Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

3 najbolje dijete za žene starije od 50 godina

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U moru dijeta koje postoje danas na tržištu i koje se reklamiraju kao „najbolje“, ženama starijim od 50 godina ipak se savjetuje provoditi one dijete koje će, uz regulaciju tjelesne težine, i doprinijeti njihovom zdravstvenom stanju i održati ravnotežu hormona.

Dijete koje se savjetuju ženama starijim od 50 godina zadovoljavaju i sljedeće kriterije:

  • Jednostavne su za slijediti
  • Prilagodljive su osobnim i nutritivnim potrebama svakog pojedinca
  • Nisu pretjerano restriktivne
  • Nutritivno su uravnotežene
  • Znanstveno su potkrijepljene

Dijete koje se savjetuju ženama starijim od 50 godina su sljedeće:

1. Mediteranska prehrana

mediteranska

Mediteranska dijeta je prema svim stručnjacima i nutricionistima vijek pri vrhu ljestvice najboljih dijeta, za sve skupine ljudi. sastoji se od niskog udjela zasićenih masti, te se primarno bazira na povrću, mahunarkama, voću, orašastim plodovima i punozrnatim žitaricama. Primarni izvor ulja u ovoj dijeti je maslinovo ulje.

Iako je mediteranska prehrana primarno bazirana na namirnicama biljnoga porijekla, ona sadrži i umjerenu količinu ribe i mliječnih proizvoda te male količine jaja, mesa peradi i crvenog mesa.

Niz studija potvrđuje pozitivan utjecaj mediteranske prehrane na smanjenje rizika od kroničnih bolesti i onih povezanih sa starenjem, poput srčanih bolesti, dijabetesa, karcinoma i slabljenja mentalnih funkcija.

2. Fleksitarijanska dijeta

fleksitarijanska dijeta

Fleksitarijanska dijeta je poluvegetarijanska dijeta koja se dominantno sastoji od namirnica biljnoga porijekla uz povremenu konzumaciju mesa, jaja, mliječnih proizvoda i ribe. Upravo je ova prehrana trenutno izrazito popularna kod onih koji smanjuju unos mesa, bez obzira radi li se o zdravstvenim, etičkim ili ekološkim razlozima.

Za razliku od vegetarijanske dijete koja u nekim slučajevima može dovesti do manjka željeza i omega-3 masnih kiselina u organizmu, fleksitarijanska dijeta sadrži dovoljne količine ovih nutrijenata, baš kao i kalcija koji je posebno važan ženama u periodu nakon menopauze.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

3. Za one kojima je dosta svih dijeta: Intuitivno hranjenje

Ako vam je dosta svih popularnih i reklamiranih dijeta, intuitivno hranjenje je jako dobar pristup koji će donijeti rezultate i imati pozitivne učinke na zdravlje, ali i osjećaj zadovoljstva. Naime, kronično provođenje restriktivnih dijeta može imati niz nuspojava, od slabljenja kvalitete kostiju, poremećaja u prehrani te oslabljene kvalitete života.

Intuitivno hranjenje je plan koji podrazumijeva pozitivan odnos prema hrani i prema vlastitom tijelu, te prethodno prepoznavanje situacija u kojima se pristupa emocionalnom unosu hrane, bez stvarnoga osjeta gladi.

Intuitivno hranjenje uključuje 10 principa koji podrazumijevaju pozitivan odnos prema hrani, hranu kao doprinos zdravlju te razvijanju emocija bez sudjelovanja ili korištenja hrane u tu svrhu.

U ovom principu nema zabranjene hrane ni pravila o veličini porcije ili vremenu unosa obroka. Umjesto toga, cilj je naučiti se osluškivati znakove i signale koje tijelo šalje, od prirodnog osjećaja gladi i sitosti, do prepoznavanja i izbjegavanja mentalnog i fizičkog nagrađivanja kroz hranu.

Studije pokazuju da osobe koje nauče i krenu provoditi intuitivno jedenje lakše reguliraju i održavaju željenu tjelesnu težinu, čak i u slučajevima kad im mršavljenje nije bio primarni cilj.

dijeta

Za koji god princip se odlučite, nekoliko je pravila koja uvijek vrijede: prednost se daje nutritivno bogatoj, minimalno prerađenoj hrani bogatoj vitaminima, mineralima, vlaknima, zdravim mastima, čistim proteinima i antioksidansima.

Žene starije od 50 godina moraju obratiti pozornost i na unos specifičnih nutrijenata, kao što su kalcij, vitamin, D, proteini i vitamini B skupine.

U svakom slučaju, prije početka provedbe bilo kojeg plana ili režima prehrane, potrebno je savjetovati se s liječnikom i nutricionistom te pod nadzorom i započeti s dijetom.

Objavljeno 19.08.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!