Super popusti na više od 200 fitness proizvoda! Iskoristi priliku

Najčešće pogreške koje rade početnici kojima je cilj mršavljenje

Image

Kada bismo napravili jedno veliko istraživanje o početnicima u svijetu vježbanja, a posebno onima kojima je cilj mršavljenje, sigurna sam da bismo došli do niza zanimljivih rezultata o njihovim postupcima i ponašanjima koji ih neće dovesti do željenog cilja, a oni u tome ustraju i ustraju.

Stoga, kako bismo svim početnicima i onima koji to tek planiraju postati, pomogli na samom početku i osigurali da ne ponavljaju iste pogreške, sumirali smo 4 najčešće pogreške koje rade početnici kojima je cilj mršavljenje:

kardio

1. Previše kardija, premalo treninga snage

Kardio trening doprinosi mršavljenju i koristan je za postizanje kalorijskog deficita, ali kardio nikako ne bi trebao biti jedini razlog zbog kojeg posjećujete teretanu i plaćate članarinu. Uključivanje složenih višezglobnih vježbi značajno će poboljšati rezultate.

Prednost koju početnici moraju iskoristiti je manjak adaptacije. Pojednostavljeno, promjene koje ćete vidjeti u prvim mjesecima treniranja najveće su koje ćete postići u kratkom vremenu i upravo zbog toga taj moment morate iskoristiti na najbolji način. Trening snage u ovom periodu najviše će utjecati na postizanje tjelesne transformacije. Stimulus izazvan treningom snage istovremeno će potaknuti potrošnju masnoga tkiva, ali i izgradnju mišićne mase.

Stoga, ako ste među onima koji samo inzistiraju na kardio trenažerima, propuštate mogućnost koju imate pred sobom ako se uhvatite vježbi snage. Ovaj proces neće trajati zauvijek, zato je posebno važno da ga iskoristite kad imate najveću mogućnost.

Dodatno, složene vježbe aktiviraju istovremeno više mišićnih skupina i pomažu dodatnoj potrošnji kalorija, a izolacijske će dati dodatni „touch“ u detaljima koje želite naglasiti.

Ako se ne želite odreći kardio treninga, odradite prvo trening snage, a u preostalom dijelu treninga odradite svoju kardio dionicu.

umor

2. Prevelika frekvencija treninga

Ako su si postavili cilj, mnogi radi nestrpljivosti, žele što brže doći do željenog rezultata. Kod početnika to često znači svakodnevno treniranje, a kod nekih i po 2 treninga na dan. No, kod treninga i napretka ne vrijedi ona „više je bolje“, već se radije fokusirajte na redovitost i ustrajanje u procesu dulji vremenski period.

Prevelika frekvencija treninga (prevelik broj treninga u tjednu) značajno povećava rizik od ozljede jer nemate dovoljno vremena između trenažnih jedinica za kvalitetan oporavak i regeneraciju.

Umjesto toga pristupa, radije prihvatite onaj koji je polagan i strpljiv: budite redovni u treningu, ali i dovoljno vremena odvojite za odmor. Time ćete izbjeći stanje pretreniranosti i odustajanje radi zamora.

U početku krenite s 2-3 treninga tjedno u trajanju 30-45 minuta. Nakon par mjeseci možete podići na 4-5 treninga u tjednu, ali također uz pravilno planiranje odmora između treninga.

3. Previše vježbi za mišiće trbuha

Nedavno smo pisali o pogreškama koje mnogi čine pokušavajući sa stotinama trbušnjaka postići željeni izgled trbuha. Upravo je ta strategija najgori odabir jer se radi o vježbama koje troše jako malo kalorija i u cjelokupnom procesu mršavljenja imaju gotovo minoran učinak na redukciju masnoga tkiva.

Osim toga, masti se ne mogu otopiti lokalno ciljanim vježbama za pojedina područja. Kad pokrenete proces mršavljenja, masti će se topiti ravnomjerno, po cijelome tijelu. Nažalost, upravo je trbuh najčešće zadnje mjesto s kojeg odlaze nakupljene masti.

Ako zaista volite raditi vježbe za trbuh, prednost dajte vježbama za stabilnost corea, poput različitih vrsta plankova. Ove vježbe će doprinijeti povećanju jakosti, a što ste jači to ćete bolje raditi i složene vježbe, poput čučnjeva i mrtvih dizanja. No, ni s njima ne pretjerujte, već samo nekoliko serija po treningu bit će dovoljno.

trbuh

4. Želja za brzim rezultatima i premalo ulaganja u proces

Kao početnik prvo pravilo koje morate naučiti jest da se promjene ne događaju preko noći. Bez obzira je li vam cilj mršavljenje ili dobivanje mišićne mase, morat ćete biti redovni u treninzima, uporni i strpljivi.

Na početku nje važno da razvijete navike redovnog vježbanja te da vježbe naučite izvoditi pravilno. Nemojte se sramiti pitati savjet stručnjaka i upute kako da sastavite trening koji će doprinijeti realizaciji vašeg cilja.

Redovitost je najvažniji preduvjet koji će vas, malim koracima, dugoročno dovesti do željenih ciljeva i postizanja forme koju ste htjeli.

Objavljeno 14.04.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!