijem je popisu sastojaka rajčica na prvom mjestu govori nam da je rajčica glavni i većinski sastojak. Začin, npr. bosiljak, koji je dio umaka od rajčice, a naveden je na zadnjem mjestu u popisu, označava da tog začina ima najmanje u sastavu umaka.

Uvijek pogledajte prva 2-3 sastojka, jer oni u pravilu čine veliku većinu proizvoda koji kupujete. Ako se među njima nalazi neki prerađeni proizvod možete pretpostaviti da taj proizvod možda i nije najzdravija opcija. Pokušajte uvijek birate proizvode koji na popisu sastojaka imaju cjelovite namirnice.

Sama dužina popisa isto može biti dobra informacija, uobičajeno duži popis sastojaka govori da se radi o proizvodu koji je prerađen. Na popisu ćete naći i emulgatore, konzervanse i druge sastojke koji se dodaju proizvodima kako bi im se produžio rok trajanja i dodao okus ili tekstura. Također je bitno provjeriti koji se sve mikronutrijenti i u kojoj količini nalaze na popisu sastojaka.

Postotak preporučenog dnevnog unosa

Postotak preporučenog dnevnog unosa (% PU) odnosi se na postotak određenog nutritivnog sastojka koji će biti zadovoljen unosom napisane količine proizvoda. On se temelji na izračunu za prehranu od 2000 kalorija, ali treba biti oprezan s ovim podatkom jer može dovesti do zabluda.

Nemamo svi jednake prehrambene potrebe, čak iako možda unosimo jednak broj kalorija. To je samo okvirni podatak o doprinosu navedenog proizvoda u ukupnom dnevnom unosu makro i mikronutrijenata i nikako ne bi trebao biti vodič kada je prehrana u pitanju.

Tvrdnje koje možemo naći na proizvodima

Proizvođači na proizvode stavljaju tvrdnje kojima žele naznačiti dodatnu vrijednost proizvoda, međutim ne znače sve tvrdnje točno ono što piše. Kako bi neki proizvod mogao imati određenu tvrdnju, mora zadovoljiti propise po pitanju sastava hranjivih tvari. U nastavku smo izdvojili najčešće tvrdnje:

 • "smanjena energetska vrijednost" – označava da 100 g namirnice u krutom stanju ne sadrži više od 40 kcal, odnosno 100 ml tekućine 20 kcal
 • "bez energetske vrijednosti" – namirnica ne smije sadržavati više od 4 kcal
 • "sa smanjenim udjelom masti" – označava da namirnica u sastavu ne smije imati više od 3 g masti na 100 g ili 1,5 g masti na 100 ml
 • "fat free" – označava da namirnica nije u potpunost oslobođena od masti, već da u sastavu ne smije imati više od 0,5 g masti na 100 g ili 100 ml
 • "bez šećera" – namirnica ne smije sadržati više od 0,5 g šećera na 100 g ili 100 ml
 • "bez dodanog šećera" – namirnica ne smije u svom sastavu imati dodane jednostavne šećere ili druge zaslađivače
 • "bogato vlaknima" – proizvod sadrži najmanje 6 g vlakana na 100 g ili najmanje 3 g vlakana na 100 kcal.
 • "organsko" – kako bi proizvod mogao imati oznaku organsko treba biti proizveden bez korištenja pesticida, sintetičkih fertilizatora i drugih umjetnih tvari. Kada je riječ o mesu, životinje moraju biti hranjene organskom hranom i ne smiju dobivati dodatke prehrane u obliku hormona i antibiotika

Ako na pakiranju piše neka od sljedećih tvrdnji, to znači da proizvod sadrži određeni sastojak:

 • "sa sladilom/sladilima" – sadrži sladila
 • "sa šećerom/šećerima i sladilom/sladilima" – sadrži dodane šećere
 • "aspartam" – sadrži aspartam (izvor fenilalanina)
 • "prekomjerna konzumacija može imati laksativni učinak" – sadrži više od 10% dodanih poliola
 • "visoki sadržaj kofeina, ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama" – sadrži kofein u količini većoj od 150 mg/L

Sada kada znate gdje tražiti informacije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi, sljedeći put kada budete u kupovini uzmite si vremena i proučite što točno kupujete. Možda otkrijete da neke od namirnica koje redovito konzumirate nisu toliko dobre kao što to proizvođači naglašavaju.

Objavljeno 18.03.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!