Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Znate li što je ulje crnog origana i zašto ga trebate koristiti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Origano nam je poznat svima, posebno kao sastojak koji se gotovo obavezno stavlja u sve obroke pripremljene po pravilima talijanske nacionalne kuhinje.

No, osim kao začin, origano se može u koristiti i u obliku esencijalnog ulja koje je bogato antioksidansima i drugim snažnim spojevima koji imaju niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. U obliku esencijalnog ulja, origano se može koristiti tako da se konzumira, ali i tako da se nanosi na kožu.

Zanimljivo, ulje crnog origana je i učinkovit prirodni antibiotik i sredstvo za borbu protiv gljivica, ali može pomoći i u borbi protiv viška kilograma te u snižavanje razine kolesterola.

Što je ulje crnog origana?

Ulje crnog origana dobiva se od lišća u izdanka biljke origana, koja pripada istoj porodici biljaka kao metvica. Ulje origana nastaje sušenjem lišća i izdanka biljke na zraku. Nakon što se osuše, ulje se ekstrahira i koncentrira parnom destilacijom.

Ulje sadrži spojeve imena fenoli, terpeni i terpenoidi koji imaju snažna antioksidativna svojstva i odgovorni su za njegov miris.

  • Karvakrol: Najobilniji fenol u ulju origana. Pokazano je da zaustavlja rast nekoliko različitih vrsta bakterija.
  • Timol: Prirodno antigljivično sredstvo koje također može poduprijeti imunološki sustav i zaštititi od toksina.
  • Ružmarinska kiselina: Snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti od štete koju uzrokuju slobodni radikali.

Smatra se da su upravo ovi spojevi odgovorni za mnoge zdravstvene koristi origana.

origano

Donosimo 9 djelovanja ulja crnog origana

1. Prirodni antibiotik

Ulje crnog origana i karvakrol koji on sadrži mogu pomoći u borbi protiv bakterija. Staphylococcus aureus je jedna od najčešćih izvora infekcije koji izaziva bolesti uključujući trovanje hranom i kožne infekcije.

Istraživanja su također pokazala da origanovo ulje može biti djelotvorno protiv vrsta bakterija koje mogu postati otporne na antibiotike. To uključuje Pseudomonas aeruginosa i E. coli, koji su uobičajeni uzročnici infekcija mokraćnog sustava i respiratornog trakta.

2. Može pomoći sniziti kolesterol

Studije su pokazale da ulje crnog origana može pomoći sniziti razinu kolesterola, a i ovdje se to djelovanje pripisuje karvakrolu, ali i timolu, fenolima kojima nalazimo u ovom ulju.

3. Snažan antioksidans

Antioksidansi pomažu u zaštiti tijela od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Upravo se slobodne radikale smatra odgovornima za niz bolesti, od kroničnih do nekih vrsta karcinoma.

Slobodni radikali su prirodni produkt metabolizma i nalazim ih svugdje, no njihovo nakupljanje u organizmu može biti jako štetno. 

Origano je začin s najvećim udjelom antioksidansa, u usporedbi s ostalim začinima ima 3-30 puta više antioksidansa. Također, ima 42 puta više antioksidansa od jabuka, 4 puta više od borovnica, a najveće zasluge za to pripisuju se ružmarinskoj kiselini.

origano

4. Može pomoći u liječenju gljivične infekcije

Kvasac je vrsta gljivica, koji može biti bezopasan, ali njegov prekomjeran rast može rezultirati problemima u crijevima i infekcijama. Najpoznatiji kvasac je Candida, koja je najčešći uzrok infekcije kvasca u cijelom svijetu.

Za ulje origana je potvrđeno da je učinkovito protiv 5 različitih vrsta Candida poput onih koje izazivaju infekcije u ustima i vagini. Studije su otkrile da je karvakrol, jedan od glavnih spojeva ulja origana, vrlo učinkovit protiv oralne Candide.

Nadalje, visoka razina kvasca Candide povezana je s nekim crijevnim bolestima, poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.

5. Može doprinijeti zdravlju crijeva

Origano može na više načina doprinijeti zdravlju crijeva. Simptomi crijevnih problema kao što su proljev, bol i nadutost su česti i mogu ih uzrokovati crijevni paraziti.

Studije su potvrdile da ulje origana smanjuje broj parazita u crijevima, ali da može pomoći i kod sindroma propusnih crijeva, kod kojeg bakterije i toksini mogu ući u krvotok. Na kraju, ulje origana smanjuje udio bakterija E.coli u crijevima.

6. Može imati antiupalna svojstva

Upalni procesi su povezani s nizom problema, a ulje origana potvrđeno smanjuje upalne procese. I u ovome se učinak pripisuje karvakrolu, glavnom sastojku ulja origana.

origano

7. Pomaže smanjiti bolove

Ulje origana ima pozitivan učinak u smanjenju bolova, do mjere da mu se djelovanje uspoređuje s nekim sredstvima poput bolova.

8. Može imati anti-kancerogeno djelovanje

Karvakrol, sastojak u ulju origana ima anti-kancerogeno djelovanje. Laboratorijska ispitivanja su pokazala antikancerogeno djelovanje u slučajevima stanica karcinoma pluća, jetre i dojke.

U ovom slučaju nema ispitivanja nad ljudima, pa s ovim zaključkom treba pričekati dok ne budu objavljene studije na ljudima.

9. Može pomoći u mršavljenju

Karvakrol se povezuje i s djelovanjem ulja origana u procesu mršavljenja. Čini se da karvakrol ima djelovanje na formiranje masnih stanica te ga se uz zdravu prehranu i stil života povezuje s mršavljenje.

origano

Kako se koristi ulje crnog origana?

Ulje origana je dostupno u obliku tekućeg ulja ili u kapsulama. Ulje treba uzimati prema uputama, u kojem god obliku bili, a u slučaju tekućeg ulja, obavezno ga se razrjeđuje.

Iako nema točno određenih preporuka o korištenju i dozama, najčešće ide ovako:

  • Na kožu: U slučaju kožnih stanja ili infekcija, razrijedite ulje origana s maslinovim uljem u koncentraciji od 1 žličice (5 ml) maslinovog ulja po 1 kapi origanovog ulja, a zatim nanesite na zahvaćeno područje.
  • Pod jezik: Razrijedite maslinovim uljem u omjeru jedna kap ulja origana i jedna kap maslinovog ulja. Stavite 1–3 kapi ovog razrjeđenja ispod jezika, držite ga nekoliko minuta, a zatim isperite vodom.
  • Gutanje: Ako oralno uzimate ulje origana, možete staviti nekoliko kapi u 200 ml vode, grgljajte i zatim progutajte.

Ulje origana se ne savjetuje trudnicama i dojiljama, a i svako drugo korištenje se savjetuje uz preporuku liječnika ili nutricionista.

Objavljeno 24.12.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!