Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Vitamin B17 (amigdalin): Niti je vitamin niti liječi rak, a i otrovan je!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Rijetko o kojem vitaminu ili mineralu postoji toliko snažan mit kao o vitaminu B17 ili amigdalinu. Naime, potražite li informacije o njemu po bespućima interneta ono što ćete dominantno pronaći su tvrdnje da ovaj vitamin liječi karcinom. No, zasad ta tvrdnja nema svoju znanstvenu potvrdu.

Amigdalin je spoj koji se nalazi u:

 • Sirovim orašastim plodovima: kao što su gorki badem, sirovi badem i makadamija.
 • Povrću: mrkva, celer, klice graha, mungo grah, lima grah i bijeli grah.
 • Sjeme: proso, laneno sjeme i heljda.
 • Koštice: jabuke, šljive, marelice, trešnje i kruške.

Ekstrakcijom amigdalina iz meke jezgre sjemenke marelice, nastaje pročišćen i koncentriran leatril. Amigdalin je nitrilosid, kategorija teška za klasificiranje jer se nalazi u hrani, a nije hrana. Kao i nitrilosidi, amigdalin strukturom nalikuje grupi B vitamina pa ga je dr. Krebb, koji ga je i otkrio, nazvao B17.

marelica

Zašto se amigdalin naziva vitaminom?

Amigdalin ili leatril se zapravo pogreškom naziva vitamin B17 iako on nema nikakve obilježje vitamina. Zapravo, radi se o patentiranom lijeku koji je 1952. godine stvorio dr. Ernst T. Krebs. Krebs je promovirao neistinitu tezu da su karcinomi rezultat nedostatka vitamina, i to upravo njegovog vitamina B17.

Njegova klasifikacija amigdalina kao vitamina je zapravo izbjegavanje tadašnjih federalnih zakona koji su bili različiti za lijekove od onih za dodatke prehrani, u što se vitamini inače svrstavaju.

b17

Što kaže znanost?

Laboratorijske i studije provedene na životinjama daju pomiješane rezultate. Nekoliko ih je utvrdilo da nema benefita od uzimanja vitamina B17, dok ih nekoliko potvrđuje da ovaj spoj ima blagi utjecaj na neke vrste stanica karcinoma te može smanjiti osjećaj boli.

No, do zasad nema kontrolirane kliničke studije o utjecaju B17 na zdravlje ljudi što znači da nema studije koja radi komparativnu analizu među dvjema skupinama, onom koja uzima B17 i onom koja je na placebu.

b17

Rizik kod uzimanja B17

Tijekom razbijanja molekula B17 u crijevima nastaje cijanid, poznati otrov. Upravo u ovome nalazi se najveći rizik kod uzimanja B17: moguće je trovanje cijanidom. Može doći do naglog pada tlaka, oštećenja jetre, ali čak i kome. Visoke doze, one koje se mogu postići unosom 50-60 koštica marelice mogu čak izazvati smrt.

Simptomi trovanja cijanidom su:

 • Vrtoglavica
 • Mučnina i povraćanje
 • Glavobolja
 • Plava koža
 • Padanje kapaka
 • Problemi s hodanjem
 • Zbunjenost
 • Groznica

Dodatno, uzimanje vitamina C uz neki od izvora B17 može pojačati simptome trovanja. Naime, vitamin C ubrzava konverziju amigdalina u cijanid, ali i prazni zalihe cisteina u organizmu, aminokiseline koja pomaže tijelu u detoksifikaciji hidrogen cijanida.

Stoga, kod razmatranja vitamina B17 imajte prvo na umu da se uopće ne radi o vitaminu već o patentiranom lijeku. Dodatno, i puno važnije, njegovo pozitivno djelovanje na stanice karcinoma nije znanstveno, a njegov unos u velikoj količini može izazvati trovanje, pa čak i smrt.

Objavljeno 11.01.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!