Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Kratki vodič kroz Dukan, ketogenu i 9kg dijetu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

More raznoraznih dijeta koje nas je preplavilo naročito u zadnjem desetljeću, izbacilo je na površinu i tri nove, koje se baziraju na već dokazanom receptu – povećanom unosu proteina i smanjenom ili potpuno reduciranom unosu ugljikohidrata.

Riječ je o Dukan dijeti, dr. Pierrea Dukana, koja je zadnje desetljeće polučila velik uspjeh nakon izlaska istoimenog bestselera u Francuskoj.

Mjerenje bokova tijekom dijetePoslovično mršave Francuskinje i njihovi izuzeci poveli su se za njome, mršaveći jer djeluje na principu sličnome kao i Atkinsova dijeta, koja u nekoliko faza regulira težinu i unos ugljikohidrata. Prvu fazu karakterizira naglo mršavljanje, kada konzumirate samo proteine te tako gubite i po nekoliko kilograma u kratkom roku. U drugoj fazi, počinjete konzumaciju povrća koje kombinirate s izvorima proteina kako biste polako unosili i vitamine te se pripremali za treću fazu kada je dozvoljen postepen unos ugljikohidrata u vidu kruha, voća, pašte itd. sve do željene težine uz optimalan unos svih namirnica.

Razlika od dijete dr. Atkinsa je u posljednjoj, četvrtoj fazi koja traje ostatak života ako mislite zadržati željenu težinu, a radi se o jednom, odabranom danu u tjednu koji morate konzumirati samo proteine. Čini se da žrtva nije velika s obzirom da ostatak tjedna možete birati, a idealna težina će vas pratiti! Više o pojedinoj fazi Dukan dijete kao i same recepte možete pronaći na blogu jednog od naših korisnika.

Dijeta 9 kilograma posebno je popularna jer su je provodile mnoge svjetske zvijezde uključujući i Elizabeth Taylor i Adriana Brodyja koji su poput mnogih njenih sljedbenika iznimno zadovoljni naročito zbog brzine postizanja dobrog izgleda.

Princip djelovanja ove dijete je u promjeni metabolizma kroz 14 dana, zahvaljujući kojem se kasnije ne debljate unatoč povratku na stari način prehrane uz poneku novu usvojenu naviku (dakako, ako taj način prehrane nije tamanjenje svega redom). Kroz dva tjedna provođenja dijete izgubi se do 9 kg, kako i njezin naziv govori. Broj kalorija je značajno smanjen; doručak se sastoji od crne kave, dakle diuretika koji pospješuje izlučivanje, ručak su proteini pripremljeni na minimumu masnoće i povrće, za večeru proteini i povrće s time što se pojavljuje i jogurt sa smanjenim udjelom masnoća kao izvor kalcija i mliječnih proteina.

Metar na tanjuru

Unatoč unosu proteina, ova dijeta (dijeta 9kg) dosta uspori metabolizam zbog malih količina hrane i tri obroka na dan umjesto regularnih pet, koji održavaju metabolizam u konstantnom radu, stoga po njezinom završetku ne preporučamo prejedanje unatoč slobodi u izboru namirnica koju garantira.

Ketogena dijeta bazira se na potrošnji uskladištenih masti kao izvora energije, umjesto energije dobivene iz ugljikohidrata koje unosite. U biti, slično kao i prethodne dvije navedene. Ketogenu dijetu se ne preporuča dugo držati, a nakon početnog gubljenja većeg broja kilograma, savjetuje se opet unositi ugljikohidrate, ali s oprezom i brojanjem kako bismo saznali optimalnu količinu za željenu kilažu.

Ne smijemo zaboraviti napomenuti kako masne stanice sadrže i većinu otrovnih tvari nakupljenih u organizmu koje se ovom dijetom ponovno oslobađaju razgradnjom masti, stoga se preporučuje piti veće količine tekućine kako bi se ti toksini brže isprali iz organizma. Uz povećan unos proteina, potrebno je unositi povrće s više vlakana radi poticanja probave, a manje škroba, dakle najbolje je, barem u prvo vrijeme izbaciti grah, grašak, krumpir i sl.

Dijete ovakvog tipa se preporučuju kao privremen način prehrane ljudima kojima povećana tjelesna težina ugrožava zdravlje, uz neizbježnu kontrolu liječnika, koji će je i prepisati. Dakle, svaka dijeta može naškoditi osobama osjetljivijeg zdravlja.

Ne zaboravimo da sama dijeta bez fizičke aktivnosti neće utjecati na gubitak kilograma ili će vam se ti isti kilogrami vratiti vrlo brzo nakon što dijeta završi. Zdrava i vitka linija prije svega je odraz zdravog i urednog načina života, koji mora svjesno postati naš izbor i navika, prvenstveno zbog zdravlja i dugovječnosti.

Objavljeno 22.11.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!