Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Znate li kako maslinovo ulje može pomoći u mršavljenju?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Za maslinovo ulje je opće poznata činjenica da je zdravo i da ga se savjetuje koristiti u svakodnevnoj prehrani. Ovo ulje je najpoznatije po svojem utjecaju na regulaciju krvnoga tlaka, doprinos srčanom zdravlju i smanjenje upalnih procesa u organizmu.

Neke studije potvrđuju da maslinovo ulje ima i neka antikancerogena svojstva. No, uz sve navedene benefite konzumacije maslinovog ulja, ono doprinosi i regulaciji tjelesne težine, odnosno mršavljenju.

maslinovo

U nastavku pročitajte kako:

Mononezasićene masne kiseline doprinose održavanju težine

Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama, koje doprinose održavanju željene tjelesne težine, znatno više od zasićenih masti.

Studije pokazuju da mononezasićene masne kiseline i prehrana bogata njima pomažu u prevenciji debljanja i nakupljanja masnoga tkiva.

Trigliceridi srednjega lanca pomažu topiti masno tkivo

Maslinovo ulje je bogato trigliceridima srednjega lanca koji se brzo razbijaju i apsorbiraju u jetri, koja ih pretvara i koristi za energiju. Studije su pokazale da upravo ovi trigliceridi igraju važnu ulogu u postizanje zdrave tjelesne težine.

Studija koju su proveli St-Onge i sur. pokazala je da ovi trigliceridi pomažu u pojačanoj proizvodnji hormona koji reguliraju apetit, poput peptida YY, više nego što je to slučaj s dugolančanim trigliceridima, čime se osoba duže vremena osjeća sitije, pa je lakše postići kalorijski deficit.

Ista studija pokazala je i da ovi trigliceridi pomažu u povećanju sposobnosti tijela da troši kalorije i koristi tjelesne masti za energiju.

maslinovo

Mediteranska prehrana = uravnotežena prehrana

Mediteranska prehrana je izvrstan primjer u kojem je jasno kako maslinovo ulje djeluje. Ova prehrana po mnogima najzdravija na svijetu, sastoji se od visokog udjela voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, integralnih žitarica i krumpira.

Glavni izvor masti u ovoj prehrani je upravo maslinovo ulje, te riba bogata zdravim mastima. Ova prehrana ne isključuje niti zabranjuje nijednu skupinu namirnica, ali su crveno meso i slatkiši reducirani na jako male količine.

Stoga, kako maslinovo ulje koristiti za mršavljenje?

Maslinovo ulje trebate uključiti u svoj jelovnik, bez obzira je li vam cilj mršavljenje ili ne. Njegove dobrobiti značajno nadmašuju samo ovo djelovanje, i imaju ogroman doprinos ukupnom zdravlju.

No, pri korištenju maslinovog ulja kao pripomoći u mršavljenju, prije svega morate biti svjesni da je za mršavljenje potreban kalorijski deficit. Jedna žlica maslinovog ulja sadrži oko 120 kalorija, pa dnevni unos ograničite na par žlica ulja koje ćete dodati u salate ili kao dodatak povrću ili drugim namirnicama.

maslinovo

Reference: 

  1. St-Onge MP, Mayrsohn B, O'Keeffe M, Kissileff HR, Choudhury AR, Laferrere B. Impact of medium and long chain triglycerides consumption on appetite and food intake in overweight men. Eur J Clin Nutr. 2014;68(10):1134-1140.

Objavljeno 23.08.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!