VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Brazilski oraščići - najbolji izvor selena na svijetu!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Brazilski oraščići su orašasti plod koji polako (prvenstveno zbog cijene), ali sigurno dolazi na naše jelovnike kao izvrstan međuobrok i grickalica koja se može podičiti visokim udjelom selena, magnezija te niza zdravih masti.

Što su brazilski oraščići?

Brazilski oraščići su orašasti plod koji se može jesti sirov i blanširan. Orašasti plodovi rastu u okruglim plodovima, nalik kokosovom orahu, u narančastim dijelovima u kojima se, kad se otvore, nalazi oko 12-20 brazilskih oraha.

brazilski orascici

Nutritivna vrijednost brazilskih oraščića

Brazilski oraščići su izvrstan izvor mononezasićenih masnih kiselina koje doprinose ljudskom zdravlju, što je njihova velika vrijednost. No, osim toga, ovaj orašasti plod je bogat proteinima te važnim nutrijentima poput magnezija, cinka, kalcija te vitamina E i B.

Ipak, ono po čemu se brazilski oraščići najznačajnije ističu je selen. Naime, oni su najbolji izvor selena na svijetu! Selen je esencijalni mineral i antioksidans potreban za pravilan rad imuniteta i zaštitu stanica od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom. Sa samo 5-6 brazilskih oraščića na dan unijet ćete potrebnu dnevnu količinu selena što je njegova iznimna kvaliteta.

Utjecaj na kardiovaskularno zdravlje

Kalcij, magnezij i kalij koje nalazimo u brazilskih oraščićima utječu na krvni tlak pa se ovaj izvrsni međuobrok smatra pozitivnim za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja. Pritom samo birajte brazilske oraščiće koji nisu dodatno posoljeni.

Također, visoka količina mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina te relativno nizak udio zasićenih masnih kiselina doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

brazilski orascici

Utjecaj na zdravlje mozga

Orašasti plodovi općenito, pa onda i brazilski oraščići sadrže antioksidans imena elagička kiselina koja po nedavno provedenoj studiji objavljenoj u Neurochemical Research ima antiupalno djelovanje s potencijalnim neuroprotektivnim učincima.

Utjecaj na kolesterol

Zbog niskog udjela zasićenih masnih kiselina i visokog onih nezasićenih brazilski oraščići imaju pozitivan utjecaj na smanjenje ukupnog i LDL „lošeg“ kolesterola. Sa samo jednim serviranjem brazilskih oraščića (6-10 komada) potvrđeno je pozitivno djelovanje za profil lipida kod zdravih odraslih osoba.

Utjecaj na štitnjaču

Selen kojeg u iznimno velikoj količini nalazimo u brazilskim oraščićima je ključan nutrijent u pravilnom funkcioniranju štitnjače. Kod nekih osoba potvrđen je pozitivan utjecaj brazilskih oraščića na razine hormona štitne žlijezde.

Osim toga, studija objavljena u  Journal of the National Cancer Institute potvrdila je da adekvatan unos selena može smanjiti rizik od razvoja određenih vrsta karcinoma poput karcinoma želuca i jednjaka.

brazilski orascici

Utjecaj na raspoloženje

Niske razine selena u organizmu su povezane s nekim poremećajima raspoloženja poput anksioznosti, depresije i umora. Studija objavljena u Biological Psychiatry potvrdila je da su simptomi poremećaja raspoloženja smanjeni nakon 5 tjedana unosa 1000mcg selena na dan, što je ekvivalent oko 8 komada brazilskih oraščića.

Smiju li svi jesti brazilske oraščiće?

Brazilski oraščići su načelno sigurni za konzumaciju. Jedina mjera opreza savjetuje se onima koji uz njih, uzimaju selen kao dodatak prehrani jer previsok unos selena može izazvati stanje koje se zove selenoza. Simptomi su gubljenje kose, slabljenje kvalitete noktiju i njihovo listanje i sl.

Stoga, ako nemate problema sa selenom i ne uzimate ga kao dodatak prehrani zbog nekog zdravstvenog razloga, brazilski orah možete uključiti u svoju svakodnevnu prehranu. Pojedite svakodnevno 5-6 komada i unesite u organizam hrpu zdravih masti i minerala i vitamina koji doprinose zdravlju.

 

Objavljeno 30.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!