Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Koštice marelice – otrov ili lijek?

Image

Koštice marelice su sjemenke marelice, skrivene unutar tvrde kore jezgre ploda marelice. Marelice ponajviše uspijevaju u području središnje Azije i Mediterana, a zbog svojeg slatkastog okusa mnogi ih jedu umjesto gorkastog badema.

Poznat je ponajprije kao osnovna prehrambena namirnica plemena Hunza (na sjeveru Pakistana blizu granice s Kinom). Budući da su im marelice, kako meso tako i koštice najvažnija prehrambena namirnica, njihova prehrana čini i do 200 puta više amigdalina od prosječne zapadnjačke prehrane. No, među Hunzama nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja od karcinoma.

Svojim sastavom sjemenke marelice obiluju vitaminom B17 (leatril ili amigdalin) koji je jedan od najkontroverznijih vitamina o čijim učincima se lome koplja među znanstvenicima, nutricionistima i farmaceutskom industrijom. I dok jedni vitamin B17 smatraju lijekom za karcinome, drugi tvrde upravo suprotno - ovaj vitamin potiče razvoj malignih stanica i jedan je od najgorih otrova za organizam! U potrazi za dostupnim informacijama o B17 pronaći ćete niz dijametralno suprotnih tvrdnji i stajališta stručnjaka pa je nemoguće dati konačan sud o ovom vitaminu.

Ekstrakcijom amigdalina iz meke jezgre sjemenke marelice, nastaje pročišćen i koncentriran leatril. Amigdalin je nitrilosid, kategorija teška za klasificiranje jer se nalazi u hrani, a nije hrana. Kao i nitrilosidi, amagdilin strukturom nalikuje grupi B vitamina pa ga je dr. Krebb, koji ga je i otkrio, nazvao B17.

Što tvrde pobornici konzumacije vitamina B17?

Molekula amigdalin sadrži četiri elementa benzaldehid, cijanid i dvije molekule glukoze. Cijanid i benzaldehid su otrovi, ako se nađu samostalno, a ne kao dio neke molekularne formacije. Primjerice, cijanid nalazimo u mnogo vrsta hrane unutar molekula gdje je on kemijski neaktivan. Usput, naše tijelo sadrži enzim rudanazu koji "lovi" slobodne molekule cijanida i kombinira ih sa sumporom, čineći ih bezopasnima. Rudanaza funkcionira kao katalizator u reakciji povezivanja slobodnog cijanida i sumpora pri čemu nastaju cianati, neutralne supstance koje se luče iz ljudskog organizma kroz urin ne oštećujući zdrave stanice.

Stanice malignih tumora, za razliku od zdravih stanica, sadrže enzim koji druge stanice nemaju – beta-glukozidazu. Ovaj enzim je odgovoran za "otključavanje" enzima koji djeluje na molekulu amigdalina. Beta-glukozidaza oslobađa benzaldehid i cijanid koji zajedno stvaraju toksično okruženje u neposrednoj blizini kancerogenih stanica, te ih na taj način selektivno uništava.

Pobornici konzumacije vitamina B17 u borbi protiv tumorskih oboljenja ističu njegovu višestruku učinkovitost:

 • popravlja ukupno zdravlje, podiže nivo energije i potiče vitalnost
 • detoksicira i čisti organizam od nakupljenih otrova
 • pomaže u produljenju i poboljšanju kvalitete života

Mnogi oboljeli od karcinoma se odlučuju za liječenje vitaminom B17 kao alternativnim načinom liječenja. Prvi slučajevi ove vrste liječenja zabilježeni su u Rusiji 1845. godine, a u SAD-u se B17 koristi od 2-ih godina 20. stoljeća. U sedamdesetima je upravo laetril u velikim dozama bio promoviran kao najbolji lijek protiv karcinoma, u kombinaciji s drugim vitaminima i enzimima.

Što tvrde protivnici konzumacije vitamina B17?

Protivnici konzumacije laetrila u liječenju bilo kojeg oblika karcinoma, ali i uobičajene konzumacije (poput sjemenki marelice) ističu nepostojanje znanstvenih dokaza o njegovoj učinkovitosti. Osim toga, tvrde da je cijanid jednako opasan nađe li se samostalno ili u molekularnoj formi,  upravo se amigdalin u ljudskom organizmu pretvara u cijanid u želucu odakle potom ulazi u krvotok i šteti cijelome organizmu.

Također, navode niz nuspojava koje su izazvane cijanidom koji se luči iz ovog vitamina. Među njima su:

 • mučnina
 • glavobolja
 • oštećenja jetre
 • manjak kisika u mišićnim tkivima
 • pad krvnog tlaka
 • groznica
 • živčana oštećenja
 • zbunjenost, a u najgorim slučajevima i komu i smrt ( u slučajevima kad se unese 50 g laetrila što je jednako oko 60 sjemenki marelice dnevno)

Što kaže znanost?

Tragajući za podacima o učinkovitosti laetrila u liječenju karcinoma nalazimo na niz suprotnih tvrdnji, od znanstvenih istraživanja koja pobijaju njegovu učinkovitost, onih koji dokazuju štetnost, do pojedinačnih slučajeva oboljelih koji tvrde da ih je izliječio upravo - vitamin B17.

Jedna studija provedena na životinjama oboljelim od tumora je pokazala da je terapija laetrilom usporila rast stanica tumora i zaustavila širenje malignih stanica na pluća. No, ponovljena studija nije pokazala iste rezultate pa je studija ostala nepotvrđena.

Amigdalin (aktivna komponenta laetrila) je pokazala antitumorsku aktivnost u dvije laboratorijske studije kada je aplicirana s enzimom glukozidazom. Upravo taj enzim potiče amigdalin da ispusti cijanid koji je uništio stanice raka. No, ističu znanstvenici, u tijelu bi cijanid imao negativne učinke i na druge organe i tkiva, a ne samo na tumor.

Amigdalin povećava osjetljivost stanica raka na radijaciju, stoji u zaključku jedne studije. Naime, stanice raka u središtu malignog tkiva imaju znatno manje kisika od stanica na površini tumora. Upravo manjak kisika čini stanice otpornima na radijaciju, što umanjuje učinke klasičnog liječenja. Tijekom ove studije, amigdalin je povećao apsorpciju kisika kod stanica tumora te povećao njihovo uništavanje radijacijom. Studija je objavljena prije 35 godina i nikada nije potvrđena.

Američki Nacionalni institut za karcinome je proveo dva istraživanja o utjecaju laetrila na karcinome kod ljudi. U prvoj studiji je dio ispitanika imao simptome trovanja cijanidom jer su, uz injektivnu terapiju amigdalinom, dodatno jeli bademe koji im također obiluju. Druga studija je promatrala utjecaj laetrila na smanjenje tumorske tvorbe no nisu dobili potvrdu ovog učinka.

Dakle, znanost zasad nema potvrdu pozitivnih učinaka laetrila iz sjemenki marelice na liječenje tumorskih stanica, dok postoje pojedinci koji i dalje smatraju upravo ovaj plod zaslužnim za njihovo izlječenje. Stručnjaci ističu da male doze ovog vitamina, neće biti opasne za zdravlje (do 10 koštica na dan), ali neće imati ni neke pozitivne učinke na zdravlje. Veće doze, zbog visokog unosa amigdalina koji se pretvara u cijanid mogu imati niz nuspojava, posebno ako se unose u dužem vremenskom periodu.

Objavljeno 24.03.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!